«Δεν ξέρω αν θυμάμαι να κάνω σχοινάκι». Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη μου που μετατράπηκε σε στρες τη στιγμή που ο προπονητής μου αποφάσισε να συμπεριλάβει το σχοινάκι στο πρόγραμμά μου. Η συγκεκριμένη ιστορία είχε αίσιο τέλος καθώς όχι μόνο το σώμα μου συντονιζόταν εξαιρετικά, αλλά ταυτόχρονα το βίωσα σαν παιχνίδι. Στη γειτονιά. Όπως τότε, μετά το σχολείο, μέχρι να δύσει ο ήλιος.

Το σχοινάκι που κάποτε μας χάρισε αχόρταγο (!) παιχνίδι γίνεται σήμερα το fitness αξεσουάρ που μπορεί να μας προσφέρει μία ολοκληρωμένη και διασκεδαστική προπόνηση για όλο το σώμα.

Σίγουρα έχει ένα… νοσταλγικό προβάδισμα ως fitness αξεσουάρ, αλλά έχει και επιπλέον πλεονεκτήματα που αξίζουν την προσοχή σου.

Το σχοινάκι προσαρμόζεται στις ανάγκες σου

Ανάλογα με τους fitness στόχους σου (αν έχεις), υπάρχουν ποικίλοι τρόποι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σχοινάκι. Κάποιοι, για παράδειγμα, το χρησιμοποιούν σε γρήγορο ρυθμό για να προπονηθούν στην ταχύτητα και την ευκινησία, ενώ άλλοι εστιάζουν στις διπλές αναπηδήσεις (το σχοινάκι περνά δύο φορές κάτω από τα πόδια, πριν αυτά προσγειωθούν στο έδαφος), ώστε να αναπτύξουν εκρηκτική δύναμη.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι που το αξιοποιούν πιο δημιουργικά για να πειραματιστούν με μοναδικές, χορευτικές κινήσεις. Εξαρτάται από σένα το πώς θα επιλέξεις να το χρησιμοποιήσεις. Μπορείς ακόμα και να το συμπεριλάβεις στην προθέρμανση ή την αποθεραπεία της προπόνησής σου με βάρη.

Το σχοινάκι δεν είναι πάντα οικονομικό, αλλά είναι πάντα φορητό

Το εύρος τιμών ποικίλει, αλλά υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό για όλα και αυτό δεν είναι άλλο από τη φορητότητά του. Το σχοινάκι μπορείς να το μεταφέρεις παντού μαζί σου και να εξασκηθείς με αυτό οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή.

Το σχοινάκι είναι διασκεδαστικό

Σχοινάκι, χαρά και άσκηση προστίθενται στην ίδια εξίσωση. Επιπλέον, όσο πιο πολύ απολαμβάνεις ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης τόσο πιο πιθανό είναι να το διατηρήσεις ως συνήθεια μακροπρόθεσμα. Κι αν δεν είναι διασκεδαστικό το πιο old-school, fitness αξεσουάρ τότε ποιο είναι;

Το σχοινάκι είναι πρόκληση

Αν δεν ξέρεις να κάνεις σχοινάκι (συμβαίνει σε αρκετούς, δεν είσαι μόν@) και σου αρέσουν οι προκλήσεις, μόλις απέκτησες μία: να μάθεις σχοινάκι. Και μετά φιγούρες στο σχοινάκι (καλά, αυτές δεν τις ξέρω ούτε εγώ).

Κάθε αναπήδηση και μία έρευνα για το σχοινάκι

  • Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή: Ένα πρόγραμμα με σχοινάκι για συγκεκριμένη χρονική περίοδο αποδεικνύεται εξαιρετική επιλογή για το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.
  • Ενδυναμώνει τους μυς: Αν αναζητάς μία αποτελεσματική προπόνηση για όλο το σώμα, δοκίμασε ένα πρόγραμμα με σχοινάκι. Οι αναπηδήσεις με το σχοινάκι εμπλέκουν πάρα πολλούς μυς, από τις γάμπες, τους μηρούς και τους γλουτούς μέχρι τους κοιλιακούς, τους ώμους και τους δικέφαλους.
  • Ενισχύει την οστική πυκνότητα: Το σχοινάκι συγκαταλέγεται στα είδη άσκησης υψηλής πρόσκρουσης (high impact) καθώς περιλαμβάνει αναπηδήσεις στο έδαφος. Μία μικρή μελέτη του 2015 σε γυναίκες στην προεμμηνοπαυσιακή φάση έδειξε πως το σχοινάκι μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα των ισχίων. Σε άλλη μελέτη που περιελάμβανε Ολυμπιονίκες κολυμβητές παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στην οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και του μηριαίου οστού μετά από 20 λεπτά σχοινάκι και δόνηση ολόκληρου του σώματος / 2 φορές την εβδομάδα.
  • Βελτιώνει τον συντονισμό και την ισορροπία: Σκέψου ότι για να κάνεις σχοινάκι χρειάζεται να συντονίσεις χέρια, πόδια και κορμό, ενώ παράλληλα διατηρείς έναν σταθερό ρυθμό. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να έχεις καλή ισορροπία για να διατηρείς το κέντρο βάρους σου και να αφήνεις τα πόδια σου να ωθούνται από το έδαφος με σταθερό, επαναλαμβανόμενο τρόπο. Διαβάζεται πιο δύσκολο απ’ότι είναι.

Προγράμματα με σχοινάκι, για να δοκιμάσεις

Ένα σύντομο πρόγραμμα με σχοινάκι για να εξοικειωθείς αν είσαι αρχάρι@.

Αν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, δώσε μία ευκαιρία και πολύ ιδρώτα σε αυτό το 20λεπτο πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης.

Αρχάρι@, αλλά σου αρέσουν οι προκλήσεις; Δέκα λεπτά σχοινάκι με ή χωρίς το χαμόγελο του εικονιζόμενου προπονητή.