Όλοι γνωρίζουμε ότι το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό. Κι ενώ διψάμε για διάφορα -υλικά αγαθά, μάθηση, ζωή-, οι περισσότεροι ξεχνάμε τη δίψα για νερό. Την αντιλαμβανόμαστε ίσως κάποια στιγμή μέσα από σημάδια που δίνει το σώμα μας, όπως πονοκέφαλο ή αίσθηση πείνας, που περνούν ως δια μαγείας με το που πίνουμε νερό. Η υπενθύμιση όμως δεν κρατάει για πολύ, καθώς σύντομα επανερχόμαστε στις παλιές μας συνήθειες και ουσιαστικά περνούμε τις μέρες μας αφυδατωμένοι.

«Πολλοί άνθρωποι δεν βάζουν ψηλά στις προτεραιότητές τους την κατανάλωση νερού ίσως επειδή υπάρχει παντού και το θεωρούν δεδομένο» διαπιστώνει η Βιολέττα Ανεστοπούλου, health and wellness practitioner, που ειδικεύεται στο water fasting και τη χρήση του νερού ως μέσου αυτοθεραπείας.

Μιλήσαμε μαζί της για να μάθουμε, αν εκτός από την αποδεδειγμένη επίδραση του νερού στη σωματική υγεία, υπάρχει συσχέτισή του και με τον ψυχισμό μας. Οι απαντήσεις της παρακάτω όχι μόνο δίνουν εξηγήσεις, αλλά μας μαθαίνουν και πώς μπορούμε να αλλάξουμε την ψυχολογία μας με τη βοήθεια του νερού.

Νερό & ψυχική υγεία

Ογκομετρικά το σώμα μας καταλαμβάνεται κατά περίπου 70% από νερό, όμως το ποσοστό σε μόρια νερού είναι πολύ μεγαλύτερο. Μέσα στον ανθρώπινο νου το νερό είναι ο απόλυτος αποδέκτης και μεταφορέας πληροφοριών, αφού οι νευρώνες απορροφούν και απελευθερώνουν νερό για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα. Μάλιστα είναι εντυπωσιακή η «χωρητικότητα» του νερού σε πληροφορία αν σκεφτούμε ότι 1.024 gigabytes μνήμης ισοδυναμούν με 1 terabyte και μία σταγόνα νερού αρκεί, όπως χαρακτηριστικά λέει η Βιολέττα, για να αποθηκεύσει κάποια terabytes πληροφορίας.

Το νερό που πίνουμε -και ειδικότερα η ποιότητά του- επηρεάζει καθοριστικά κάθε μας κύτταρο. Κι ένα στοιχείο που πρέπει να μας απασχολεί είναι η περιεκτικότητά του σε φθόριο, καθώς σε μεγάλη ποσότητα γίνεται βλαβερό για την ψυχική μας υγεία. Το PubChem, η μεγαλύτερη διεθνώς βάση δεδομένων των χημικών μορίων και των επιδράσεων τους σε βιολογικές αναλύσεις, θεωρεί το φθόριο τοξικό και απαριθμεί τις πολυάριθμες επιδράσεις του στην ψυχική υγεία μας. Μαθησιακές δυσκολίες, δυσλειτουργίες μνήμης και διαταραχές ύπνου είναι μερικές από αυτές, ενώ θα πρέπει, όπως παρατηρεί η Βιολέττα, να προσθέσουμε και τον αυξημένο κίνδυνο υποθυρεοειδισμού, τον εκφυλισμό του νευρικού συστήματος, την πρόωρη γήρανση του νου και φυσικά την κατάθλιψη. Αντιφατικό και αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα περιέχουν στη σύνθεσή τους το φθόριο.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν πίνουμε επαρκή ποσότητα νερού;

Αν αντιμετωπίζουμε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα, φουσκώματα, ακμή, έκζεμα, προβλήματα με το έντερο, φλεγμονές, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν πίνουμε αρκετό νερό καλής ποιότητας σε καθημερινή βάση. Τι σημαίνει όμως νερό καλής ποιότητας; Πρόκειται για καθαρό, ουδέτερο, αλκαλικό νερό, πλούσιο σε ορυκτά στοιχεία. «Τα ορυκτά στοιχεία του νερού, μεταξύ των οποίων το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο (οι λεγόμενοι ηλεκτρολύτες) υπάρχουν αφενός για να ενυδατώνουν τα κύτταρα του σώματος και αφετέρου για να συμβάλλουν στη φυσική αποτοξίνωσή μας κάθε φορά που κοιμόμαστε» επισημαίνει η Βιολέττα. Όταν πίνουμε νερό φτωχό σε ορυκτά στοιχεία, το «καλάθι τοξινών» του οργανισμού υπερχειλίζει και αυτό λειτουργεί ως ντόμινο: επηρεάζει τη χώνεψη και την υγεία του εντέρου, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αρχίζουν να κλέβουν τα θρεπτικά συστατικά, εμφανίζονται προβλήματα στο θυρεοειδή, ενώ το συκώτι και τα νεφρά μπλοκάρονται με συνέπειες στις ορμόνες και στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να μη λειτουργούν σωστά τα όργανά μας.

Υπάρχει γρήγορος τρόπος επαναφοράς;

«Όχι! Η αυτοφροντίδα είναι τρόπος ζωής όταν επιλέγουμε το δρόμο της θεραπείας και της αποκατάστασης της ισορροπίας του οργανισμού» λέει η Βιολέττα. Γι’ αυτό μας προτείνει την τοποθέτηση ενός συστήματος φιλτραρίσματος κι εφόσον το νερό που πίνουμε δεν έχει τα πολύτιμα, όπως είπαμε προηγουμένως, ορυκτά στοιχεία (τα εμφιαλωμένα νερά δεν αποτελούν εξαίρεση) καλό είναι να λαμβάνουμε τα εξής συμπληρώματα: Μαλικό μαγνήσιο, Πικολινικό ψευδάργυρο, Φουλβικό οξύ και Ζεόλιθο. Όλα αυτά, βέβαια, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, συστηματική άσκηση, αποφυγή καταχρήσεων και τακτική αποτοξίνωση.

Εκτός από το να πίνουμε αρκετό νερό καλής ποιότητας, υπάρχει άλλος τρόπος να επηρεάσουμε θετικά την ψυχική υγεία μας;

«Η κρυμμένη συνείδηση του νερού» απαντάει αφοπλιστικά η Βιολέττα. «Οποιαδήποτε ουσία έρχεται σε επαφή με το νερό, αφήνει τα ίχνη της πάνω του και τα ανθρώπινα συναισθήματα έχουν την ισχυρότερη επιρροή» εξηγεί. Ας μην ξεχνάμε, όπως είπαμε εξαρχής, ότι το νερό έχει απίστευτη μνήμη.

Καθώς λοιπόν τα πάντα συνδέονται με το νερό, που έχει φοβερή διεισδυτική ικανότητα, μπορούμε αξιοποιώντας τη δύναμή του να αλλάξουμε τα πάντα. Μπορεί να γίνει το μέσο για να «διορθώσουμε» τον ψυχισμό μας στέλνοντας συνειδητά τα σωστά μηνύματα στο σώμα μας και να βιώσουμε πραγματικά την κάθαρση.