Η αυτοπεποίθηση είναι η πίστη που έχουμε στις ικανότητες μας ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας. Διαμορφώνεται από τη στιγμή που γεννιόμαστε και καλλιεργείται μέσα από τις εμπειρίες μας. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από την έλλειψή της κι αυτό επηρεάζει άμεσα την προσωπική κι επαγγελματική τους επιτυχία. 

Ένα από τα μεγαλύτερη λάθη που κάνει κάποιος και καταστρέφει την αυτοπεποίθηση του είναι ο αρνητικός εσωτερικός μονόλογος που έχει με τον εαυτό του. Πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία, που αφορά τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας. Αυτή η συνήθεια επηρεάζει το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις επιλογές της ζωής μας.

Όταν επικρίνεις διαρκώς τον εαυτό σου, όταν εστιάζεις συνέχεια στα ελαττώματα σου και αμφισβητείς κάθε προσπάθεια για επιτυχία γεμίζεις δυσάρεστα συναισθήματα, απογοητεύεσαι, κλείνεσαι στον εαυτό σου και πέφτεις σε θλίψη κι αδυναμία. Ως συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς καταστρέφεται κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Πώς θα καταφέρεις να χτίσεις θετικό μονόλογο

Αυτοπαρατήρηση

Για να σταματήσει το μοτίβο της αρνητικής αυτοομιλίας το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να παρατηρήσεις το πώς μιλάς στον εαυτό σου. Τι φράσεις χρησιμοποιείς, ποιος είναι ο τόνος που του μιλάς;  

Καταγραφή

Στο τετράδιο σου σημείωσε τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές φράσεις που λες στον εαυτό σας. Μελέτησε τες κι αξιολόγησε εάν είναι δικές σου, εάν τις έχεις ακούσει κι υιοθετήσει ως δικές σου από κάποιον άλλο κι εάν είναι ρεαλιστικές.

Φράσεις ενδυνάμωσης

Για κάθε αρνητική φράση, σημείωσε μια αντίστοιχη θετική που θα είναι σαν απάντηση στην επικριτική φράση.

Για παράδειγμα:

  • Επικριτικός μονόλογος: «Δεν τα κατάφερες για άλλη μια φορά. Είσαι ένας αποτυχημένος».
  • Θετική φράση ενδυνάμωσης: «Θα προσπαθήσω πάλι. Κάνω το καλύτερο που μπορώ» 

Επανάληψη

Σημείωσε τις νέες θετικές φράσεις σε ένα post it και τοποθέτησε τες σε ένα εμφανές σημείο, ώστε να τις διαβάζεις καθημερινά. Η καθημερινή προπόνηση στις νέες θετικές φράσεις θα ξεθωριάσουν τις αρνητικές. Αυτό σταδιακά θα αλλάξει την ποιότητα της αυτοομιλίας.

Το να χτίσεις μια φιλική σχέση με τον εαυτό σου μέσα από τον τρόπο που του μιλάς είναι μια μορφή αυτοφροντίδας και αυτοσυμπόνιας. Αυτή η συνήθεια θα σε ενδυναμώσει και θα σου δώσει ώθηση να διεκδικήσεις με περισσότερη άνεση κι αυτοπεποίθηση τους στόχους σου.