Οι οδηγίες που γίνονται γι αυτή τη θεραπευτική στάση ξεκούρασης στη yoga είναι σαφείς: Καθόμαστε στα γόνατά μας, κατεβάζουμε το μέτωπό μας στο στρωματάκι, περπατάμε τα δάχτυλα των χεριών μας μπροστά και στέλνουμε προς τα πίσω τη λεκάνη. Τόσο απλό! Παρόλα αυτά έχω προσέξει και εγώ η ίδια πως υπάρχουν αρκετοί μαθητές οι οποίοι αντί να χαλαρώνουν σε αυτή τη στάση, πιέζονται.

στάση του παιδιού

Alexandra Tran/ Unsplash

Το μικρό λάθος στη στάση του παιδιού και η λύση

Γιατί; Γιατί όσο και αν προσπαθούν να φέρουν τη λεκάνη τους να ακουμπήσει στις φτέρνες τους, δεν τα καταφέρνουν. Και όλη αυτή η προσπάθεια – όπως είναι λογικό τους χαλάει την ηρεμία.

Για να μη σου συμβαίνει αυτό στη balasana, μπορείς πραγματικά να κάνεις κάτι. Αρχικά, σταμάτα να ανησυχείς και να πιέζεσαι (ήδη το κάνεις σε πολλούς τομείς της ζωής σου, καθημερινά) και κατά δεύτερον μπορείς απλά να ανοίξεις περισσότερο τα πόδια σου και να αφήσεις το σώμα σου να βουλιάξει ανάμεσα.

Για το γεγονός ότι δεν μπορεί η λεκάνη σου να φτάσεις τις φτέρνες σου μπορεί να “ευθύνονται” πολλά πράγματα. Κάποιος τραυματισμός, σφιχτά ισχία, σφιχτές γάμπες… Με το χρόνο και την πρακτική θα τα καταφέρεις. Μη βιάζεσαι και μη στρεσάρεσαι. Practice, practice, practice, που έλεγε και ο Pattabhi Jois, και όλα θα έρθουν.

Μέχρι τότε, φρόντιζε να κάθεσαι όσο πιο αναπαυτικά μπορείς για το σώμα σου και να απολαμβάνεις την αναπνοή στη μαγική αυτή στάση του παιδιού.

Σου αρέσει η yoga; Διάβασε και αυτά:

Μπορεί να κλάψεις κατά τη διάρκεια της yoga;

Το stretching που θέλει το σώμα μόνο με ένα yoga strap