Αν έχεις βρεθεί σε θέση να σου κάνουν παρατήρηση με άκομψο τρόπο στη δουλειά σχετικά με κάτι που έκανες λάθος, συνοδευόμενο με κάποιο χαρακτηρισμό «τόσο καιρό το κάνεις λάθος, ακόμα να το μάθεις» σίγουρα πέρασε από το μυαλό σου η σκέψη «μα καλά γιατί δεν μου το έλεγαν τόσο καιρό;». Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έρθει τόσο συχνά κάποιος να σου πει ότι κάνεις κάτι που δεν του αρέσει, μέχρι που θα γίνει κάποιο μεγάλο λάθος και ξαφνικά θα εκραγεί!

Για να μην φτάσεις ποτέ σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να ζητάς feedback, κάποιο σχολιασμό δηλαδή σχετικά με την απόδοση σου.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Και το θετικό και το αρνητικό feedback, είναι πολύ βοηθητικά καθώς θα σου προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες που θα σε οδηγήσουν σε κάποιες αλλαγές. Ο τρόπος για να καταφέρεις να γίνεις καλύτερος είναι να έχεις διαρκή πληροφόρηση σχετικά με την απόδοση σου και να προσπαθείς να εξελιχθείς. Πώς θα σε βοηθήσει αυτό;

Βελτιώνεις την απόδοση σου

Αν γνωρίζεις τι έχεις κάνει λάθος μπορείς να θέσεις πιο εύκολα στόχους σχετικά με την απόδοση σου και να βελτιωθείς ζητώντας συμβουλές για την ανάπτυξη σου, που θα σε φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.

Διορθώνεις γρήγορα τα λάθη σου

Ειδικά αν κάνεις κάτι καινούργιο στη δουλειά είναι πολύ λογικό να κάνεις κάποια λάθη. Μαθαίνοντας από τους συναδέλφους σου για αυτά, τα διορθώνεις άμεσα κι έτσι η δουλειά γίνεται πιο σωστά κι εσύ γίνεσαι καλύτερος.

Λαμβάνεις πληροφορίες

Οι ανώτεροι σου, πόσο μάλλον οι υπεύθυνοι και οι διευθυντές, έχουν πάρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να μοιραστούν μαζί σου, σχετικά με τις ικανότητες και τις δεξιότητες σου ή και τις διαδικασίες που γίνονται στην εταιρεία, έτσι ώστε κάθε φορά που ζητάς feedback, αυξάνεις τις πιθανότητες να λάβεις κάποια εύστοχη συμβουλή.

Αναπτύσσεις τις εργασιακές σχέσεις

Οι ειλικρινείς συζητήσεις που είναι εστιασμένες στη βελτίωση και την ανάπτυξη των επαγγελματικών ικανοτήτων σου, βοηθούν στην εξέλιξη των επαγγελματικών σχέσεων και με τους συναδέλφους και με τους υπευθύνους.

Αυξάνονται οι πιθανότητες για προαγωγή

Ίσως το σημαντικότερο όφελος που έχει το feedback, είναι αυτό. Όχι μόνο δεν μένεις στάσιμος και αναπτύσσεσαι διαρκώς, αλλά με αυτόν τον τρόπο δείχνεις και στους υπεύθυνους σου, τη θέληση σου για ανάπτυξη και βελτίωση, όχι μόνο σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.

Πώς να ζητήσω feedback;

Ίσως η διαδικασία αυτή σε αγχώνει, ποτέ δεν είναι εύκολο να εκθέτουμε τον εαυτό μας άλλωστε. Υπάρχουν όμως μερικά βήματα που θα στο κάνουν πιο εύκολο.

Βρες την κατάλληλη στιγμή

Αν έχετε την πίεση του χρόνου ή του φόρτου της δουλειάς, δεν είναι η καλή στιγμή να ρωτήσεις, γιατί λογικά δεν θα σου δοθεί και η προσοχή που αναζητάς. Η κατάλληλη στιγμή είναι αφότου έχεις μάθει κάτι νέο, ή έχεις μπει σε καινούργιο ρόλο. Επίσης, δώσε λίγο χρόνο και στον άλλον να προετοιμαστεί και να σκεφτεί, μην ζητήσεις πληροφορίες και τις θέλεις αμέσως, ίσως στείλεις πριν και ένα e-mail για να μπορέσει να έχει πιο οργανωμένη τη σκέψη του. Μπορείτε, επίσης, να κλείσετε και ένα ραντεβού για να έχετε χρόνο να κάνετε την κουβέντα αυτή.

Να έχεις έτοιμες ερωτήσεις

Για να μην βρεθείτε και δεν εκμεταλλευτείς αυτή τη συνάντηση, μπορείς να έχεις ήδη προετοιμάσει ερωτήσεις, σχετικά με τη δική σου απόδοση αλλά και με τις ανάγκες της δουλειάς, όπως «πώς μπορώ να είμαι πιο αποδοτικός για την εταιρεία;» ή «τι συμβουλή μπορείτε να μου δώσετε για να βελτιωθώ σε εκείνον τον τομέα;». Επίσης, αν αναγνωρίζεις από μόνος σου κάποιες αδυναμίες, είναι σημαντικό να δώσεις βάση εκεί, και να ρωτήσεις στοχευμένα γι’αυτές.

Κράτα σημειώσεις

Είναι πολύ λογικό μια τέτοια αγχωτική συζήτηση να σε ζαλίσει και να μην θυμάσαι καν τι συζητήσατε. Για να μην κάνεις άσκοπα αυτή την κουβέντα, λοιπόν, κράτα σημειώσεις σχετικά με το τι πρέπει να βελτιώσεις αλλά και τον τρόπο, ώστε μετά να είναι πιο εύκολο για εσένα να συγκροτήσεις τη σκέψη σου και να θέσεις τους νέους σου στόχους.

Πες ευχαριστώ

Μπορεί να σου ακούγεται προφανές αλλά αξίζει να σημειωθεί. Είναι πολύ σημαντικό να δείξεις ευγνωμοσύνη σε κάποιον που αφιέρωσε χρόνο σε εσένα. Έτσι θα δείξεις πόσο πολύ εκτιμάς το γεγονός ότι σε βοήθησαν και δημιουργείς ένα ευχάριστο περιβάλλον, το οποίο θα είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις και στο μέλλον.

Ζήτα συχνά για feedback

Μπορεί η εταιρεία στην οποία βρίσκεσαι να έχει κάποια αξιολόγηση κάθε έξι μήνες, αυτό όμως εσένα μπορεί να μην σε καλύπτει και να νιώθεις ανασφάλεια να βρίσκεσαι τόσο καιρό στο σκοτάδι. Μια φορά τον μήνα είναι καλό χρονικό διάστημα και για να είσαι τακτικός στην εξέλιξη σου, αλλά και για να κρατάς μια καλή επαφή με τους συναδέλφους σου.