Όταν οι υποχρεώσεις σου φαίνονται βουνό είναι τουλάχιστον χαοτικό να τις βάλεις σε μια σειρά. Ποσό μάλλον τώρα που έχεις γυρίσει από διακοπές και το μυαλό σου πιθανότατα αρνείται να συνεργαστεί μαζί σο, και το άγχος σε κυριεύει. Η δουλειά ή η εξεταστική όμως δεν θα περιμένουν το μυαλό σου να επανέλθει στην κανονικότητα του, κάτι που φυσικά δεν βοηθάει και το άγχος σου να φύγει. Εκείνη τη στιγμή είναι που πρέπει να βρεις έναν τρόπο να γίνεις παραγωγική, μέσα στο άγχος και το χάος του μυαλού.
«Σύμμαχος» σου σε αυτή την διαδικασία μπορεί να γίνει το “scary hour”, ένα hack παραγωγικότητας που κάνει τον γύρο του TikTok.
Τι είναι το scary hour;
Κατά τη διάρκεια του scary hour βάζεις ένα χρονόμετρο μιας ώρας, κατά την οποία κάνεις εκείνες τις υποχρεώσεις οι οποίες σε αγχώνουν και τις απέφευγες. Και επειδή το άγχος είναι βασικός λόγος που ένας άνθρωπος αρνείται να κάνει μια δουλειά, και όχι η τεμπελιά, είναι πολύ σημαντικό να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις αυτές. Μπορεί αυτή η υποχρέωση να είναι η απάντηση σε mails, όταν η επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους δεν είναι το ατού σου, ή να διαβάσεις εκείνο το μάθημα που αποφεύγεις να πας να δώσεις γιατί αγχώνεσαι ότι δεν θα το περάσεις.
Γιατί λειτουργεί το scary hour;
Όταν είμαστε αγχωμένοι αποφεύγουμε τις υποχρεώσεις μας, συνήθως, γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα γύρω από αυτή τη δουλειά. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε μια προκατάληψη προς το παρόν και προτιμούμε την άμεση ανταμοιβή του να αισθανόμαστε καλά όταν ο εγκέφαλος απελευθερώνει τη ντοπαμίνη. Ο εγκέφαλος μας δηλαδή είναι προδιαγεγραμμένος να προσεγγίζει τις εργασίες που θεωρεί ευχάριστες και να αποφεύγει εκείνες που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.
Για τον λόγο αυτό είναι πολύ χρήσιμο να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το πότε αγχωνόμαστε και να προσπαθούμε να το ελαχιστοποιούμε, εστιάζοντας σε όποια εργασία κι αν έχουμε να κάνουμε, αντί στα δυσάρεστα συναισθήματα του άγχους, της ανησυχίας ή στην έλλειψη κίνητρου. Πρέπει να επανεκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να προσεγγίζει το στρες.
Πώς θα εντάξεις το scary hour στη μέρα σου
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα που είναι κατάλληλη για το scary hour, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι περισσότερο παραγωγικός διαφορετικές ώρες. Μεγαλύτερη σημασία έχει να το κάνεις με συνέπεια. Θα πρέπει, επίσης, να επιλέξεις εκ των προτέρων τις εργασίες στις οποίες θέλεις να επικεντρωθείς, ώστε να αποφύγεις την υπερφόρτωση πληροφοριών όταν έρθει η ώρα να βάλεις το χρονόμετρο.
Βέβαια οφείλουμε να αναφέρουμε ότι είναι καλό να το εντάξεις κάποια πρωινή ώρα, έτσι ώστε το άγχος να μη σε ακολουθεί όλη μέρα! Να είσαι προσεκτική, ώστε να μην έχεις και άλλες υποχρεώσεις εκείνη την ώρα που θα μπλοκάρουν τη σκέψη σου. Γι’αυτό ίσως σε βοηθήσει να απενεργοποιήσεις και τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου.