Αν σου ζητήσω να μου ονοματίσεις τους λόγους που γυμνάζεσαι δεν θα δυσκολευτείς. Θέλεις να έχεις ένα πιο δυνατό σώμα, θέλεις να έχεις μεγάλη αντοχή και να μεγαλώσεις το προσδόκιμο της ζωής σου. Και βέβαια δε μπορείς να αφήσεις έξω από τα κίνητρα σου τα ψυχολογικά οφέλη που έχεις από την άσκηση, καθώς με το τέλος της προπόνησης νιώθεις σαν μόλις να έκλεισες την πόρτα του ψυχολόγου σου.

Μια νέα έρευνα ήρθε να ανανεώσει τη λίστα με τα κίνητρα σου, κάνοντας μια μικρή προσθήκη. Η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής, δημοσίευσε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία η τήρηση ενός τακτικού προγράμματος άσκησης μπορεί να βελτιώσει σχεδόν κάθε πτυχή της σεξουαλικής ζωής μιας γυναίκας. Η άσκηση, όχι μόνο αυξάνει τη διέγερση, αλλά όπως έχει αποκαλυφθεί και από άλλες έρευνες βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, τη διάθεση και φυσικά την εικόνα του σώματος. Όλα αυτά μαζί μπορούν να σου δώσουν την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση που σου λείπει στο σεξ και την αντοχή.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν διαφορετικές εξηγήσεις για τις σωματικές και τις ψυχικές επιδράσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αντίδραση «πάλης ή φυγής» αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση της διέγερσης των γεννητικών οργάνων. Αυτό που επιδρά καλύτερα στην ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος είναι η άσκηση μέτριας έντασης. Οι προπονήσεις έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν μια ποικιλία ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη διέγερση στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων, της οιστραδιόλης, της προλακτίνης, της ωκυτοκίνης και της τεστοστερόνης.

Αν τώρα αναρωτιέσαι με ποιο τρόπο μπορείς να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της άσκησης στη σεξουαλική σου ζωή, τότε αρκεί απλά να κάνεις την προπόνηση σου πριν το σεξ! Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η άσκηση αμέσως πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι πιο ευεργετική για τη σεξουαλική επιθυμία από ότι η άσκηση γενικά.

Μάλιστα σύμφωνα με μια έρευνα οι γυναίκες έκαναν ποδήλατο σε στατικό ποδήλατο για 20 λεπτά και στη συνέχεια παρακολούθησαν μια ερωτική ταινία. Οι ερευνητές σημείωσαν τη διέγερση των γεννητικών οργάνων 5, 15 και 30 λεπτά μετά την άσκηση και διαπίστωσαν ότι η μέγιστη διέγερση των γεννητικών οργάνων σημειώθηκε μεταξύ 15 και 30 λεπτών αφού σταμάτησαν να κάνουν ποδήλατο.

Τα ψυχικά οφέλη βέβαια παίζουν, επίσης, μεγάλο ρόλο στην τόνωση της σεξουαλικής διάθεσης. Σύμφωνα με την έρευνα, η τακτική άσκηση βελτιώνει την εικόνα του σώματος και τη διάθεση, κάτι που αυξάνει και την ερωτική επιθυμία.

Άλλωστε, μπορείς να καταλάβεις και από μόνη σου πως όταν έχεις θετική διάθεση και καλή εικόνα σώματος τότε είναι λιγότερο πιθανό να αποσυντονιστείς κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.

Ποια μορφή άσκησης είναι καλύτερη;

Η μέτρια μορφής άσκησης είναι ιδανική για να ενεργοποιήσει τη σεξουαλική μας διάθεση, καθώς όταν η ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος είναι πολύ υψηλή, όπως, δηλαδή, όταν γυμνάζεσαι με υπερβολική ένταση, τότε η ροή του αίματος μπορεί να μετατοπιστεί μακριά από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, για να βοηθήσει προσωρινά στην αποκατάσταση των μυών που εργάζονται.

Η ερώτηση αν είναι πιο αποτελεσματικά τα βάρη ή το τρέξιμο, τέθηκε και στην έρευνα. Οι ερευνητές ωστόσο δεν κατάφεραν να δώσουν απάντηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των μελετών που εξετάζουν την ανταπόκριση του σεξ στην άσκηση τείνουν να χρησιμοποιούν την ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο, λόγω του απλού σχεδιασμού της μελέτης. Έτσι, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να συγκριθεί η ανταπόκριση σε διαφορετικά είδη άσκησης και ίσως να προσδιοριστεί αν υπάρχει μια διάρκεια ή ένας αριθμός σετ ή επαναλήψεων που αποδίδουν τα μεγαλύτερα οφέλη.