Οι πιθανότητες να απολαμβάνεις τον Σεπτέμβριο είναι μικρές. Έχεις μάθει από μικρή ότι είναι ο μήνας που αποχαιρετάς το καλοκαίρι και την ξεγνοιασιά και επιστρέφεις πίσω στις υποχρεώσεις και την καθημερινότητα. Από την άλλη αν είσαι άτομο του προγράμματος και της οργάνωσης, ο Σεπτέμβρης είναι σαν ένα δώρο που περιμένεις να ξετυλίξεις. Η ιδέα του να θέσεις νέους στόχους και να τους κυνηγήσεις σε εξιτάρει.

Επίσης, μπορεί από τις εποχές του σχολείου να έχεις συνδέσει τον Σεπτέμβρη με την περίοδο που ξεκαθάριζες το δωμάτιο σου για να υποδεχτείς τα νέα βιβλία, ενώ παράλληλα η μαμά σου άρπαζε την ευκαιρία από τα μαλλιά για να πετάξει οτιδήποτε θεωρούσε ότι δεν χρειάζεσαι. Μια συνήθεια που τώρα που μεγάλωσες βρίσκεις πράγματι χρήσιμη. Λίγες συμβουλές όμως για να κάνεις το καλύτερο declutter για να υποδεχτείς το φθινόπωρο, είναι πάντα χρήσιμες!

Ξεκίνησε με τον χώρο που επηρεάζει περισσότερο την καθημερινότητα σου

Θέλεις να μαγειρέψεις στο σπίτι αλλά ξέρεις ότι το ντουλάπι με τα τρόφιμα είναι ένα αχούρι; Ο θετικός αντίκτυπος της οργάνωσης των χώρων που σε εμποδίζουν να κινείσαι άνετα θα σε παρακινήσει να συνεχίσεις να ασχολείσαι με το υπόλοιπο σπίτι. Ωστόσο, μην ξεκινήσεις με τον χώρο που απαιτεί την επεξεργασία αντικειμένων με συναισθηματική αξία! Αυτό είναι καλύτερο να το φυλάξεις για όταν θα έχεις μερικά δωμάτια στο ενεργητικό σου και θα απολαμβάνεις ήδη τα οφέλη του να ζεις σε ένα οργανωμένο σπίτι.

Σκέψου πιο μακριά

Χρειάζεσαι αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσεις πλήρως το έργο, αλλιώς τα ανεπιθύμητα αντικείμενα θα επιστρέψουν σιγά σιγά. Δεν είναι μόνο η επεξεργασία και η οργάνωση, μπορεί επίσης να χρειαστεί και να αγοράσεις ένα προϊόν οργάνωσης ή να δωρίσεις τα αντικείμενα που δεν θέλεις πλέον.

Μην γεμίζεις τους χώρους αποθήκευσης

Κανένας μας δεν ευχαριστιέται μια ντουλάπα ή ένα ντουλάπι το οποίο είναι γεμάτο και κάθε φορά που το ανοίγει φοβάται μην πέσει κάτι. Είναι πολύ σημαντικό σε όλα τα σπίτια, αλλά ειδικά στα μικρά, να έχεις χώρους που δεν είναι εντελώς γεμάτοι. Με τον τρόπο αυτό και θα ξεκουράζεις τα μάτια σου αλλά κι αν υπάρχει άφθονος χώρος για να πιάσεις ένα αντικείμενο και να το τοποθετήσεις εύκολα, θα είναι πιο πιθανό να το βάλεις πίσω στο σωστό σημείο και όχι απλώς να το σφηνώσεις κάπου.

Ζήτα τη συμβολή όσων μένουν στο σπίτι

Η οργάνωση και το ξεκαθάρισμα του σπιτιού σίγουρα περιπλέκεται όταν μένουν πάνω από ένα άτομα στο ίδιο σπίτι. Είναι σημαντικό να βοηθούν όλοι στη διαδικασία αυτή, καθώς όσο περισσότερο επενδύουν στο έργο, τόσο πιο πιθανό είναι να διατηρήσουν την οργάνωση. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε όλοι στο σπίτι ότι η οργάνωση σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Ακριβώς όπως και στη ζωή, πρόκειται για συμβιβασμό, ώστε όλοι να αισθάνονται άνετα στο σπίτι τους.

Ετοιμάσου για το φθινόπωρο!

Για πολλούς από εμάς, το φθινόπωρο είναι μια ευκαιρία να κάτσουμε στο σπίτι και να διασκεδάσουμε. Αυτό σημαίνει ότι χώροι όπως οι κουζίνες, τα ντουλάπια, το υπνοδωμάτιο θα ξεχυλίζουν ζεστασιά. Προγραμμάτισε λίγο χρόνο για να φρεσκάρεις αυτούς τους χώρους. Ίσως να μετακινήσεις τα καλοκαιρινά ποτήρια μαργαρίτας και τις πετσέτες θαλάσσης στο πίσω μέρος του ραφιού ή σε κάποια κούτα, για να δώσεις χώρο στις φθινοπωρινές κούπες και τις κουβέρτες!