Όλοι έχουμε διαβάσει για συμβουλές παραγωγικότητας και διαχείρισης χρόνου, αλλά μεταξύ των smart συσκευών, των social media και της πολύβουης καθημερινότητας, το αποτέλεσμα είναι να ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο περισπασμούς. Οπότε ναι, είναι πολύ εύκολο να αισθάνεσαι εξουθενωμένη στο τέλος της ημέρας χωρίς, τελικά, να έχεις κάνει check σε τίποτα από τη λίστα με τις υποχρεώσεις σου.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα «κόλπο» παραγωγικότητας που δεν είναι καθόλου καινούριο. Αντιθέτως, είναι ο πιο παλιός τρόπος για να παράξεις έργο και να τα βγάλεις πέρα με τις υποχρεώσεις σου. Ο λόγος για το monotasking.

Τι είναι το monotasking;

Το monotasking είναι απλώς η ιδέα της εστίασης σε μία δουλειά/εργασία τη φορά. Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά προφανές ή απλό, αλλά στον σύγχρονο κόσμο του multitasking, όταν έλκεσαι ταυτόχρονα προς ένα εκατομμύριο διαφορετικές κατευθύνσεις, το monotasking μπορεί συχνά να ακούγεται εύκολο, αλλά στην πράξη να μην είναι και τόσο. Πολλοί από εμάς έχουμε διδαχτεί από νεαρή ηλικία να επικεντρωνόμαστε παράλληλα σε διαφορετικές δουλειές και υποχρεώσεις, επομένως η απόφαση να εστιάσουμε το μυαλό και την ενέργειά μας σε μια μοναδική εργασία μπορεί να είναι δύσκολη δεξιότητα για να κατακτήσουμε. Το monotasking προϋποθέτει να ελαχιστοποιήσουμε  τους περισπασμούς και να εστιάσουμε σε ένα έργο είτε μέχρι να το ολοκληρώσουμε είτε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο που θα έχουμε βάλει ως στόχο.

Γιατί το monotasking έχει αποτέλεσμα;

Όταν εκτελούμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα, στην πραγματικότητα δεν είμαστε σε θέση να εστιάσουμε πλήρως σε ένα μόνο πράγμα, αλλά αντίθετα εναλλάσσουμε γρήγορα την προσοχή μας μεταξύ μιας ποικιλίας δραστηριοτήτων. Έρευνα δείχνει ότι αυτή η έλλειψη πνευματικής δέσμευσης και τα νοητικά εμπόδια που δημιουργούνται από τη εναλλαγή καθηκόντων μπορούν να οδηγήσουν σε δραστική μείωση της παραγωγικότητας – ακόμη και 40% λιγότερο από ό,τι αν εστίαζες σε εργασία μεμονωμένα. Το multitasking αυξάνει, επίσης, την πιθανότητα να κάνεις λάθη και να ξεχάσεις πράγματα (όλοι έχουμε στείλει κατά λάθος ένα email στο λάθος άτομο επειδή κάναμε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα!).

Αφαιρώντας εξωτερικούς περισπασμούς, όπως ειδοποιήσεις κινητού τηλεφώνου και small talks με τους συναδέλφους, μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να συγκεντρώνεται αποκλειστικά στην εργασία που έχει. Έτσι κερδίζεις χρόνο, απολαμβάνεις την παραγωγικότητά σου και ανταμοίβεσαι με ticks στη λίστα με τις υποχρεώσεις σου.

Πώς θα το κάνεις;

Ένα μεγάλο μέρος του αποτελεσματικού monotasking είναι ο προγραμματισμός. Σε ποια εργασία θα εστιάσεις; Έχεις έναν καθορισμένο στόχο; Θα το αναλάβεις μόνη σου ή μαζί με άλλους; Αφού αποφασίσεις τις παραμέτρους των στόχων σου, πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο στο monotasking, δηλαδή τουλάχιστον μία ώρα, καθώς αυτό θα επιτρέψει στον εγκέφαλό σου να βυθιστεί πλήρως σε αυτό που είναι να κάνεις.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να εξασκήσεις το monotasking:

  • Αποφάσισε ποια θα είναι η δουλειά/το project που θα εργαστείς, καθώς και τι ελπίζεις να πετύχεις. Μπορεί να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο ή, ίσως, απλώς θέλεις να σημειώσεις πρόοδο σε έναν καθορισμένο χρόνο. Δύο ερωτήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν: 1) Τι θα μπορούσα να κάνω σήμερα που θα μου δώσει το αίσθημα του νοήματος και του σκοπού; 2) Ποια είναι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που μπορώ να κάνω σήμερα και θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο;
  • Επίλεξε μια ώρα όπου μπορείς να εργαστείς για τουλάχιστον μία ώρα χωρίς διακοπές.
  • Ελαχιστοποίησε τυχόν περισπασμούς. Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις του τηλεφώνου, του email και των social media και ενημέρωσε τους συναδέλφους και τους φίλους σου ότι θα είσαι offline εκείνη τη στιγμή.
  • Έχε κοντά σου όλα όσα θα χρειαστείς, ώστε να μην χρειάζεται να σηκώνεσαι κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Πάρε ένα ποτήρι νερό, τα καλώδια φόρτισης, τα ακουστικά σου, έναν καφέ ή μία ζακέτα σε περίπτωση που κρυώσεις. Μην δίνεις στον εαυτό σου καμία δικαιολογία, για να απομακρυνθεί από τον χώρο που εργάζεται.
  • Όρισε ένα χρονόμετρο για τον εαυτό σου.

 

Monotasking με παρέα

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι θα σου αποσπάσει την προσοχή, αλλά ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείς ότι παραμένεις συγκεντρωμένη κατά τη διάρκεια του monotasking είναι να το κάνεις μαζί με φίλους. Η υπευθυνότητα του να είσαι σε μια ομάδα, ακόμη και σε μια εικονική, π.χ. μέσω Zoom, μπορεί να είναι ένας πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνεις συγκεντρωμένη, ειδικά όταν είσαι… αρχάρια στο monotasking. Συγκέντρωσε μερικούς φίλους ή συναδέλφους, ορίστε μια ώρα και, στη συνέχεια, εργαστείτε σιωπηλά για τον καθορισμένο χρόνο.

Διάβασε επίσης: 6 μυρωδιές που βελτιώνουν την παραγωγικότητα