Η αρχή κάθε νέου χρόνου είναι εποχή απολογισμού για τη πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε, αλλά κυρίως είναι εποχή επανεκκίνησης. Νέοι στόχοι και πλάνα για δημιουργία, βελτίωση ζωή, δουλειάς, σχέσεων, αξιολόγηση παλιότερων που δεν πραγματοποιήθηκαν και ξαναμπαίνουν στην «ατζέντα» και επαναπρογραμματίζονται.

Πολλοί στόχοι είναι απλοί και εφικτοί, απαιτούν μικρή προσπάθεια, δύναμη χαρακτήρα, πίστη και αγάπη στον εαυτό μας. Υπάρχουν όμως επιθυμίες και στόχοι που απαιτούν πολύ περισσότερα, που η πραγματοποίησή τους είναι ένα όνειρο που κάποιοι άνθρωποι, προσπαθούν να κατακτήσουν με όλη τους τη δύναμη και τα μέσα, είναι το όνειρο της ζωής τους, επιθυμούν να γίνουν γονείς. Για πολλά ζευγάρια, ευχή, επιθυμία και προσδοκία είναι η απόκτηση παιδιού και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται. Και ίσως, πολλά ζευγάρια να έχουν ήδη προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα και άλλα να σκέπτονται τις λύσεις που προτείνει η επιστήμη.

Εάν λοιπόν η δημιουργία οικογένειας είναι ο δικός σας στόχος για το 2022, ακολουθήστε τις συστάσεις των ειδικών για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης. Το σίγουρο είναι ότι με την εξέλιξη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής οι προσδοκίες των ζευγαριών αργά ή γρήγορα γίνονται πραγματικότητα!

Τι συστήνει ο ειδικός για το «ταξίδι» προς την απόκτηση παιδιού

«Για να πετύχετε τον στόχο σας, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε όχι μόνο την υγεία σας, αλλά και να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης», προτρέπει ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Διευθύνων Σύμβουλος του Institute of Life στο ΙΑΣΩ.

Διάβασε ακόμα: Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα

1. Κόψτε το κάπνισμα

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η διακοπή του καπνίσματος συνιστάται από τους γυναικολόγους. Το κάπνισμα δεν επιβαρύνει μόνο τη γενική κατάσταση της υγείας σας, είναι επίσης επιβλαβές για την αναπαραγωγική σας υγεία. Οι ωοθήκες γερνούν με το κάπνισμα και μειώνεται ο αριθμός των βιώσιμων ωαρίων.

2. Προσέξτε τη διατροφή σας

Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά όπως το φολικό οξύ, ενισχύουν όχι μόνο την ικανότητα σύλληψης αλλά θωρακίζουν τον οργανισμό για να υποδεχθεί και να μεγαλώσει ένα υγιές έμβρυο.

3. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ

Αν πίνετε αλκοόλ πρέπει να ξέρετε ότι επηρεάζεται το συκώτι, το οποίο συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ρυθμίζει τις ορμόνες. Πολλές φορές η δυσλειτουργία των ορμονών σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ και οι ορμονικές διαταραχές μην ξεχνάτε ότι συνδέονται σε έναν σημαντικό βαθμό με στειρότητα. Κατά συνέπεια η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών προκαλεί προβλήματα και στην ωορρηξία.

4. Μην ξεχνάτε την σωματική άσκηση

Η έναρξη συστηματικού προγράμματος σωματικής άσκησης είναι στις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας την Πρωτοχρονιά και ίσως είναι από τις πιο σημαντικές. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι ένα από τα κλειδιά για την ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, της σταθερής κανονικής ωορρηξίας και της παραγωγής ορμονών. Η μέτρια σωματική άσκηση -χωρίς υπερβολές που πολλές φορές φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα- είναι η καλύτερη επιλογή όταν επιθυμείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης.

Διάβασε ακόμα: Θες να αποκτήσεις μωρό; Mάθε γιατί πρέπει να κάνεις άμεσα την 3η δόση έναντι της COVID-19

5. Χαλαρώστε

Το άγχος μπορεί να βλάψει πολλά συστήματα του οργανισμού συμπεριλαμβανομένου και του αναπαραγωγικού συστήματος. Αν μάλιστα η αδυναμία σύλληψης είναι μία από τις αιτίες άγχους, σκεφθείτε τρόπους χαλάρωσης μέσα στην ημέρα δίνοντας στο σώμα σας την ευκαιρία να επαναφέρει τις ορμόνες του άγχους σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Πάντως, αν είστε ακόμα στη σκέψη για το αν θα γίνετε σύντομα γονείς ή αν προσπαθείτε το τελευταίο διάστημα να συλλάβετε είτε φυσιολογικά είτε μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή αν είχατε πρόσφατα μία αποτυχία σύλληψης, να θυμάστε ότι για να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να πετύχετε τον στόχο σας πρέπει να είστε πιστοί στο σχέδιο σας», καταλήγει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος προσθέτοντας ότι σε αυτό το ταξίδι κανένα ζευγάρι δεν είναι μόνο του και στο τέλος της διαδρομής υπάρχει αυτό που πραγματικά επιθυμεί.