Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τότε που πρωτοάκουσα για τη «γκουρού της οργάνωσης», Μαριλένα Πατέρα. Ήταν τότε που μπαίναμε στην δεύτερη καραντίνα, τότε που φορούσαμε κολάν κάθε μέρα, τότε που η Marie Kondo ήταν στις οθόνες όλων μας επιμένοντας, με την ευγενική ιαπωνική της παρουσία, να αποχωριστούμε ό,τι «δεν μας εμπνέει χαρά».

Μετά από έναν απροσδιόριστο αριθμό ημερών βλέποντας βίντεο και reality οργάνωσης και διακόσμησης σε ό,τι διαδικτυακή πλατφόρμα είχα διαθέσιμη, σκόνταψα πάνω σε ένα άρθρο που μιλούσε για εκείνη! Τότε το project της ονομαζόταν Walking Closet και αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά την οργάνωση ντουλάπας. Οι οργανωτικές της ικανότητες εξελίχθηκαν ταχύτατα ωστόσο και, πλέον, η Μαριλένα έχει αναγεννηθεί ως “The Tidy Guru”: μία επαγγελματία οργανώτρια χώρων για το σπίτι αλλά και την επιχείρηση.

Σταδιακά, ακολουθώντας τη Μαριλένα (και τη Marie Kondo) στα social media ξεκίνησα κι εγώ διστακτικά να οργανώνω τον χώρο μου. Κι όπως ήταν αναμενόμενο, τον αγάπησα περισσότερο από ποτέ αφού πλέον είναι πιο λειτουργικός, πιο καθαρός και πιο όμορφος από ποτέ. Έτσι η οργάνωση, και η «γκουρού» της, ήταν το πρώτο πράγμα που ήρθε στον νου μου όταν άκουσα πως το θέμα του νέου τεύχους του Love Yourself είναι η Αυτοφροντίδα. Διότι ένα τακτοποιημένο, καλά οργανωμένο σπίτι είναι η αγαπημένη μου πράξη αυτοφροντίδας, όχι μονάχα για τον εαυτό μου αλλά και για την οικογένειά μου.

Τη σχέση της αυτοφροντίδας με την οργάνωση του σπιτιού την έχει διερευνήσει και η επιστήμη της ψυχολογίας. Έτσι με βάση μία έρευνα (1) που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Psychology ένας χώρος που είναι ακατάστατος και γεμάτος, δεν επιτρέπει στο άτομο να βιώσει βαθιά ηρεμία και χαλάρωση. Αντίστοιχα, μία ακόμα έρευνα του 2020 (2), επιβεβαίωσε πως ένας οργανωμένος χώρος βοηθά σημαντικά στη μείωση του στρες. Με αφορμή το νέο μας τεύχος, λοιπόν, προσέγγισα τη δική μου «μικρή ηρωίδα» της καραντίνας και τη ρώτησα για όλα εκείνα που την έχει διδάξει το επάγγελμά της καθώς και για το πώς βιώνει η ίδια τη σχέση ανάμεσα στην οργάνωση και την αυτοφροντίδα.

Tidy Guru: Η Μαριλένα Πατέρα αποδεικνύει πως η οργάνωση είναι αυτοφροντίδα
Φωτογραφία: Παντελής Χαδούλης

– Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου µε την οργάνωση, σε επαγγελµατικό επίπεδο;

Από παιδί ήξερα ότι υπάρχει κάποια σχέση µέσα µου µε την οργάνωση. Δεν ήταν ότι το δωµάτιο µου ήταν πάντα τακτοποιηµένο, κάθε άλλο! Έπιανα όµως τον εαυτό µου να µην µπορώ να λειτουργήσω στο χάος. Έπρεπε, για να διαβάσω, να είναι ΟΛΑ στη θέση τους. Μεγαλώνοντας ξεκίνησα οργανώνοντας την ντουλάπα µου. Εργαζόµουν ως Visual Merchandiser σε µεγάλη ελληνική εταιρία ρούχων και ξαφνικά η ντουλάπα µου έγινε η δική µου µπουτίκ ρούχων. Αν και είχα πολλά ρούχα πάντα ήξερα που είναι τι και η εικόνα ήταν πάντα τακτοποιηµένη. Έτσι το 2011 ξεκίνησα να οραµατίζοµαι µια υπηρεσία οργάνωσης μιας άψογα οργανωµένης ντουλάπας. Βάφτισα το project αυτό “walking closet” και το κράτησα λίγο καιρό µέσα µου να ωριµάσει. Ξεκίνησα να οργανώνω ντουλάπες φίλων, συγγενών και γνωστών. Το 2019 µε τη βοήθεια marketeer ανακάλυψα τη Marie Kondo και το Professional Organizing και έτσι όλα πήραν µορφή. Το 2021 γεννήθηκε το The Tidy Guru.

– Οι περισσότεροι από εµάς δεν είχαµε φανταστεί, µέχρι πριν λίγα χρόνια, πως θα µπορούσαµε να προσλάβουµε άτοµα να οργανώσουν τους χώρους του σπιτιού µας. Πλέον όµως οι επαγγελµατίες organizers είστε παντού – από reality shows στο netflix µέχρι στο βιβλιοπωλείο και τα social media µας. Πώς ερµηνεύεις αυτή τη στροφή;

Το επάγγελµα του Professional Organizer ξεκίνησε στην Αµερική πριν από περίπου µια δεκαετία και παγκόσµια έγινε γνωστό µέσω των social media και της σειράς Tidying Up της Marie Kondo. Προσωπικά µπορώ να σου µιλήσω για την ελληνική πραγµατικότητα. Θεωρώ ότι πολύ σηµαντικό ρόλο έπαιξε η καραντίνα στη στροφή των Ελλήνων προς την οργάνωση. Όσοι «έµειναν σπίτι» για µεγάλο χρονικό διάστηµα ήρθαν αντιµέτωποι µε ένα «χάος» που δεν είχαν αντιµετωπίσει για χρόνια. Πολλοί κλήθηκαν να δηµιουργήσουν ένα γραφείο µέσα στο ίδιο τους το σπίτι και δεν έβρισκαν µια γωνιά που αυτό να χωρέσει. Η τάση των social media για ξεκαθάρισµα στην πρώτη καραντίνα τον Μάρτιο του 2020 έβαλε τους ανθρώπους σε µια διαδικασία να ανοίξουν οτιδήποτε ξεχασµένο. Και να µην ξεχνάµε ότι είµαστε γενιές µεγαλωµένες από γονείς και παππούδες µε χαραγµένο βαθιά µέσα τους το κατοχικό σύνδροµο. Εγώ θυµάµαι τη γιαγιά µου που είχε ένα «αποθηκάκι» που έβρισκες ό,τι είχε και το µίνι µάρκετ της γειτονιάς. Πως να µην έχει η µαµά µου τώρα 10 κονσέρβες κονκασέ στο ντουλάπι της κουζίνας της; Όλο αυτό τείνει να σπάσει τώρα. Ο κόστος θέλει να αναπνεύσει στο σπίτι του και να µην ορίζεται από τα αντικείμενα. Έτσι η ανάγκη για επαγγελματίες οργάνωσης μεγαλώνει.

Tidy Guru: Η Μαριλένα Πατέρα αποδεικνύει πως η οργάνωση είναι αυτοφροντίδα
Φωτογραφία: Παντελής Χαδούλης

– Υπάρχει, αλήθεια, σχέση ανάµεσα σε ένα οργανωµένο σπίτι και στην αυτοφροντίδα;

Αστειεύεσαι; Φυσικά και έχει! Τα οφέλη της οργάνωσης για έναν άνθρωπο είναι λιγότερο στρες, περισσότερος ελεύθερος χρόνος, αυξηµένη αυτοπεποίθηση, συνέπεια, βελτιωμένες προσωπικές και επαγγελµατικές σχέσεις και εξοικονόμηση χρημάτων. Σκέψου µια καθηµερινότητα που θα ξέρεις ανά πάσα ώρα και στιγµή που να βρεις τι, ένα σπίτι µε αντικείµενα που αγαπάς, σου ταιριάζουν, είναι βολικά προς εσένα και λειτουργικά, µια οικογένεια που δεν αναζητά συνεχώς αντικείµενα κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για το πόσο ακατάστατος είναι, µια ζωή που γνωρίζεις τις πραγματικές σου ανάγκες, δεν σπαταλάς χρήµατα για αντικείµενα που έχεις αλλά δεν βρίσκεις, µια ντουλάπα που είναι «στα µέτρα σου», µε ρούχα που σε αναδεικνύουν και ταιριάζουν απόλυτα στο άτομο που θέλεις να είσαι.

– Ποια είναι τα βασικά βήµατα της διαδικασίας που ακολουθείς µε τους πελάτες σου και κάθε πότε συστήνεις να γίνεται επανάληψη;

Πρώτο µέληµα µου είναι να γνωρίσω τον πελάτη και τον χώρο του. Αρχικά λοιπόν προγραµµατίζουµε ένα ραντεβού γνωριµίας µε στόχο να χτίσουµε µια σχέση εµπιστοσύνης, να αναλύσουµε τις ανάγκες, να δούµε τις επιλογές και να φτιάξουµε ένα αρχικό πλάνο οργάνωσης. Στη συνέχεια προγραµµατίζουµε το ραντεβού της οργάνωσης και εκεί έρχονται τα πάντα κάτω. Για ώρες ή και µέρες ο χώρος φαίνεται ένα χάος µέχρι, σχεδόν, την τελευταία στιγµή. Βγαίνουν όλα έξω! Μαζί κάνουµε το ξεκαθάρισµα, την οµαδοποίηση και κατηγοριοποίηση και φυσικά το τελικό πλάνο τοποθέτησης µε βάση τις ανάγκες, την καθηµερινότητα και τη ρουτίνα του ή των χρηστών. Επιτυχία για µένα σε ένα project είναι να µην χρειαστεί επανάληψη. Οφείλουµε ως επαγγελµατίες να αφήσουµε έναν χώρο οργανωµένο που να µπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον. Υπάρχουν όµως αρκετές περιπτώσεις που θα επιστρέψουµε σε έναν χώρο για να κάνουµε διορθωτικές ενέργειες, ή για να γίνει η αλλαγή σεζόν σε µια ντουλάπα. Με πολλούς πελάτες θα ξεκινήσουµε από έναν χώρο και πολλές φορές θα επεκταθούµε στο υπόλοιπο σπίτι, θα είµαστε εκεί όταν αποφασίσει να µετακοµίσει για να αναλάβουµε όλο το κοµµάτι του πακεταρίσµατος και της οργάνωσης του νέου σπιτιού ή θα σχεδιάσουµε µαζί νέες ντουλάπες µε βάση τα ρούχα του.

– Ποιο είναι το µεγαλύτερο λάθος που συναντάς στα σπίτια των πελατών σου, σε επίπεδο οργάνωσης;

Παλαιότερα θα σου έλεγα ότι το λάθος είναι πως οι άνθρωποι δεν λαµβάνουν υπόψη την καθηµερινότητα τους στην οργάνωση του χώρου τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι ότι κάποιοι έµαθαν από τους γονείς τους να έχουν τα σεντόνια και τις πετσέτες σε µια συρταριέρα. Πηγαίνω λοιπόν σε σπίτια που τα σεντόνια είναι σε ένα συρτάρι και τα καθηµερινά ρούχα σε σημεία µε δύσκολη πρόσβαση και όταν φτάνουµε στη συζήτηση του «γιατί να έχεις τα σεντόνια εδώ και όχι τα ρούχα που χρειάζεσαι πιο συχνά» η απάντηση είναι «δεν το σκέφτηκα». Πλέον πιστεύω όμως πως όλα ξεκινούν από τη µετακόµιση. Επειδή οι περισσότεροι βιαζόµαστε να «µπούµε» σε ένα σπίτι, βάζουµε τα πράγµατα βιαστικά και χωρίς πλάνο. Αυτή η πρακτική ωστόσο εμφανίζεται γενικά παντού. Με στόχο να είναι ο χώρος φαινοµενικά οργανωµένος, «χώνουµε» πράγματα όπου βρούµε. Ανοίγω ντουλάπες και βρίσκω µέσα σακούλες και σακουλάκια µε διάφορα αντικείµενα, στην πλειοψηφία ξεχασµένα.

– Τι άποψη έχεις για το «δηµιουργικό χάος»; Θεωρείς ότι ένα άτοµο που λειτουργεί µε αυτόν τον τρόπο µπορεί να επωφεληθεί από τη συνεργασία µε έναν επαγγελµατία organizer;

Όσο παράξενο και να σου ακουστεί και δεν πιστεύω ότι το «δηµιουργικό χάος» αποτελεί στην πραγµατικότητα χάος αλλά ακολουθεί ένα σύστηµα. Και πίσω από αυτό κρύβεται µια τεράστια συνειδητοποίηση σχετικά µε την οργάνωση. Το τι βρίσκω εγώ λειτουργικό δεν είναι απαραίτητα λειτουργικό για όλους. Έχω παρατηρήσει ανθρώπους να λειτουργούν µέσα στο «χάος» πολύ πιο οργανωµένα από άτοµα που είχαν έναν «οργανωµένο» χώρο χωρίς σύστηµα. Οι περισσότεροι συγχέουν την οργάνωση µε όµορφα φαγητοδοχεία, ετικέτες, fancy κρεµάστρες και κουτιά, πολλά κουτιά. Η οργάνωση δεν είναι αυτό. Η οργάνωση είναι να βρεις τι είναι λειτουργικό για εσένα µε βάση τις συνήθειες και την καθηµερινότητα σου. Αυτός είναι και ο λόγος που όλη η διαδικασία της οργάνωσης γίνεται παρουσία του πελάτη. Ως επαγγελµατίας οφείλω να παρουσιάσω όσες λειτουργικές λύσεις µπορώ για έναν χώρο και ο πελάτης θα επιλέξει τι του ταιριάζει. Ακόµα και αν αυτό, στα δικά µου µάτια, είναι χαοτικό!

Tidy Guru: Η Μαριλένα Πατέρα αποδεικνύει πως η οργάνωση είναι αυτοφροντίδα
Φωτογραφία: Παντελής Χαδούλης

– Τι θα έλεγες σε έναν πελάτη που δυσκολεύεται να αποχωριστεί αντικείμενα που δεν χρειάζεται;

Πίσω από κάθε αντικείμενο κρύβεται μια ιστορία. Αυτό που είναι που δημιουργεί τη δυσκολία στον αποχωρισμό. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι δίνοντας ένα αντικείμενο απαρνούμαστε την ιστορία του. Αυτό δεν ισχύει. Ως επαγγελματίας, θα ακούσω µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κάθε ιστορία και θα ζητήσω από τον πελάτη να αναλογιστεί αν το βάρος του να έχει το αντικείμενο αυτό στον χώρο του είναι µμεγαλύτερο ή μικρότερο από το αποχωριστεί. Επίσης, αποχωρίζομαι δεν σημαίνει πάντα πετάω, χαρίζω ή καταστρέφω. Σε όλα τα σπίτια δημιουργούμε μια κατηγορία µε αντικείμενα συναισθηματικής αξίας. Το πού θα µπουν και πόσο µμεγάλο όγκο θα έχουν εξαρτάται από τους διαθέσιμους χώρους µας. Πρόσφατα, βρήκαμε στη ντουλάπα μιας πελάτισσας μια μπλούζα από τα εφηβικά χρόνια, που δεν τις έκανε πια. Μου είπε µε νοσταλγία «Όποτε την βλέπω χαζογελάω». Χωρίς δεύτερη σκέψη η μπλούζα αυτή έμεινε στην ντουλάπα.

– Στο Love Yourself αγαπάμε κάθε τι βιώσιμο. Υπάρχουν όμως τρόποι να κάνει κανείς “declutter” µε βιώσιμο τρόπο;

Μα, φυσικά! Αρχικά ας ξεκινήσουμε από το ότι φροντίζουμε οτιδήποτε αποφασίζουμε να αποχωριστούμε θα διανεμηθεί στον κατάλληλο φορέα για τη διαχείριση του. Δεν πετάμε τα πάντα στα σκουπίδια, δεν πετάμε στον δρόμο τις ηλεκτρικές συσκευές ή δεν αφήνουμε ρούχα & παπούτσια έξω από τους κάδους και στα πεζοδρόμια. Ενημερωνόμαστε για το ποιος φορέας μπορεί να διαχειριστεί το καθετί. Ένα καλό ξεκαθάρισμα στον χώρο σου, σημαίνει ότι βλέπεις όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν, ένα προς ένα! Έτσι ανακαλύπτεις πραγματικά τι έχεις, καταγράφεις τις πραγματικές σου ανάγκες και µε τον τρόπο αυτό μειώνεις τις άσκοπες αγορές. Επίσης είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις ένα review στα αντικείμενα που έχεις, από άποψη υλικών. Εγώ για παράδειγμα αντικατέστησα όλα µου τα πλαστικά τάπερ µε γυάλινα. Επίσης, ένα καλό ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα µας σημαίνει ρούχα για δόσιμο. Τα ρούχα αυτά μπορούν αρχικά να δοθούν σε φίλους ή γνωστούς αλλά ακόμα και σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Η επαναχρησιμοποίηση των ρούχων αλλά και η ανακύκλωση τους είναι ακόμα ένας βιώσιμος τρόπος. Οργανισμοί για τη διαχείριση ρούχων προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση είναι η Fabric Republic και η Recycom. Τέλος, σημαντικό παράγοντα μόλυνσης αποτελούν και τα φάρμακα, τα οποία οι περισσότεροι από εμάς πετάμε στα σκουπίδια. Αυτή είναι μια λάθος πρακτική. Τα ληγμένα φάρμακα επιστρέφονται στο φαρμακείο για να καταστραφούν ενώ φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε και δεν έχουν λήξει μπορούμε να τα δωρίσουμε στο Κοινωνικό Φαρμακείο ή σε οργανισμούς όπως η Givemed.

Tidy Guru: Η Μαριλένα Πατέρα αποδεικνύει πως η οργάνωση είναι αυτοφροντίδα
Φωτογραφία: Παντελής Χαδούλης

– Ποια είναι για σένα η νο1 συμβουλή ώστε να έχει κανείς ένα οργανωμένο σπίτι;

Ένα σπίτι για το καθετί! Κάθε αντικείμενο που υπάρχει στο σπίτι µας πρέπει να έχει τη θέση του και κάθε αντικείμενο που σκοπεύουμε να αγοράσουμε οφείλουμε πριν το ταμείο να κάνουμε μια στάση και να σκεφτούμε «αυτό έχει κάποια θέση στο σπίτι µου;» αφού φυσικά πρώτα έχουμε απαντήσει στο αν πραγματικά το χρειαζόμαστε. Καθετί λοιπόν πρέπει να έχει το σπίτι του, μια θέση που θα γνωρίζουν όλοι οι χρήστες του και φυσικά θα συμφωνούν και θα βρίσκουν λειτουργική, μια θέση στην οποία το αντικείμενο αυτό θα επιστρέφει πάντα μετά τη χρήση του.

– Κι επειδή η δουλειά σου είναι έντονη τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Ποιες είναι οι δικές σου αγαπημένες πρακτικές αυτοφροντίδας;

Νομίζω πως όταν ο άντρας μου όταν διαβάσει αυτή την ερώτηση θα γελάσει πολύ. Όπως καταλαβαίνεις το ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης σε έναν κλάδο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα απαιτεί πολύ χρόνο τον οποίο φυσικά στερείς από τον προσωπικό σου. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι είμαι ευτυχισμένη κάνοντας αυτό που αγαπάω. Δεν είναι και αυτό μια μορφή αυτοφροντίδας; Παράλληλα προτεραιότητα μου παραμένει η υγεία μου. Φροντίζω να είμαι τυπική στους ετήσιους ελέγχους όπως, check up, Τεστ ΠΑΠ, υπέρηχο μαστών ή μαστογραφία ανά 2 χρόνια ενώ ανά 6μηνο επισκέπτομαι πιστά τη δερματολόγο μου για καθαρισμό, περιποίηση και ανανέωση της καθημερινής μου ρουτίνας. Θεωρώ ότι κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να φροντίζει την εικόνα της και κατά συνέπεια να τονώνει την αυτοπεποίθηση της. Σωματικά με ξεκουράζει πολύ το πεντικιούρ έτσι με κάθε ευκαιρία προγραμματίζω ένα ραντεβού και συχνά επισκέπτομαι έναν φυσικοθεραπευτή για μάλαξη. Επόμενος στόχος για το 2023, η ένταξη της γυμναστικής στο πρόγραμμα μου!

Βρες τη Μαριλένα στο Instagram και στο Facebook.

Πηγές: