Πόσες φορές το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματά σου αντανακλώνται στο σώμα σου; Ο πονοκέφαλος που σε ταλανίζει από το πρωί, ο στομαχόπονος που δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις κ.ά.

Όταν το σκέφτεσαι πιστεύεις πως είναι απίθανο όλα αυτά να προέρχονται από τη στρεσογόνα καθημερινότητα και όμως τα συναισθήματα μπορούν να εγκλωβιστούν στο σώμα σου, όταν δεν τα επεξεργάζεσαι και να εμφανιστούν σε μορφές που δεν το περίμενες.

Με αυτό το σκεπτικό οι θεραπευτές που χρησιμοποιούν τη σωματική ψυχοθεραπεία έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τον θεραπευόμενο να απελευθερώσει τα εγκλωβισμένα συναισθήματα και κατά συνέπεια να τον βοηθήσει να ανακαλύψει νέους τρόπους να υπάρχει και να απολαμβάνει τη ζωή.

Τι είναι η σωματική ψυχοθεραπεία;

Πρόκειται για μια ολιστική θεραπεία βάθους, η οποία αντιμετωπίζει το σώμα, το νου και το συναίσθημα ως ολότητα. Σύμφωνα με την Κατερίνα Ζωντανού- Αγγελοπούλου, σωματική ψυχοθεραπεύτρια, «το σώμα έχει “μνήμη” και σε αυτό είναι “γραμμένα” όλα τα βιώματά μας, γεγονός που το καθιστά την πιο αυθεντική πηγή γνώσης για το σύνολο του εαυτού μας. Οι εντάσεις του σώματος καθρεφτίζουν τις ψυχολογικές εντάσεις».

Πράγματι, είναι μία επιστήμη η οποία μετρά ήδη περισσότερα από 80 χρόνια ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη έρευνες βιολογίας, ανθρωπολογίας, νευροψυχολογίας, νευροφυσιολογίας κ.ά. καθώς επίσης και τα ευρήματα που βασίζονται στην εμπειρία της εξάσκησής της. Όπως εξηγεί η ειδικός «η σωματική ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει στο εσωτερικό της πολλές
προσεγγίσεις οι οποίες μοιράζονται τον ψυχοδυναμικό της προσανατολισμό και είναι κατοχυρωμένη επιστημονικά από την ΕΑΡ (European
Association for Psychotherapy)».

Πώς λειτουργεί η σωματική ψυχοθεραπεία;

«Η σωματική ψυχοθεραπεία, εν αντιθέσει με την κλασική, εξετάζει όλες τις πτυχές του εαυτού του θεραπευόμενου. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια περίπλοκη σχέση με το σώμα τους και το θεωρούν αποσυνδεδεμένο από τον εαυτό μας, βλέποντας το απλά σαν όχημα και δίνοντας του προσοχή μόνο όταν αρρωστήσει» λέει η Κατερίνα Ζωντανού-Αγγελοπούλου.

Μέσα από την σωματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, ο θεραπευόμενος καταφέρνει και εμβαθύνει στο σωματικό του βίωμα, παρατηρεί τους τρόπους με τους οποίους εκφράζεται μέσω της κίνησης και των χειρονομιών, και μπορεί να προσφέρει μια πολύ σημαντική ευκαιρία για επανασύνδεση. Πολλές φορές το σώμα δίνει πληροφορίες και συχνά αποκαλύπτει αλήθειες, εκεί που η γλώσσα περιορίζεται.

«Οι μυϊκές εντάσεις, η στάση του σώματος και η κίνηση που χαρακτηρίζει κάποιον συνδέεται άμεσα με το συναίσθημα του αλλά και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις. Πολλές φορές το σώμα μας δημιουργεί μια θωράκιση, μυϊκή αλλά και χαρακτηρολογική, αποθηκεύοντας διάφορες ματαιώσεις και τραύματα της παιδικής ηλικίας, η οποία μπορεί να μας δημιουργήσει δυσφορία και να μας εμποδίσει στη ζωή μας. Μέσα από την σωματική ψυχοθεραπεία η θωράκιση αυτή χαλαρώνει, και ο θεραπευόμενος βρίσκει νέους τρόπους ύπαρξης», επισημαίνει η ειδικός.

Τι συμβαίνει σε μία συνεδρία;

Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τεχνικές γείωσης, ασκήσεις αναπνοής, θεραπευτικό άγγιγμα καθώς και τον καθοδηγούμενο οραματισμό, με σκοπό να εστιάσουν στο σώμα και κυρίως στις σωματικές αισθήσεις που πολλές φορές είναι έξω από την επίγνωσή μας.

Συνδυάζοντας την εξερεύνηση του συναισθήματος μαζί με τις σωματικές αισθήσεις αλλά και την λεκτική επεξεργασία που ακολουθεί, ο θεραπευόμενος συλλέγει περισσότερες πληροφορίες για να δημιουργήσει μαζί με τον θεραπευτή του ένα νέο μονοπάτι και μια νέα οπτική στα πράγματα.

Στόχος λοιπόν της σωματικής θεραπείας είναι να καταφέρνει ο θεραπευόμενος να αντιλαμβάνεται ποια από τα συμπτώματα που του προκαλούνται μέσα στη μέρα οφείλονται σε θέματα ψυχικής υγείας και να σταθούν ως έναυσμα, για να δουλέψει τα συναισθήματά του.

Πότε γίνεται η σωματική ψυχοθεραπεία;

Η σωματική ψυχοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει και κατά τη διάρκεια ατομικής αλλά και ομαδικής ψυχοθεραπείας. Τα άτομα που μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από την ψυχοθεραπεία αυτή είναι εκείνα με συναισθηματικά συμπτώματα, όπως το άγχος και η θλίψη, άτομα που αντιμετωπίζουν αρνητικές σκέψεις, δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις, ζητήματα αποχωρισμού κ.ά., φυσικά όσοι βιώνουν ψυχοσωματικά συμπτώματα, αλλά και όσοι θα ήθελαν να συμπεριλάβουν στο ταξίδι της αυτογνωσίας τους το σώμα τους και να αισθανθούν πιο πλήρεις και δημιουργικοί.

Η Κατερίνα Αγγελοπούλου έχει εκπαιδευτεί στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής «Βίλχελμ Ράϊχ» και προσφέρει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες σωματικής συμβουλευτικής στο Λυκαβηττό. Μπορείς να τη βρεις στο Instagram.