Όταν ο Χείρωνας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1977, ταξινομήθηκε ως αστεροειδής. Στα χρόνια που πέρασαν, έχει περάσει από μια κρίση ταυτότητας και τώρα θεωρείται ένας μικρός πλανήτης και μέρος του Κενταύρου —μια κατηγορία ουράνιων σωμάτων που περιφέρονται μεταξύ της ζώνης των αστεροειδών και της ζώνης Kuiper. Πρόσφατα, οι αστρονομικές συζητήσεις θέλουν να ορίσουν τον Χείρωνα ως πλανήτη νάνο, αλλά όποια κι αν είναι η πλανητική του κατηγορία, η κατανόηση της επιρροής του δίνει εξισορρόπηση και εν τέλει θεραπεία.

Ο Χείρωνας περιφέρεται ανάμεσα σε δύο έντονα αντιτιθέμενους πλανήτες —τον αυστηρό, περιοριστικό Κρόνο και τον απελευθερωμένο, επαναστατικό Ουρανό—, με τον ρόλο του μεταφυσικού μεσολαβητή. Κατέχει την κυριαρχία σε ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα μέσα μας: Πότε και πού συγκρατούμε τον εαυτό μας (Κρόνος) και πού μπορούμε να είμαστε επαναστατικοί (Ουρανός). Είναι η γέφυρα και η χρυσή τομή ανάμεσα στα αντικρουόμενα συναισθήματα, και δίκαια έχει το ρόλο του θεραπευτή. 

Ο Κένταυρος Χείρωνας, μισός άνθρωπος και μισός άλογο, γιος της νύμφης Φιλύρας μετά τον βιασμό της από τον Κρόνο, είναι μια σημαντική μορφή της ελληνικής μυθολογίας και ως ημίθεος έδωσε τον δικό του μεγάλο άθλο. Είναι γνωστός τόσο για τη σχέση του με τη θεραπεία και άλλες φυσικές επιστήμες του αρχαίου κόσμου, όσο και για τη σχέση του με τη διδασκαλία των ηρώων. Η προαιώνια σοφία του τον ξεχωρίζει από όλους τους άλλους βίαιους Κενταύρους και του δίνει την ύψιστη ιδιότητα του δασκάλου. Άλλωστε ήταν ο Απόλλωνας με τις Μούσες αυτοί που τον μεγάλωσαν, δίνοντας του όλη την θεραπευτική μαγεία.

Στη σύγχρονη αστρολογία, ο Χείρωνας αντιπροσωπεύει τις πληγές του πυρήνα μας και πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Από πολλές απόψεις, η τοποθέτηση του είναι η μυστική μας δύναμη. Η φωτεινή εξαίρεση και η ευκαιρία να απαλλαγούμε από τον φόβο και τον πόνο, κερδίζοντας σοφία και θεραπεία μόνοι μας.

Ο Χείρωνας μένει γενικά σε ένα μόνο ζώδιο για οκτώ χρόνια. Ωστόσο, όταν μπαίνει στην τροχιά του Κρόνου, μπορεί να ενεργεί μέσα από ένα μόνο ζώδιο για λιγότερο από δύο χρόνια. Δεδομένου ότι ο Χείρωνας χρειάζεται περίπου 49 χρόνια για να ταξιδέψει και στα 12 ζώδια, όλοι περνάμε από μια «επιστροφή του Χείρωνα» κοντά στα 50στα μας γενέθλια!

Σε εκείνη την ηλικία, οι πληγές του πυρήνα μας μπορεί να επανέλθουν για έναν άλλο γύρο θεραπείας, ειδικά αν έχουμε αντισταθεί στο να κάνουμε οποιαδήποτε βαθύτερη αυτοεξέταση στο παρελθόν. Εάν έχουμε «πάρει το μάθημα» του Χείρωνα, τότε είμαστε αυτοί που θεραπεύουμε άλλους διαδίδωντας τη σοφία και την εμπειρία μας.

Πώς εκφράζεται ο Χείρωνας από κάθε ζώδιο και οίκο

Χείρωνας στον Κριό (ή 1ος Οίκος):

 • Το τραύμα: Διαχείριση θυμού, έλλειψη αυτοεκτίμησης, μακροθυμία και απομόνωση, ανταγωνισμός, άρνηση συμμετοχής, σύγκριση και απελπισία.
 • Η θεραπεία: Ενδυνάμωση με τεχνικές αυτοβελτίωσης, αποδοχή και διοχέτευση του θυμού σε δημιουργική έκφραση, σωματική άσκηση και δραστηριότητες.

Χείρωνας στον Ταύρο (ή 2ος Οίκος):

 • Το τραύμα: Επίμονη αντίσταση (και φόβος) για την αλλαγή, ακολουθώντας την πεπατημένη αντί να διαμορφώνονται προσωπικές αξίες και πεποιθήσεις, εθισμός σε ανέσεις όπως το φαγητό και το ποτό, ο υλισμός και οι αγώνες για χρήματα.
 • Η θεραπεία: Δημιουργία γαλήνιων περιβαλλόντων, έξυπνος οικονομικός προγραμματισμός, συγκράτηση των επιρροών σε περιόδους ταραχών, διαλογισμός και διάβασμα.

Ο Χείρωνας στους Διδύμους (ή στον 3ο Οίκο):

 • Το τραύμα: Φόβος μοναξιάς (χωρίς “Δίδυμο”), ανάγκη για έγκρισης, φλυαρία ή εθισμός στο κουτσομπολιό, άγχος όταν γίνεται κριτική ή αδερφική αντιπαλότητα.
 • Η θεραπεία: Μάθηση βασισμένη στο παιχνίδι, τέχνες, συνεργασία και διάλογος, χρήση χιούμορ ως εργαλείο για σύνδεση και βοήθεια προς άλλους ανθρώπους.

Ο Χείρωνας στον Καρκίνο (ή 4ος Οίκος):

 • Το τραύμα: Αδυναμία συναισθηματικής και πρακτικής οικειότητας ή ασφάλειας—τόσο στο σώμα όσο και με τον κόσμο, συσσώρευση πόρων και χρημάτων, ξενοφοβία και δυσλειτουργία της οικογένειας.
 • Η θεραπεία: Δημιουργία ενός ασφαλούς «καταφυγίου», όμορφη διακόσμηση σπιτιού, ενδυνάμωση με τη βοήθεια γυναικών, διατροφική αλλαγή.

Χείρωνας στον Λέοντα (ή 5ος Οίκος):

 • Το τραύμα: Ανάγκη για επικύρωση, διπλό-πρόσωπο, εθισμός στο δράμα και στην ένταση, ενάλλαγές συντρόφων.
 • Η θεραπεία: Ενδυνάμωση της αυθεντικής αυτοέκφρασης, θεατρολογία, η χρήση των τεχνών για την ανάταση και τη διάδοση ενός θετικού μηνύματος.

Χείρωνας στην Παρθένο (ή 6ος Οίκος):

 • Το τραύμα: Εξουθενωτική τελειομανία, διαστρεβλωμένη αυτοεικόνα (εικόνα σώματος), άγχος και υπερβολική κριτική απέναντι στους άλλους.
 • Η θεραπεία: Βοήθεια σε ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους (από τα πιο απλά πράγματα έως την ευεξία της ζωής τους), η συγγραφή και η δημιουργία ομιλιών και μέσων ενδυνάμωσης.

Ο Χείρωνας στον Ζυγό (ή 7ος Οίκος):

 • Το τραύμα: Αδυναμία δέσμευσης σε σχέσεις, αναποφασιστικότητα, προσπάθεια επιβολής της ειρήνης με οποιοδήποτε τίμημα, πρόβλημα τερματισμού σχέσεων.
 • Η θεραπεία: Προώθηση ειρηνικής επικοινωνίας και αρμονικών συμβιβασμών, διπλωματία, δημιουργία ομορφιάς και εμπειρίες που ανοίγουν την καρδιά, διάβασμα και διαλογισμός.

Ο Χείρωνας στον Σκορπιό (ή 8ος Οίκος):

 • Το τραύμα: Μηδενισμός, αγώνες εξουσίας, ζήλια και εμμονή, προβλήματα εγκατάλειψης.
 • Η θεραπεία: Ενεργειακές θεραπείες, μασάζ, ψυχοθεραπεία και μελέτη ψυχολογίας, έρευνα και η μεταφυσική αναζήτηση.

Χείρωνας στον Τοξότη (ή 9ος Οίκος):

 • Το τραύμα: Φανατικές πεποιθήσεις, ανατρεπτικές τάσεις, επιθετικό στυλ επικοινωνίας, κυνήγι στόχων και φιλοδοξία.
 • Η θεραπεία: Αποδοχή της αλήθειας, ενθάρρυνση της διαφορετικότητας και της συμμετοχής, δημιουργία διασκεδαστικών καταστάσεων και ενασχόληση με κάποιο χόμπι.

Ο Χείρωνας στον Αιγόκερω (ή 10ος Οίκος):

 • Το τραύμα: Εμμονική φιλοδοξία, χρήση της καριέρας ως διαφυγή, προσήλωση στην επιβεβαίωσης από τους άλλους, οικογενειακή δυσλειτουργία.
 • Η θεραπεία: Ανάπτυξη συναισθημάτων δικαιοσύνης, περιβαλλοντική απασχόληση, η επαφή με τη φύση και την θάλασσα.

Ο Χείρωνας στον Υδροχόο (ή 11ος Οίκος):

 • Το τραύμα: Απότομη εξέγερση σε καταστάσεις άγχους, απόσπαση από τα συναισθήματα και έλειψη ενσυναίσθησης.
 • Η θεραπεία: Εργασία με κοινωνικές ομάδες/ακτιβισμός, ενθάρρυνση κοινοτήτων, μελέτη, διάβασμα και εξερεύνηση ενός συναρπαστικού θέματος.

Ο Χείρωνας στους Ιχθείς (ή 12ος Οίκος):

 • Το τραύμα: Φόβος διεκδίκησης ορίων, απόδραση και άρνηση για την πραγματικότητα.
 • Η θεραπεία: Ανάπτυξη της πνευματικότητας, της συμπόνοιας και δράσεις που βοηθούν αδύναμους ανθρώπους, συγγραφή φανταστικών ιστοριών και παιδικών βιβλίων.