Σε κάθε νέο ρούχο που αγοράζεις, στο πίσω μέρος συνήθως, από μέσα υπάρχει ένα ταμπελάκι που βρίσκει το φως του ήλιου και βγαίνει προς τα έξω όταν το φοράς. Βέβαια καλύτερα, από το να σου δημιουργεί φαγούρα. Μέχρι φυσικά που θα θυμηθείς να πιάσεις το ψαλίδι και να το ξεφορτωθείς μια και καλή.

Το ταμπελάκι αυτό, όμως, είναι πολύ χρήσιμο, καθώς η πληροφορία που περιλαμβάνει μπορεί να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε το ρούχο από συρρίκνωση, αποχρωματισμό και γενικές καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει το πλύσιμο. Για αυτό και είναι σημαντικό να μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα σύμβολα που θα βρούμε πάνω του.

Τι σημαίνουν τα σύμβολα για το πλύσιμο των ρούχων;
iStock

Λεκάνη με νερό

Η λεκανίτσα με το νερό από μόνη της υποδηλώνει ότι το ρούχο μπορεί να μπει στο πλυντήριο ρούχων.

Αν μέσα στην λεκάνη με το νερό έχει έναν αριθμό μέσα, αυτός ο αριθμός υποδηλώνει τη μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να πλυθεί το ρούχο.

Αν κάτω από τη λεκάνη υπάρχει μια γραμμή τότε το ρούχο χρειάζεται πλύσιμο σε πρόγραμμα για συνθετικά, ενώ αν έχει δύο γραμμούλες χρειάζεται πλύσιμο για μάλλινα.

Αν υπάρχει μια παλάμη μέσα στη λεκάνη τότε το ρούχο χρειάζεται πλύσιμο στο χέρι.

Τετράγωνο

Το τετράγωνο με τον κύκλο αναφέρεται στο στέγνωμα των ρούχων. Αν έχει εάν Χ από πάνω τότε δεν πρέπει να στεγνώσει το ρούχο στο στεγνωτήριο, αλλιώς η θερμότητα θα το συρρικνώσει.

Οι τελείες στο κέντρο του εικονιδίου του κύκλου υποδεικνύουν τη ρύθμιση θερμοκρασίας που πρέπει να χρησιμοποιείς κατά το στέγνωμα. Μία κουκκίδα σημαίνει ότι μπορείς να στεγνώσεις το ρούχο με κανονική θερμοκρασία.

Δύο τελείες σημαίνουν ότι πρέπει να στεγνώσεις το ρούχο σε υψηλή θερμοκρασία και ένας άδειος κύκλος σημαίνει ότι μπορείς να στεγνώσεις χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε ρύθμιση θερμοκρασίας.

Αν το τετράγωνο έχει ένα ημικύκλιο πάνω πάνω σημαίνει ότι το ρούχο πρέπει να στεγνώσει στον αέρα, χωρίς επιπλέον θερμότητα.

Αν έχει μέσα τρεις κάθετες γραμμές υποδηλώνει ότι το ρούχο πρέπει να στεγνώσει στην απλώστρα.

Ενώ αν έχει μια οριζόντια γραμμή στη μέση του τετραγώνου, το ρούχο πρέπει να στεγνώσει σε επίπεδη επιφάνεια, έτσι ώστε να μη χάσει το σχήμα του.

Σίδερο

Το σύμβολο του σίδερου υποδηλώνει τις οδηγίες για το σωστό σιδέρωμα.

Αν έχει από πάνω ένα Χ τότε πρέπει να αποφύγεις το σιδέρωμα του ρούχου.

Αν έχει μέσα μια κουκκίδα, σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια ρύθμιση χαμηλής θερμοκρασίας.

Δύο κουκκίδες σημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια ρύθμιση μέτριας θερμοκρασίας.

Τρεις κουκκίδες υποδεικνύουν ρύθμιση υψηλής θερμοκρασίας, η οποία είναι συνήθως κατάλληλη για βαμβακερά ή λινά υφάσματα.

Από την άλλη, οι γραμμές υποδεικνύουν ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ατμό. Αν έχει διαγραμμένες γραμμές τότε μην χρησιμοποιήσεις ατμό.

Τρίγωνα

Τα τρίγωνα αναφέρονται στη λεύκανση του ρούχου και τη χρήση χλωρίνης.

Ένα ανοιχτό τρίγωνο σημαίνει ότι είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσεις χλωρίνη, αλλά ένα διαγραμμένο τρίγωνο σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσεις κανένα είδος χλωρίνης.

Εάν υπάρχει ένα εικονίδιο τριγώνου με γραμμές μέσα σε αυτό, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά χλωρίνη χωρίς χλώριο, αλλά μόνο αυτό το είδος, διαφορετικά το ρούχο μπορεί να καταστραφεί.

Κύκλος

Τα σύμβολα με κύκλο αφορούν το στεγνό καθάρισμα.

Αν δεις έναν σκέτο κύκλο πρέπει το ρούχο να υποβληθεί μόνο σε στεγνό καθάρισμα, γιατί το νερό μπορεί να το καταστρέψει. Ενώ αν έχει ένα Χ από πάνω δεν πρέπει να του κάνεις στεγνό καθάρισμα.

Όταν ο κύκλος έχει μέσα ένα P, τότε κάνε στεγνό καθάρισμα με οποιοδήποτε χημικό υγρό εκτός από το τριχλωροαιθυλένιο.

Ένας κύκλος με ένα W σημαίνει ότι το ρούχο χρειάζεται επαγγελματικό υγρό καθάρισμα.