Ξέρω ότι περιμένεις όλο τον χρόνο το καλοκαίρι για να καταφέρεις λίγο να χαλαρώσεις και να μην σε απασχολούν τόσο οι υποχρεώσεις. Είναι πολύ σημαντικό όμως να θυμάσαι πως το καλοκαίρι χρειάζεται να αφιερώνεις λίγο περισσότερο χρόνο στο καθάρισμα συγκεκριμένων σημείων και αντικειμένων, ώστε τα μικρόβια να μην βρίσκουν εύφορο έδαφος (ζέστη και υγρασία), για να αναπτυχθούν.

Κουζίνα

Έλα ξέρουμε όλοι πως πάει, επισκέπτεσαι την κουζίνα αρχίζεις να τρως κάτι και αφήνεις τα ψίχουλα, ή τα ζουμιά από το καρπούζι ή το πεπόνι χωρίς να τα καθαρίσεις γιατί σε πέντε λεπτά θα επιστρέψεις. Πέντε λεπτά αργότερα και η κουζίνα σου έχει γίνει πασαρέλα για τα μυρμήγκια. Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν θυμήσου να καθαρίζεις την κουζίνα σου πιο συχνά, όχι μόνο για τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, αλλά και γιατί στη ζέστη όλα τα μικρόβια θα αναπτυχθούν περισσότερο, πράγμα που σίγουρα δεν θες στον χώρο που μαγειρεύεις και τρως.

Σεντόνια

Είναι γεγονός πως το καλοκαίρι ιδρώνουμε πολύ περισσότερο, χάρη στη ζέστη, και για τον λόγο αυτό τα σεντόνια μας πρέπει να πλένονται πολύ πιο συχνά για να διατηρούνται και εκείνα και εμείς φρέσκοι. Ο ιδρώτας δίνει την ευκαιρία στα μικρόβια και τα ακάρεα να αναπαραχθούν μέσα στα σεντόνια σου. Βάλε λοιπόν στην ρουτίνα σου να πλένεις τα σεντόνια σου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι και κάνε το ίδιο με τις πετσέτες σου. Μην ξεχνάς να τα αερίζεις καθημερινά!

Φίλτρα του κλιματιστικού

Αν είσαι και εσύ από τα άτομα που με το που η θερμοκρασία ανέβει πάνω από τους 27°C, ανάβεις το κλιματιστικό αναζητώντας λίγη δροσιά τότε πρέπει να δώσεις λίγη παραπάνω προσοχή στο καθάρισμα των φίλτρων του. Το φίλτρο αέρα έχει σχεδιαστεί για να συλλαμβάνει σωματίδια από το εσωτερικό περιβάλλον πιέζοντας αέρα μέσα από το φίλτρο, αλλά για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να είναι αρκετά πυκνό ώστε να συλλέγει πολύ μικρά αντικείμενα, αλλά όχι τόσο πυκνό ώστε να περιορίζει τη ροή του αέρα και να βλάπτει πιθανώς το κλιματιστικό σου. Όταν το φίλτρο γεμίσει με σκόνη, τότε θα αναγκαστεί να δουλέψει πιο σκληρά σπαταλώντας έτσι περισσότερη ενέργεια, αλλά και θα βλάψει τον οργανισμό σου.

Έπιπλα εξωτερικού χώρου

Εκείνα τα μεγάλα μαξιλάρια που κάθονταν όλο τον χειμώνα στην ντουλάπα και έπεφταν κάθε φορά που την άνοιγες; Ναι, αυτά! Ήρθε η εποχή τους. Μην ξεχνάς όμως να τα πλένεις συχνά, ίσως και να τα μαζεύεις όταν δεν κάθεσαι έξω, καθώς μαζεύουν πολύ εύκολα σκόνη και αναπτύσσεται μούχλα, αλλά μπορεί να πέσουν και υπολείμματα φαγητού και ποτού, από τα βράδια που κάθεσαι έξω με την παρέα.

Και μιας και το αναφέραμε, είναι πολύ πιθανό τα ψησίματα με την παρέα να είναι πιο συχνά τώρα. Μην ξεχνάς την ψησταριά με τα λίπη και τα υπολείμματα φαγητού έξω. Την επόμενη μέρα από το ψήσιμο σας θυμήσου να της κάνεις έναν πολύ καλό καθαρισμό. Όπως θα πρέπει να κάνεις και με το μπαλκόνι ή την αυλή σου.

Τοίχοι

Αν δεν θυμάσαι καν πότε ήταν η τελευταία φορά που έπλυνες τους τοίχους του σπιτιού σου, βάλε το σαν προτεραιότητα την επόμενη φορά που θα καθαρίσεις το σπίτι. Ο λόγος που πολλές φορές τα σπίτια το καλοκαίρι έχουν μια δυσοσμία είναι λόγω της υγρασίας που αναπτύσσει μούχλα. Για να το αποφύγεις αυτό, εκτός από το συχνό καθάρισμα, είναι σημαντικό να αερίζεις το σπίτι σου πολύ συχνά και να αφήνεις το καλοκαιρινό αεράκι να μπεί στον χώρο σου.