Αν και μπορεί να σου φαίνεται λίγο παράξενο, ο ύπνος με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σου μπορεί να είναι εξαιρετικός για την ποιότητα του ύπνου σου, ακόμα και για τις αϋπνίες σου. Από την ανακούφιση του πόνου στην πλάτη μέχρι την καλύτερη στάση ύπνου, ένα επιπλέον μαξιλάρι για τα πόδια σου έχει πολλά οφέλη, πόσο μάλλον αν κοιμάσαι στο πλάι.

Γιατί είναι καλύτερος ο ύπνος με μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια;

Μειώνει τον πόνο στην πλάτη και το ισχίο

Εκτιμάται ότι έως και το 23% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού ζει με χρόνιο πόνο στην πλάτη. Αν ανήκεις σε αυτό το ποσοστό θα διαπιστώσεις ότι η διόρθωση της θέσης του ύπνου σου είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσεις τον πόνο στην πλάτη που προκαλείται από την κακή στάση του σώματος.

Η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού ανάμεσα στα γόνατα ή τους μηρούς σου έχει τη δυνατότητα να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη φυσική ευθυγράμμιση των γοφών και της λεκάνης σου, ενώ κοιμάσαι. Αυτή η βελτιωμένη ευθυγράμμιση μπορεί να σε βοηθήσει να αποφορτίσεις τους φλεγμονώδεις συνδέσμους που σου προκαλούν δυσφορία.

Μειώνει τον πόνο της ισχιαλγίας

Η ισχιαλγία είναι μια προσβολή του ισχιακού νεύρου που συνήθως οδηγεί σε πόνο στους γλουτούς και στο πίσω μέρος του ποδιού. Ο ύπνος σε θέσεις που προκαλούν συστροφή του κάτω μέρους της πλάτης και των γοφών μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο, καθώς συμπιέζει περαιτέρω το νεύρο.

Ο ύπνος με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα σου μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τη συμπίεση διατηρώντας τη σπονδυλική σου στήλη ευθυγραμμισμένη.

Μειώνει τον πόνο της δισκοκήλης

Εάν αντιμετωπίζεις κήλη δίσκου, οποιαδήποτε υπερβολική περιστροφή της σπονδυλικής σου στήλης μπορεί να προκαλέσει πόνο από την πίεση στα σπονδυλικά σου νεύρα. Η επιλογή μιας θέσης ύπνου που ελαχιστοποιεί την περιστροφή της σπονδυλικής σου στήλης, όπως το να κοιμάσαι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια, μπορεί να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από τη δυσφορία.

Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Έχει διαπιστωθεί ότι ο ύπνος σε μη συμμετρικές στάσεις μπορεί να προκαλέσει αρνητικές δομικές αλλαγές στη σπονδυλική σου στήλη. Η βελτίωση της στάσης του ύπνου βάζοντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την υγεία της σπονδυλικής σου στήλης και τη συνολική σου στάση.

Πώς να κοιμάσαι σωστά με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια

  • Ξάπλωσε με τα γόνατα σου ελαφρώς λυγισμένα προς το στήθος.
  • Βάλε ένα σταθερό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα, έτσι ώστε το πάνω μέρος του μηρού σου να είναι αρκετά υπερυψωμένο, για να διατηρείται ουδέτερος ο γοφός σου.
  • Αν χρησιμοποιείς λεπτό μαξιλάρι ή αν σου αρέσει να κοιμάσαι με το πάνω πόδι σου ελαφρώς μπροστά, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις δύο μαξιλάρια.
  • Αν υπάρχει κενό μεταξύ της μέσης σου και του στρώματος, ίσως θελήσεις να βάλεις άλλο ένα μικρό μαξιλάρι στο κενό για να μην κάμπτεται η σπονδυλική σου στήλη.

Σε γενικές γραμμές ο ύπνος με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια είναι πολύ ασφαλής. Βέβαια δεν ταιριάζει σε όλους, αν το δοκιμάσεις και δεις πως πονάς θα πρέπει να αποφύγεις να κοιμάσαι σε αυτή τη θέση. Εάν έχεις πόνο στο ισχίο ή στην πλάτη και στις δύο πλευρές, μπορεί να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς στο πλάι και μπορεί να θέλεις να δοκιμάσεις να κοιμηθείς σε διαφορετική θέση, όπως ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σου.