Είτε είσαι εθισμένη στην καφεΐνη είτε όχι, αν ο καφές αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς σου, μπορείς να τον κάνεις να λειτουργεί καλύτερα για εσένα με συγκεκριμένες προσθήκες που θα τον κάνουν πιο θρεπτικό, όταν αυτό είναι δυνατόν. Αν και εσύ αναζητάς τρόπους για να δώσεις ένα υγιεινό boost στο πρωινό σου ρόφημα, συνέχισε να διαβάζεις.

1. Κολλαγόνο

Συχνά μας λένε ότι το κολλαγόνο είναι απαραίτητο συστατικό για τη βελτίωση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μας, αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Το κολλαγόνο είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να ενσωματώσεις περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σου. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα μας αρχίζει να επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου, οπότε η προσθήκη ενός scoop στο πρωινό σου φλιτζάνι μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην υποστήριξη σημαντικών λειτουργιών όπως η επιδιόρθωση ιστών, η ανοσολογική απόκριση, η κυτταρική επικοινωνία και η κυτταρική μετανάστευση. Η σκόνη κολλαγόνου είναι άγευστη και πλήρως διαλυτή, επομένως δεν θα το παρατηρήσεις καν στον καφέ σου, αλλά αν προτιμάς μπορείς να προσθέσεις και αρωματισμένη κρέμα κολλαγόνου για πρόσθετη γεύση και αφρό.

2. Κανέλα

Η κανέλα είναι ήδη ένα αρκετά κοινό πρόσθετο καφέ και για καλό λόγο. Η κανέλα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά. Μία καθημερινή δόση κανέλας μπορεί, επίσης, να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πέψη. Πασπάλισε λίγη πάνω από τον καφέ σου για πρόσθετα οφέλη και γεύση.

3. Προσαρμογόνα

Ενώ τα προσαρμογόνα φυτά είναι είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στην παγκόσμια wellness κοινότητα, η χρήση τους χρονολογείται για περισσότερα από 3.000 χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολιτισμούς, ενώ έχει ρίζες στην Αγιουρβέδα. Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει πως η Ashwagandha μπορεί να βελτιώσει την ορμονική ισορροπία και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Όπως και με οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή ή σε συμπληρώματα, φρόντισε να μιλήσεις με το γιατρό σου πριν το καταναλώσεις.

4. Κακάο

Πιθανότατα δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε σκληρά για να σε πείσουμε να προσθέσεις περισσότερη σοκολάτα στη διατροφή σου, έτσι; Η κατανάλωση κακάο χρονολογείται από τις αρχές του 1500 π.Χ. όταν οι Μάγια έπιναν κακάο για γιορτές και τελετές. Το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Για να αναβαθμίσεις τον καφέ σου, πρόσθεσε μια κουταλιά σκόνη κακάο. Η γεύση του κακάο είναι πιο πικρή από τη σοκολάτα (επειδή δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη), οπότε πρόσθεσε το γλυκαντικό της επιλογής σου για ένα ρόφημα που θα θυμίζει μόκα.