Όταν αποφασίζεις να βγεις έξω και να κάνεις χαλαρά λίγα χιλιόμετρα τζόκινγκ, τι είναι αυτό που θέλεις από τα παπούτσια σου; Θέλεις ένα high performance ζευγάρι, ένα ελαφρύ sneaker ή runners; Μπορεί εσύ το πρώτο πράγμα που κοιτάς να είναι η εμφάνιση, αλλά η άνεση είναι αυτή που θα σώσει τα πόδια σου από τραυματισμούς. Για να μην τα πολυλογώ για να ξέρεις τι παπούτσια για τρέξιμο να αγοράσεις πριν ξεκινήσεις να μετράς αποστάσεις τσέκαρε αυτά τα σημαντικά κριτήρια:

Ψάξε για ελαφριά υλικά

Τα runners shoes αποτελούμενα από ελαφριά υλικά πρέπει να είναι πρώτα στη λίστα σου. Όλοι οι έμπειροι δρομείς που ξέρουν πως το βάρος του σώματός σου διπλασιάζεται καθώς τα πόδια σου χτυπούν στο έδαφος, θα σου προτείνουν να ξοδέψεις τα χρήματά σου σε ελαφριά running shoes καλής ποιότητας, προκειμένου να σώσεις μύες και συνδέσμους.

Τι γίνεται με την υποστήριξη της καμάρας

Εάν η καμάρα του πέλματος δεν υποστηρίζεται, διατρέχεις τον κίνδυνο μιας επώδυνης σειράς μυοσκελετικών προβλημάτων στο μέλλον. Το θέμα είναι ότι κάθε άτομο χρειάζεται κάτι διαφορετικό όσον αφορά την υποστήριξη καμάρας.
Η American Podiatric Medical Association προτείνει πάνινα παπούτσια «motion control» που αποτρέπουν την κατάρρευση της καμάρας για όσους έχουν χαμηλές καμάρες. Εάν πάλι έχεις ψηλές καμάρες, τα παπούτσια με ενσωματωμένο «μαξιλάρι» ή προσθέτοντας εσύ ένα προσαρμοσμένο πάτο θα αποτρέψουν την κύλιση προς τα έξω ενώ θα ενισχύσει την εσωτερική καμάρα.

Υποστήριξη στη φτέρνα

Εάν έχεις φλατ πέλματα, μπορεί επίσης να υποφέρεις με πόνο στη φτέρνα. Ωστόσο, η χρήση λανθασμένων παπουτσιών για τρέξιμο με έλλειψη στήριξης φτέρνας θα επιδεινώσει το ζήτημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή ενός παπουτσιού, που συγκρατεί σταθερά τη φτέρνα στη θέση της είναι ζωτικής σημασίας. Ελέγξε το στήριγμα του αστραγάλου και το heel counter (η πίσω λωρίδα που τυλίγεται γύρω από το οστό της φτέρνας και κρατά τον αστράγαλο στη θέση σας) των παπουτσιών κάνοντας μερικούς γύρους μέσα στο σπίτι (ή το κατάστημα).

παπούτσια για τρέξιμο
Karl Solano/ Pexels

Σα να πατάς στα σύννεφα

Το μαξιλαράκι (cushioning) στα παπούτσια είναι ζωτικής σημασίας καθώς θα απορροφήσει το σοκ στους μύες, τις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη κάθε φορά που το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος.

Φυσικά, οι ανάγκες απορρόφησης των κραδασμών διαφέρουν, αλλά το μαξιλαράκι που βρίσκεται στη μεσαία σόλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το ζόρι που τραβάει η φτέρνα, ο αστράγαλος και τα δάχτυλα και αποτρέπει μελλοντικό τραυματισμό στο γόνατο, την πλάτη ή το ισχίο, σύμφωνα με έρευνα από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητικής Ιατρικής.

Δεν χρειάζεται να στριμώχνεται το πέλμα

Ευτυχώς πλέον υπάρχουν πολλά ποιοτικά running shoes που δεν κάνουν το πέλμα να ασφυκτιεί και να δημιουργούνται εξαιτίας αυτού φουσκάλες. Αν θέλεις χώρο στο παπούτσι αναζήτησε ένα μοντέλο που είναι φαρδύ στην περιοχή των δαχτύλων. Ένα ακόμα καλό κόλπο είναι να φοράς στα παπούτσια τρεξίματος μισό νούμερο μεγαλύτερο απ’ ότι στα άλλα σου παπούτσια.