«Όλα μου φαίνονται αδιάφορα», «όλα μου φαίνονται χλιαρά», «δεν έχω διάθεση να κάνω τίποτα»… Μήπως έχεις πει πρόσφατα κάποιες από αυτές τις εκφράσεις (ακόμα και στον εαυτό σου); Υπάρχουν φορές που η ζωή μοιάζει σαν να μπαίνει στον αυτόματο πιλότο κι όλα να γίνονται μηχανικά, χωρίς να τα σκέφτεσαι. Η ρουτίνα της καθημερινότητας σε κουράζει και δυσανασχετείς, επειδή βαριέσαι κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια. Ίδια πρόσωπα, ίδιες καταστάσεις, ίδιες εμπειρίες, όλα σου φαίνονται βαρετά και μονότονα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να αντλήσεις χαρά κι ικανοποίηση από πουθενά. Αυτό φέρνει πλήξη, ατονία κι απογοήτευση καθώς αλλιώς φαίνεται να τα είχες πλάσει στη φαντασία σου κι αλλιώς, τελικά, τα ζεις στηn πραγματικότητα σου.

Ωστόσο, όσο κι αν φαίνονται όλα «χλιαρά» και βαρετά, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις αυτή την ατμόσφαιρα και να φέρεις αέρα ανανέωσης και αναζωογόνησης στη καθημερινότητα σου. Πώς;

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι έρευνα

Εξερεύνησε νέους δρόμους χαράς και ικανοποίησης. Πάρε ένα τετράδιο κι άρχισε να σημειώνεις τι καινούριο θες να μάθεις ή να δοκιμάσεις. Η πλήξη και η βαρεμάρα έρχεται όταν δεν δίνεις στο μυαλό σου νέα ερεθίσματα. Η φύση του ανθρώπου είναι να εξερευνά και να βιώνει νέες εμπειρίες που θα διεγείρουν τις αισθήσεις του, θα διευρύνουν τον τρόπο σκέψης του και θα εμπλουτίζουν τα συναισθήματά του. Οπότε, ξεκίνα κάνοντας έρευνα για το τι καινούριο θες να δοκιμάσεις αυτή τη περίοδο.

Εξάσκησε τη δημιουργικότητα σου

Κάνε κάτι δημιουργικό που εξιτάρει τη φαντασία σου. Μάθε μια νέα τέχνη, φτιάξε μια νέα συνταγή, ξεκίνα ένα νέο χόμπι. Δοκίμασε κάτι διαφορετικό που θα σε ανανεώσει και θα σε εμπνεύσει.

Δοκίμασε:

Vegan πραλίνα φουντουκιού με μόνο 4 υλικά
6 χόμπι που θα αναζωπυρώσουν τη δημιουργικότητά σου

Ανανέωσε τον χώρο του σπιτιού

Άλλαξε τους χώρους που αισθάνεσαι ότι χρειάζονται ανανέωση. Ξεκαθάρισε τα περιττά. Απλοποίησε τον χώρο σου. Φρόντισε τη διακόσμηση και τα χρώματα του χώρου. Δοκίμασε μία διάταξη στα έπιπλα, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία μέσα στο σπίτι.

Θα σε βοηθήσουν:

Διακόσμηση βεράντας με low budget ιδέες
Hygge: Το σκανδιναβικό μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή
Πώς θα φέρεις στο σπίτι σου τη φιλοσοφία Japandi;

Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο σε αγαπημένα σου πρόσωπα

Επιδίωξε να επικοινωνήσεις με φίλους, να κάνετε πράγματα παρέα που απολαμβάνετε και σας διασκεδάζουν. Από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου είναι η σύνδεση με άλλους. Κάνε περισσότερη παρέα με άτομα που νιώθεις άνετα να είσαι ο εαυτός σου. Όσο πολυάσχολο κι αν είναι το πρόγραμμα σου αφιέρωσε λίγο χρόνο στην επικοινωνία και η διάθεσή σου αμέσως θα αλλάξει.

Σου προτείνουμε να διαβάσεις:

6 μικροί τρόποι να δείξεις στους ανθρώπους σου ότι τους αγαπάς

Ζήσε με περισσότερη ευγνωμοσύνη

Μέτρα τις ευλογίες σου. Οι ξέφρενοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κάνουν να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα κι υποτιμάμε την αξία και την χαρά που φέρνουν στη ζωή μας. Αυτά τα πράγματα που σήμερα έχεις είναι εκείνα που πιθανόν κάποτε να προσευχόσουν για να έχεις. Αλλάζοντας την εστίαση σου από την έλλειψη στην αφθονία θα σου φέρει ένα αίσθημα αναγνώρισης και πληρότητας για όσα απολαμβάνεις ήδη στη ζωή σου.

Διάβασε επίσης:

Γίνε θαυματοποιός της ζωής!
Τι να κάνω όταν δεν έχω διάθεση;
Πώς θα βρεις την ψυχική ηρεμία σου εν μέσω χάους;

Επικοινώνησε με κάποιον ειδικό

Η συζήτηση με έναν άνθρωπο που θα είναι εκεί για σένα, για να σε υποστηρίξει να διευρύνεις τον τρόπο σκέψης σου και να αναζητήσεις τις δικές σου πηγές χαράς κι ευτυχίας θα σου δώσει την έμπνευση και την ώθηση που χρειάζεσαι για να αφουγκραστείς τις ανάγκες σου και να κινητοποιηθείς, ώστε να επιστρέψει η χαρά και πάλι στη ζωή σου.

Να θυμάσαι πως είναι στο χέρι σου να ενεργοποιήσεις το συναίσθημα της χαράς στη ζωής σου. Μην περιμένεις να αλλάξουν οι συνθήκες ή να έρθει κάποιος «από μηχανής θεός» για να σε σώσει. Τώρα είναι η ιδανική εποχή για ανανέωση.