Συχνά αισθανόμαι πως βρίσκομαι σε αδιέξοδο αδιέξοδο στην καθημερινότητα μου, αισθάνομαι ότι έχω παγιδευτεί, έχω «κολλήσει» και δυσκολεύομαι να προχωρήσω. Μπορεί να βρισκόμαι σε μια σχέση, σε μια εργασία ή σε μια κατάσταση που δεν με εξυπηρετεί, μου στερεί την ενέργεια και με αναστατώνει, εμποδίζοντάς με από το να προχωρήσω.

Το μπλοκάρισμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα γνωστικά λάθη που κάνω:

  • Έχω πολλές επιλογές και δυσκολευόμαστε να αποφασίσουμε. Φοβάμαι τις συνέπειες των επιλογών μου και ανησυχώ μήπως πάρω τη λάθος απόφαση. Είναι λογικό, όταν στο παρελθόν μπορεί να έχω κάνει λάθος επιλογές να πιστεύω ότι μια λανθασμένη απόφαση θα διαταράξει την ισορροπία γύρω μου. Μια θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να είναι χρήσιμη είναι να ανακαλύψω τα διαφορετικά μου μέρη που δημιουργούν προβλήματα και δε συμφωνούν μεταξύ τους και να συμφιλιώσοω. Για παράδειγμα, ένα μέρος μου λέει ότι πρέπει να σοβαρευτώ και να παντρευτώ και ένα άλλο μέρος μου αισθάνεται φυλακισμένο στη σχέση που έχω τώρα. Όταν αυτά τα μέρη συμφιλιωθούν με ένα τρόπο που να είναι βοηθητικός για εμένα, τότε ηρεμώ και μπορώ να λειτουργήσω καλύτερα και σαν ολότητα.
  • Έχω αναβλητικότητα. Η υγιής αναβλητικότητα είναι χρήσιμη και με βοηθά να δω τις επιλογές μου, ενώ η μη-υγιής αναβλητικότητα με κρατάει δέσμιο και δεν μπορώ να προχωρήσω. Αναγνωρίζω ότι η μη-υγιής αναβλητικότητα είναι συμπεριφορά που έχω δημιουργήσει εγώ, και όπως την δημιούργησα, μπορώ να είμαι και εγώ ο ίδιο/α που θα την αλλάξει.
  • Αισθάνομαι ότι δεν έχω καμία επιλογή. Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνω σε αυτήν την εργασία, αυτήν τη σχέση, αυτήν την κατάσταση, διότι δεν γνωρίζω πώς να απομακρυνθώ. Ωστόσο, έχω μια επιλογή και την έχω επιλέξει ήδη, περιορίζοντας ή αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων επιλογών επειδή αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να τις ακολουθήσω. Συχνά, το κόστος της αποχώρησης από μια κατάσταση, ακόμα και αν δεν είναι ιδανική, φαίνεται πολύ μεγαλύτερο από το πιθανό κέρδος που θα αποκομίσω από μια αλλαγή. Αυτό λέγεται δευτερογενές κέρδος και μόνο αν αντιληφθώ ότι αυτό που θα κερδίσω φεύγοντας είναι σημαντικότερο, θα ελευθερωθω και θα ανακαλύψω και άλλες επιλογές. Η αλλαγή οπτικής γωνίας ή μια πιο υποσυνείδητη εξέταση του τι μου δίνει η κάθε επιλογή, θα με βοηθήσει να καταλάβω προς ποια κατεύθυνση είναι το αληθινό κέρδος για εμένα
  • Αντιμετωπίζω έλλειψη αυτοπεποίθησης που με εμποδίζει να προχωρήσω προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η αυτοπεποίθηση είναι μια πεποίθηση ή μια απόφαση που έλαβα κάποια στιγμή στη ζωή μου για τον εαυτό μου. Όπως λοιπόν πήρα μια απόφαση και δημιούργησα μια πεποίθηση σε μικρότερη ηλικία και με λιγότερες γνώσεις, μπορώ να την επανεξετάσω, να την ανανεώσω και να αναπτύξω μια υγιή και ακλόνητη αυτοπεποίθηση. Θεραπευτικά, απλά πηγαίνουμε στη ρίζα όλων αυτών των πεποιθήσεων, στα γεγονότα που μας οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα, και αλλάζουμε αυτές τις παλιές και περιοριστικές πεποιθήσεις.

Τι μου προκαλεί το μπλοκάρισμα αυτό σωματικά:

Αυτό το μπλοκάρισμα μπορεί να προκαλέσει και ορισμένα σωματικά προβλήματα. Μπορεί να εμφανιστεί αϋπνία, καθώς μένω ξύπνιος/η σκεπτόμενος/η για τις επιλογές μου. Επίσης, μπορεί να νιώθω θλίψη, που με αποτρέπει από το να αναλάβω δράση, πονοκεφάλους που δυσκολεύουν τη σαφή σκέψη, ασθένειες που με κρατούν στο σπίτι, γενικευμένο άγχος και κρίσεις πανικού κ.ο.κ. Όσο παραμένω σε αυτή την κατάσταση, τόσο εγκλωβίζομαι, δυσκολεύω τη ζωή μου και χειροτερεύω την υγεία μου.

Τι θα με βοηθήσει;

3 πολύ σημαντικές αλήθειες που είναι αδιαπραγμάτευτες και πρέπει να γνωρίζεις:

  1. Αυτοαξία: Είσαι ανεκτίμητος/η και αγαπητός/ή, με ενσωματωμένες ΟΛΕΣ τις δυνατότητες που χρειάζεσαι για να επιτύχεις ό,τι θέλεις στη ζωή σου. Αυτή η αυτοαξία είναι αλήθεια, ανεξαρτήτως αν ακούγεται κλισέ. Γεννιόμαστε με αυτήν την αυτοαγάπη, με την πεποίθηση ότι είμαστε αξιόλογοι και αγαπητοί, με απίστευτη ευφυΐα, ευελιξία, ατελείωτες δυνατότητες για μάθηση και όλη την απαιτούμενη θάρρος. Στη διάρκεια της ζωής μας, αυτές οι ιδιότητες ενδέχεται να παγιδεύονται μέσα μας από διάφορα γεγονότα ή πεποιθήσεις που μας περιορίζουν και δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτές συνειδητά, τα οποία λύνονται στη θεραπεία υποσυνείδητα.
  2. Ανεξαρτησία από τις απόψεις των άλλων: Δεν είσαι αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για σένα, ούτε περιορισμένη όψη τους για τα πράγματα. Συχνά πιστεύουμε ότι είμαστε κάποιος/α ή κάπως, επειδή μας είπαν οι γύρω μας ότι αυτό ισχύει, και αυτοί οι κάποιοι είναι η κοινωνία, η οικογένεια μας ή απλά άνθρωποι που κατα καιρούς θεωρούσαμε σημαντικούς: “Ε, κι εσυ σαν το μπαμπά σου δεν θα καταφέρεις τίποτα”, “Δεν έχει δουλειές, όλα είναι χάλια και πάνε από το κακό στο χειρότερο” ή “Χωρίζουμε γιατί δε με γεμίζεις, σε βαρέθηκα, δεν έχεις κάτι άλλο να μου δώσεις”. Ο κόσμος αλλάζει, πλέον υπάρχουν κυριολεκτικά αμέτρητες δυνατότητες σε όλους τους τομείς και καλό είναι να επανεξετάσεις τα πιστεύω σου τόσο για εσένα όσο και για τον κόσμο, έτσι ώστε να μη σε μπλοκάρουν
  3. Η ασφάλεια ξεκινάει από μέσα σου. Η ασφάλεια ξεκινάει από το εσωτερικό σου. Όταν έχεις αυτοπεποίθηση, γνωρίζεις ότι αξίζεις και μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε πρόκληση ανακύψει. Αυτή η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου καθιστά ακόμα και μια λανθασμένη απόφαση πιο εύκολη. Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο τώρα, σημαίνει ότι έχεις ήδη ξεπεράσει πολλά λάθη, προβλήματα και κινδύνους και βρίσκεσαι εδώ, ζωντανός/ή!

Η αλλαγή της αντίληψής μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας περιβάλλει μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην πραγματικότητά μας. Υπάρχουν πλέον εύκολες, γρήγορες και αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βιώνεις και αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις γύρω σου.

Ίσως ήρθε η ώρα να «ξεκολλήσεις»;