Πριν λίγες ημέρες μοιράστηκα μαζί σας τον αγαπημένο μου τρόπο να καλωσορίζω κάθε νέα χρονιά, εδώ και τρία περίπου χρόνια. Το 30ήμερο “yoga journey” της Adriene Mishler που μπορείς να βρεις εδώ. Κι αν το έχεις ήδη ξεκινήσει θα παρατήρησες πως το μεγαλύτερο βίντεο είναι 33 λεπτά και τα περισσότερα είναι μικρότερα από μισή ώρα.

Τα περισσότερα είναι γεμάτα προκλήσεις, ιδίως για νέους ασκούμενους ενώ δίνουν μεγάλη προσοχή στην αναπνοή και την αίσθηση του σώματος σε κάθε θέση – αντί να επικεντρώνονται στην έντονη κίνηση ή τις περίτεχνες asanas. Κι ίσως κάπου εδώ η ερώτηση να τριγυρίζει και στο δικό σου μυαλό «Μπορούν πράγματι να κάνουν διαφορά μόλις 20 λεπτά γιόγκα την ημέρα;».

Κι όμως, όλα δείχνουν πως στις περισσότερες περιπτώσεις, 20 λεπτά γιόγκα είναι υπεραρκετά για να δρέψεις τα οφέλη της είτε έχεις ως στόχο να αποσυμπιεστείς μετά από μία απαιτητική ημέρα είτε να επανενωθείς με το σώμα σου. Αν στόχος είναι η μέτριας προς υψηλής έντασης σωματική άσκηση, ίσως να χρειάζεσαι μεγαλύτερης διάρκειας προγράμματα, αν και εφόσον η φυσική σου κατάσταση το επιτρέπει.

Σύμφωνα με έρευνες, μόλις 15 λεπτά διαφραγματικής αναπνοής και ήπιας κίνησης με διατάσεις, είναι αρκετά για να μειώσεις την κορτιζόλη στο αίμα, να βελτιώσεις την εγκεφαλική λειτουργία και ρυθμίσεις τη διάθεσή σου. Ένα σύντομο πρόγραμμα γιόγκα είναι ακόμα ιδανική επιλογή για όλους όσους εργάζονται καθιστοί αφού μπορεί να βελτιώσει τη στάση του σώματος και να λειτουργήσει προληπτικά για πολλά μυοσκελετικά προβλήματα που έρχονται με τη ζωή «μπροστά από μία οθόνη».

Έτσι σταδιακά, και με συνέπεια, ακόμα και 20 λεπτά γιόγκα την ημέρα μπορούν να αυξήσουν την κινητικότητα των αρθρώσεων, να δυναμώσουν το μυικό σύστημα και να βελτιώσουν την ισορροπία, κρατώντας ολόκληρο το σώμα σε καλή φυσική κατάσταση και διευκολύνοντας την καθημερινότητά μας. Ιδίως για την υγεία των αρθρώσεων όπως είναι τα γόνατα και τα ισχία, η συχνή, ήπιας έντασης γιόγκα είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουν υγιή και λειτουργικά ακόμα και στην τρίτη ηλικία.

Επειδή ωστόσο όλοι όσοι αγαπάμε τη γιόγκα αναγνωρίζουμε τα οφέλη της και στο νευρικό σύστημα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως μόλις 20 λεπτά γιόγκα είναι αρκετά για να επαναφέρεις την ισορροπία στη διάθεσή σου και να μειώσεις το άγχος και την ένταση που έχει την τάση να συσσωρεύεται στο σώμα. Άσε που κάθε φορά που ανεβαίνουμε στο στρωματάκι μας, διεκδικούμε χρόνο για τον ίδιο μας τον εαυτό, τονώνοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοαγάπη μας.

Κι αν με όλα αυτά σε έχουμε πείσει να αφιερώσεις, σήμερα κιόλας, λίγα λεπτά κάνοντας γιόγκα, φρόντισε να ακολουθήσεις τα εξής βήματα για να έχεις μια ολοκληρωμένη πρακτική.

  • Ξεκίνα με ήπιες διατάσεις των ώμων, της πλάτης και του αυχένα.
  • Ενώ βαθαίνεις την αναπνοή σου, πέρνα σε ορισμένες όρθιες θέσεις όπως είναι το βουνό, οι πολεμιστές (ή απλά κάνε έναν μικρό αριθμό χαιρετισμών στον ήλιο).
  • Κλείσε την πρακτική σου με ήπιες υπερεκτάσεις όπως είναι η κόμπρα ή η καμήλα πριν να περάσεις στις τελικές θέσεις χαλάρωσης (savasana ή στάση του παιδιού).
  • Αφιέρωσε, τέλος 2-3 λεπτά για να απολαύσεις όλες τις νέες αισθήσεις που σου χάρισε η πρακτική, στη σιωπή και συνδέσου ξανά με την αναπνοή σου.