Τα υγιή, όμορφα μαλλιά είναι ένας καλός δείκτης για το σύνολο της υγείας σου. Αν όμως εντοπίζεις προβλήματα με τα μαλλιά σου όπως να μην είναι λαμπερά, να γίνεται η τρίχα όλο και πιο λεπτή, να παρατηρείς αραίωση, φαίνεται πως ένα πρόβλημα υγείας σου χτυπά καμπανάκι… με μεταμφιεσμένο τρόπο. Παρακάτω μπορείς να δεις τι αποκαλύπτουν τα μαλλιά σου για τον γενικότερο τρόπο ζωής σου, από τις τροφές που καταναλώνεις μέχρι το αν χρησιμοποιείς αντισυλληπτικά χάπια.

Τρως πρόχειρο φαγητό

Μια διατροφή γεμάτη με επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε λεπτά και θαμπά μαλλιά. Χωρίς μια ισορροπημένη διατροφή, το σώμα μεταφέρει οποιαδήποτε θρεπτικά συστατικά μπορεί στην καρδιά σου και άλλα κρίσιμα όργανα, αφήνοντας τα μαλλιά πίσω. Προτίμησε για τη διατροφή σου φρούτα και λαχανικά. Εάν τα μαλλιά σου αναπτύσσονται αργά ίσως έχεις έλλειψη πρωτεϊνών, το κύριο δομικό στοιχείο των μαλλιών. Φρόντισε να έχεις 2-3 μερίδες πρωτεΐνης κάθε μέρα με τρόφιμα όπως κρέας, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια και δημητριακά ολικής άλεσης.

Είσαι επιρρεπής σε οδοντικά προβλήματα

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μαλλιά που οφείλονται σε μεταλλάξεις της κερατίνης, θα χρειαστούν περισσότερα σφραγίσματα στα δόντια, σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Journal of Clinical Investigation. Η κερατίνη αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο τόσο για τα μαλλιά όσο και για το σμάλτο των δοντιών και οι μεταλλάξεις αυτής της πρωτεΐνης έχει επίσης ως αποτέλεσμα μία επιφάνεια δοντιών που είναι ευαίσθητη στα βακτήρια. Εάν πάσχεις από κάποια γνωστή διαταραχή των μαλλιών, είναι καλύτερο να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με την υγεία των δοντιών σου.

Είσαι υπερβολικά αγχωμένη


Φυσιολογικά χάνεις περίπου 80 έως 100 τρίχες την ημέρα. Εάν παρατηρήσεις ότι η τριχόπτωση είναι πέρα του συνηθισμένου, ίσως πρόκειται για τελογενή αλωπεκία -μια κατάσταση αραίωσης των μαλλιών που προκαλείται από ψυχολογικό στρες (έπειτα από ασθένεια, εγκυμοσύνη ή κατάθλιψη). Ευτυχώς, είναι εντελώς αναστρέψιμη, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί τι προκάλεσε την τριχόπτωση, από τη στιγμή που τα συμπτώματα είναι αισθητά 3-6 μήνες μετά το στρεσογόνο γεγονός.

Χρειάζεται να σταματήσεις τα αντισυλληπτικά


Καθώς το σώμα σου ανταποκρίνεται στις ορμόνες από τα αντισυλληπτικά χάπια, τα μαλλιά σου μπορεί να φαίνονται πιο λεπτά, ξηρότερα και λιγότερο λαμπερά. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητό αν βάφεις τα μαλλιά σου τακτικά. Δεδομένου ότι τα αφυδατωμένα μαλλιά απορροφούν το χρώμα πιο γρήγορα, η βαφή μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα από το τελευταίο σας ραντεβού. Επειδή τα αντισυλληπτικά μπορούν να προκαλέσουν αραίωση των μαλλιών, τα άτομα με ισχυρή προδιάθεση για απώλεια μαλλιών συνιστάται να μιλήσουν στον γιατρό τους για μια άλλη μέθοδο αντισύλληψης.

Ίσως έχεις πρόβλημα θυρεοειδούς

Εάν τα πλούσια μαλλιά σου ξαφνικά αραιώσουν, ρώτα τον γιατρό σου για την κατάσταση του θυρεοειδούς σου, τον κύριο αδένα που ελέγχει το ενδοκρινικό σύστημα και επηρεάζει την ανάπτυξη των μαλλιών. Θα μπορούσε να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού -μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ορμόνες. Η αραίωση των μαλλιών θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με μια ορμονική ανισορροπία που σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών της γυναίκας.