Αγαπάμε να βλέπουμε και να ακούμε τα podcasts του Dr. Andrew Huberman. Είναι όλα εξαιρετικά και αν δεν έχουν πέσει στην αντίληψή σου, ήρθε η ώρα να γίνει. Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο που ανέβηκε στο κανάλι του και στις διάφορες άλλες πλατφόρμες, ο διάσημος  Αμερικανός νευροεπιστήμονας και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Νευροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την αναγέννηση και επιδιόρθωση των νευρώνων, καταπιάνεται με τις επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στο σώμα, στο μυαλό και στην υγεία του ανθρώπου.

Συζητά για τις φυσιολογικές επιδράσεις που έχει η κατανάλωση αλκοόλ στον εγκέφαλο και το σώμα σε διαφορετικά επίπεδα κατανάλωσης και με την πάροδο του χρόνου. Περιγράφει επίσης γενετικές διαφορές, που προδιαθέτουν ορισμένα άτομα στον αλκοολισμό, την υπερφαγία και τη συνήθεια κατανάλωσης αλκοόλ. Εξηγεί τον μεταβολισμό του αλκοόλ με απλά λόγια και πώς δρα αποτελεσματικά ως δηλητήριο, οδηγώντας σε κυτταρικό στρες και βλάβες. Στη συνέχεια, εξηγεί ότι επηρεάζει τη λειτουργία των νευρώνων και αλλάζει τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας – χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μέθης. Συζητά επίσης πώς η κατανάλωση αλκοόλ σε διαφορετικές ποσότητες επηρεάζει τη φλεγμονή, το στρες, τον νευροεκφυλισμό και τον κίνδυνο καρκίνου και επηρεάζει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου, το πάχος του εγκεφάλου, την ισορροπία των ορμονών, τη διάθεση και τα συναισθήματα κινήτρου. Επιπλέον, συζητά για τη βιολογία του hangover και περιγράφει επιστημονικές στρατηγικές για τον μετριασμό της σοβαρότητας του hangover.

Ο μύθος του κόκκινου κρασιού

Μαθαίνουμε πως ακόμη και η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο και το σώμα με άμεσους τρόπους, ενώ καταπιάνεται με διάφορους μύθους. Ένας εκ των οποίων και ο μύθος πως το κόκκινο κρασί είναι καλό για εμάς- ένας μύθος που στηρίζεται στο γεγονός ότι το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό).

Όπως λέει ο ίδιο ο Huberman “αν η ρεσβερατόλη είναι καλή για τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι για το οποίο υπάρχει debate, παρόλα αυτά η ποσότητα κόκκινο κρασιού που πρέπει να πιει κανείς ώστε να πάρει ωφέλιμη για τον οργανισμό ποσότητα ρεσβερατόλης είναι τόσο μεγάλη, που τελικά θα βλάψει τον οργανισμό του και θα καπελώσει τα οφέλη της ρεσβερατόλης”.

Όπως σημειώνει και ο ίδιος, οι περισσότεροι κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες μπορούν πιθανώς να καταναλώνουν δύο αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα , χωρίς να βλάψουν το σώμα και το μυαλό τους

Οι αλκοολικοί φυσικά πρέπει να απέχουν εντελώς από το αλκοόλ. Ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος βλάπτεται δραματικά από την έκθεση στο αλκοόλ. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το να μην πίνεις είναι καλύτερο από το να πίνεις.

Δες ολόκληρο το podcast του Huberman για το αλκοόλ