Ποιο κεφάλαιο της ζωής σας είστε έτοιμοι να κλείσετε; Είναι κάτι για το οποίο αισθάνεστε ότι καθοδηγείστε διαισθητικά; Αν και το ταξίδι του ήλιου μέσα από την αναλυτική Παρθένο τείνει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε πρακτικά ζητήματα και καθημερινές υποθέσεις, η Μπλε Σελήνη στις 31 Αυγούστου 2023 θα σας μεταφέρει σε πιο ιχθυακά, πνευματικά μονοπάτια. 

Η μαγευτική υπερπανσέληνος των Ιχθύων συγκεντρώνει ακόμη περισσότερη κοσμική ενέργεια μιας και, όχι μόνο είναι πολύ κοντά στη γη αλλά αποτελεί την δεύτερη πανσέληνο του μήνα, φαινόμενο ασυνήθιστο αλλά και μυστηριακό! 

Η Μπλε Σελήνη είναι μια ευκαιρία να συνδεθείτε με τα συναισθήματά σας, να σκορπίσετε καλοσύνη και να κάνετε τον κόσμο λίγο πιο φωτεινό, όπως το φεγγάρι στον νυχτερινό ουρανό. Όταν μιλάω για την πνευματική πλευρά του μπλε φεγγαριού, αναφέρομαι στα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ιδέες μας που ξεπερνούν αυτό που βλέπουμε. Το μπλε φεγγάρι είναι σαν ένας μαγικός καθρέφτης που αντανακλά τα όνειρα που έχουμε στην καρδιά μας. 

Τι είναι η Μπλε Σελήνη; 

Όταν συμβαίνουν δύο πανσέληνοι μέσα σε έναν ημερολογιακό μήνα ή 4 σε έναν εποχιακό κύκλο, η πανσέληνος αποκτά τον χαρακτηρισμό «Μπλε Σελήνη». Δεδομένου ότι πραγματοποιούνται μόνο κάθε δύο έως τρία χρόνια, θεωρούνται ένα σπάνιο και μαγικό γεγονός. Όπως άλλωστε και η αγγλική φράση: Once in a Blue Moon! 

Πιο συγκεκριμένα, μια Μπλε Σελήνη εμφανίζεται όταν υπάρχει μια επιπλέον πανσέληνος σε μια εποχή, που καθορίζεται από τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια. Κάθε φορά που υπάρχουν τέσσερις πανσέληνοι σε μια εποχή, η τρίτη Πανσέληνος θεωρείται Μπλε Σελήνη. Αντίστοιχα, Μπλε Σελήνη ονομάζεται η δεύτερη πανσέληνος που συμβαίνει στον ίδιο ημερολογιακό μήνα, όπως ο Αύγουστος του 2023.  

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα μπλε φεγγάρι δεν φαίνεται στην πραγματικότητα μπλε. Το όνομα είναι καθαρά ημερολογιακός όρος και όχι με την πραγματική εμφάνιση του φεγγαριού. Τα χρώματα της σελήνης, έτσι όπως την παρατηρούμε εμείς από τη γη, επηρεάζονται από άλλα σωματίδια σκόνης ή καπνού συγκεκριμένου μεγέθους στην ατμόσφαιρά μας. Ειδικές κάμερες μπορούν να το αποτυπώσουν πιο έντονα, αλλά το ανθρώπινο μάτι υπό συγκεκριμένες συνθήκες. 

Πνευματική αλήθεια  

Κάθε πανσέληνος είναι γεμάτη με απίστευτα ισχυρή ενέργεια και σημαίνει την ολοκλήρωση των στόχων, αλλά και τη μέγιστη ζωτικότητα μέσα μας. Ωστόσο, η έννοια και οι προθέσεις μιας Μπλε Σελήνης έχουν μια επιπλέον τύχη και μαγεία! Ο καθορισμός στόχων και προθέσεων κατά τη διάρκεια μιας Μπλε Σελήνης ενισχύει ακόμη περισσότερο την ενέργεια της Πανσελήνου. 

Πολλοί πνευματικοί ασκούμενοι πιστεύουν ότι οι προθέσεις που θέτουμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι τόσο ισχυρές και έντονες, που μπορούν να εξελιχθούν μέχρι το επόμενο Μπλε Φεγγάρι! Μέσα από την σπανιότητά της, κορυφώνει μια περίοδο καθαρότητας και μεγάλης σύνδεσης με τη φύση και τον εαυτό μας.  

Ιστορικές πεποιθήσεις και μυθολογία 

Η μπλε σελήνη έχει μεγάλη σημασία σε διάφορους πολιτισμούς και κουλτούρες σε όλο τον κόσμο. Εδώ είναι μερικά βασικά σημεία για τον συμβολισμό του: 

 • Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, το φεγγάρι συνδέθηκε με τη θεά Άρτεμη. Το μπλε φεγγάρι θεωρήθηκε ως η θεϊκή της παρέμβαση ή κάποιο συγκεκριμένο μήνυμά της προς τον θνητό κόσμο. 
 • Στην αμερικανική λαογραφία, το μπλε φεγγάρι πιστεύεται ότι είναι ένας ισχυρός οιωνός, που σημαίνει μια εποχή υπερφυσικών γεγονότων και αυξημένης πνευματικής ενέργειας. 
 • Στην κινεζική κουλτούρα, συνδέθηκε με την ενέργεια γιν, που αντιπροσωπεύει την ενδοσκόπηση, τη διαίσθηση και τη γυναικεία δύναμη. 
 • Στον Ινδουισμό, το μπλε φεγγάρι θεωρούνταν ευνοϊκή στιγμή για διαλογισμό και πνευματική εξάσκηση, καθώς πιστευόταν ότι ενίσχυε τη σύνδεση κάποιου με υψηλότερα βασίλεια. 
 • Ο συμβολισμός του μπλε φεγγαριού διέφερε επίσης στις κελτικές παραδόσεις, όπου αντιπροσώπευε το υπερφυσικό και την πύλη προς τον κόσμο των πνευμάτων. 

Προθέσεις και ενέργειες της Μπλε Σελήνης 

Οι πνευματικές και ενεργειακές αντιστοιχίες της Μπλε Σελήνη αναδύονται τόσο μέσα από το ζώδιο των Ιχθύων που φιλοξενεί το φαινόμενο, αλλά και μέσα από την σπανιότητα και παρατήρησή του ανά τους αιώνες. Αν σε κάθε πανσέληνο βιώνουμε το κλείσιμο, την ολοκλήρωση και λύτρωση για θέματα που κυριαρχούν στη καθημερινή μας ζωή, η ιδιαίτερη Μπλε Σελήνη κορυφώνει τα θέματα αυτής που προηγήθηκε, αλλά ανοίγει τα πνευματικά μας κανάλια για περισσότερη εμβάθυνση.  

Θέματα που θα απασχολήσουν προσωπικά τον καθένα, αλλά και συλλογικά τους ανθρώπους: 

 • Δεύτερες ευκαιρίες 
 • Γνώση 
 • Μαντεία 
 • Αγάπη 
 • Προστασία 
 • Γονιμότητα 
 • Αφθονία 
 • Πνευματική επικοινωνία 

Τι σημαίνει η υπερπανσέληνος και μπλε σελήνη στους Ιχθύες; 

Η πανσέληνος συμβαίνει την εποχή που κυριαρχεί η πρακτική και εστιασμένη στις λεπτομέρειες ενέργεια της Παρθένου. Ο Ιχθύς, από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά διαφορετικός – όλα έχουν να κάνουν με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Σκεφτείτε την Παρθένο ως κάποιον που φροντίζει προσεκτικά έναν κήπο, φροντίζει τα φυτά, οργανώνει τα βότανα και επισημαίνει τα πάντα με ακρίβεια. Αντίθετα, ο Ιχθύς ενσαρκώνει τη δημιουργικότητα του θεραπευτή, που χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά / βότανα δημιουργεί πράγματα που επιφέρουν θεραπεία και μεταμόρφωση. Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτής της πανσελήνου, μπορούμε να περιμένουμε μια στροφή από τη δομημένη προσέγγιση της Παρθένου στη δημιουργική και μεταμορφωτική ατμόσφαιρα των Ιχθύων. 

Η Παρθένος είναι γνωστή για τη λογική σκέψη, ενώ ο Ιχθύς έχει να κάνει με τα συναισθήματα και τη διαίσθηση. Κατά την περίοδο της Παρθένου, οι σκέψεις μας τείνουν να είναι πρακτικές και απλές. Ωστόσο, όταν η πανσέληνος κοσμεί τους Ιχθύες, μας ενθαρρύνει να αγκαλιάσουμε τα συναισθήματά μας και να συνδεθούμε σε ένα βαθύτερο, πιο διαισθητικό επίπεδο. 

Γιατί αυτή η υπερπανσέληνος είναι τόσο ξεχωριστή; 

Η φετινή πανσέληνος στους Ιχθύες έχει μοναδική σημασία. Είναι στενά ευθυγραμμισμένη με τον Κρόνο στους Ιχθύες και στέκεται απέναντι από τον ήλιο στην Παρθένο. Η παρουσία του Κρόνου προσθέτει μια αίσθηση σοβαρότητας και ευθύνης στη συνήθως ιδιότροπη ενέργεια των Ιχθύων. Οι Ιχθύες αντιπροσωπεύουν απεριόριστες δυνατότητες, ενώ η Παρθένος σέβεται τους κανόνες και τα όρια. Με την επιρροή του Κρόνου, είναι σαν να έχεις έναν υπεύθυνο ενήλικα να επιβλέπει ένα ξέγνοιαστο παιχνίδι στο πάρκο. Αυτή η πανσέληνος μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα, αλλά η υπενθύμιση του Κρόνου να παραμείνουμε υπεύθυνοι και προσγειωμένοι στην πραγματικότητα είναι απαραίτητη. 

Επιπλέον, έχουμε την Αφροδίτη σε ανάδρομη κίνηση, από το ζώδιο του Λέοντα που με τη σειρά της συνδέεται με τον Δία στον Ταύρο. Αυτή η όψη υποδηλώνει μια περίοδο αναζήτησης ισορροπίας μετά από δραματικά γεγονότα. Θα μπορούσαμε να επαναξιολογήσουμε τις αξίες και τις επιθυμίες μας, μαθαίνοντας να είμαστε πιο επιλεκτικοί στο πώς επενδύουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας. Οι αποφάσεις που παίρνουμε μπορεί να περιστρέφονται γύρω από το τι και ποιος πραγματικά έχει σημασία για εμάς. 

Επίσης, υπάρχει μια ευθυγράμμιση μεταξύ του Ερμή (που κι αυτός βρίσκεται σε ανάδρομη πορεία) και του Δία στον Ταύρο. Αυτή η σύνδεση έχει σημασία γιατί επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και κατανοούμε τα πράγματα. Αυτή η πλανητική όψη υποδηλώνει ότι μπορεί να σκοντάψουμε σε αναβαθμισμένες πληροφορίες και να αποκτήσουμε νέες προοπτικές, συμβάλλοντας σε μια αίσθηση σύνδεσης και καλής τύχης. 

Τέλος, η πανσέληνος είναι περίοδος απελευθέρωσης, καθιστώντας αυτήν την κατάλληλη στιγμή για να αφήσετε παλιές συνήθειες και μοτίβα. Κατά τη διάρκεια της εποχής της Παρθένου, τείνουμε να επικεντρωνόμαστε στις λεπτομέρειες. Ωστόσο, ο συνδυασμός της πανσελήνου των Ιχθύων και της ευθυγράμμισης του Ερμή με τον Δία μπορεί να προσφέρει νέες απόψεις. Αυτό μας βοηθά να επιτύχουμε μια ισορροπία συναισθηματικά μέσα μας και ενισχύει την αίσθηση της ενότητας στην κοινότητά μας. 

Καλή Πανσέληνο σε όλους!