Σε έναν ιδανικό κόσμο όλα σου τα πλάνα θα πήγαιναν κατά γράμμα. Στις καλοκαιρινές σου διακοπές δεν θα σε έπιανε βροχή, το ραντεβού για την επέτειο σας δεν θα κατέληγε σε τροφική δηλητηρίαση και το οικογενειακό, χριστουγεννιάτικο δείπνο δεν θα ήταν γεμάτο τσακωμούς. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει πολύ από τις τέλειες στιγμές που χτίζουμε με τη φαντασία μας. Και όταν όλα δεν πάνε όπως τα θέλεις τότε νιώθεις ότι όλη η στιγμή έχει καταστραφεί.

Το συναίσθημα αυτό ότι όλα έχουν καταστραφεί επειδή κάτι δεν πήγε όπως το προγραμμάτιζες ονομάζεται σύνδρομο της τέλειας στιγμής. Η ονομασία δόθηκε από τη συγγραφέα Sarah Wilson και βρήκε μεγάλη απήχηση στο TikTok. Για παράδειγμα, η ειδικός ψυχικής υγείας Sarafina Arthur-Williams, επισημαίνει τις μεγάλες προσδοκίες που πολλοί εναποθέτουν στις ρομαντικές αποδράσεις, αλλά αν κάτι πάει λίγο στραβά, όπως μια βροχή ή να χάσετε το πλοίο, αντί να γελάσετε ή να επικεντρωθείτε στα καλά, τελικά απογοητεύεστε. Οι αυξημένες προσδοκίες οδηγούν σε ένα συντριπτικό αίσθημα απογοήτευσης. Οι χρήστες του TikTok φαίνεται να ταυτίζονται με αυτό το φαινόμενο και οι υψηλές προσδοκίες τους να καταστρέφουν τη στιγμή, οδηγώντας σε ένα αίσθημα απογοήτευσης και απελπισίας.

Τι προκαλεί το σύνδρομο της τέλειας στιγμής;

Ο λόγος για τον οποίο το σύνδρομο της τέλειας στιγμής οδηγεί τόσο σταθερά σε πόνο και αγωνία είναι επειδή είναι κυριολεκτικά αδύνατο να πηγαίνουν όλα τέλεια όλη την ώρα. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που παλεύουν με αυτό συχνά ψάχνουν ζητήματα ή ελλείψεις επειδή έχουν ιστορικό να αισθάνονται ότι τα πράγματα πάνε άσχημα γι’ αυτούς και περιμένουν ότι αυτό θα συνεχιστεί.

Πώς θα το αντιμετωπίσεις;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ξεκίνα εξετάζοντας τις προτεραιότητες σου πριν από τη μεγάλη μέρα. Αν μιλάμε για παράδειγμα για την ημέρα του γάμου σου, που προφανώς θέλεις να είναι όλα τέλεια, εξέτασε τις προτεραιότητες σου. Ποιες είναι αυτές; Η υπέροχη μουσική και το νόστιμο φαγητό; Τότε μην δώσεις τόσο μεγάλη βάση σε άλλα πράγματα, όπως η διακόσμηση.

Επίσης, ίσως σε βοηθήσει να αναρωτηθείς γιατί οι προσδοκίες σου είναι υψηλές. Ρώτα τον εαυτό σου αν αυτό το θέλω είναι για το φαίνεσθαι ή αν προέρχεται από ένα πιο αυθεντικό μέρος χαράς μέσα σου. Αν η επιθυμία δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σου, προσπάθησε να την εξαλείψεις από το σχέδιο. Αν και δεν μπορείς και δεν πρέπει να απορρίπτεις απλά τα συναισθήματα σου, η εξέταση της προέλευσης τους μπορεί να ελαφρύνει το συναισθηματικό φορτίο.

Η ενσυνειδητότητα βοηθά επίσης. Όταν είσαι πλήρως προσγειωμένη σε μια στιγμή, μπορείς να εκτιμήσεις αυτό που πραγματικά συμβαίνει, αντί να αισθάνεσαι θλίψη για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει.

Είναι, επίσης, σοφό να σταματήσεις την αρνητική αυτοκριτική και τις σκέψεις «άσπρο-μαύρο» που μπορεί να εμφανιστούν, αν κάτι καταστρέψει τη στιγμή σου. Δώσε στον εαυτό σου ένα διάλειμμα αν τα σχέδια σου πάνε στραβά και σκέψου πώς μπορείς να αγκαλιάσεις και το γκρίζο.