Με το που ξυπνάς το πιάνεις στα χέρια σου, βρίσκεται στην τσέπη ή στο χέρι σου μέχρι να ξαπλώσεις και να σε πάρει ο ύπνος με την συντροφιά του. Το κινητό σου είναι από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος, εθισμός σου. Ίσως να μην το βλέπεις καν ως εθισμό, καθώς είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι μας βιώνουμε. Είναι δύσκολο να πιστεύεις ότι ένα μέσο που σου προσφέρει εύκολη και γρήγορη επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις σου. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή.
Τι είναι το phubbing;
Ο όρος του phubbing, εμφανίστηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 2012, σε μια διαφήμιση στην Αυστραλία. Οι δημιουργοί τις διαφήμισης ήθελαν να περιγράψουν την κατάσταση του να σνομπάρεις κάποιον για το κινητό σου. Προέρχεται από τις λέξεις phone (τηλέφωνο) και snubbing (σνομπάρω).
Μια έρευνα αποκάλυψε ότι το 17% κάνει phubbing σε άλλους τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ περίπου 32% βιώνει το phubbing από άλλους.
Μπορεί το phubbing να επηρεάσει τις σχέσεις μας;
Πολλές βραδιές με τ@ συντροφ@ σου σας βρίσκουν ξαπλωμέν@ στον ίδιο καναπέ και να ανταλλάζετε περισσότερα βίντεο του TikTok μεταξύ σας, παρά πραγματικές κουβέντες. Σε κάθε βίντεο που σας κάνει να γελάτε αναφωνείτε ο ένας στον άλλον «α..εμείς!». Μπορεί, όμως, η προσκόλληση σας με τα κινητά να επηρεάσει τη σχέση σας;
Σύμφωνα με μια έρευνα, ναι! Τα ζευγάρια που κάνουν συχνά phubbing, και μεταξύ μας ξέρουμε ότι γίνεται πολύ συχνά, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσλειτουργία στη σχέση τους. Μάλιστα δεν αποκλείεται η πρακτική αυτή να κοστίσει και ολόκληρη τη σχέση. Όταν τα άτομα αντιλαμβάνονται ότι οι σύντροφοί τους κάνουν phubbing, βιώνουν περισσότερες συγκρούσεις και λιγότερη οικειότητα.
Το phubbing μπορεί να εμφανίζεται μέσα από διαφορετικές συμπεριφορές, από το να ρίχνεις μια ματιά στο κινητό σου στη μέση μιας συζήτησης, μέχρι να ελέγχεις το τηλέφωνό σου όταν η συζήτηση σταματάει λίγο, ή να κρατάς μονίμως το κινητό σου κοντά σου. Μπορείς και μόνη σου να καταλάβεις ότι οι κινήσεις αυτές κάνουν τον συνομιλητή σου να αισθάνεται απόρριψη και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι έχει υπάρξει αφορμή για να τσακωθείς με τ@ σύντροφό σου.
Ευτυχώς όμως, αν έχεις εντοπίσει τέτοιες συμπεριφορές από εσένα ή τ@ σύντροφί σου, είναι εύκολο να αλλάξετε και να βελτιώσετε τη σχέση σας.
Συζητήστε το
Το πρώτο βήμα όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε μια σχέση είναι η συζήτηση. Σε ενοχλεί αυτό που κάνει ο άλλος; Πες το! Μπορεί να είναι προφανές, αλλά πολλές φορές οι συμπεριφορές phubbing έχουν αφεθεί να «σιγοβράζουν» μέχρι το πρόβλημα να γιγαντωθεί. Από τη στιγμή που ο/η σύντροφος σου αρχίζει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα σου και την απογοήτευση σου, είναι η αρχή της επίλυσης.
Αν από την άλλη εσύ είσαι εκείνη που κάνεις το phubbing κι αν ο/η σύντροφος σου, σου εκφράσει τη δυσαρέσκεια του/της, οφείλεις να κάνεις προσπάθειες να αφήσεις το κινητό λίγο μακριά, ή να ασχολείσαι μαζί του μόνο στις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις. Για τις τελευταίες είναι καλό να ενημερώνεις τ@ σύντροφο σου. Αν, δηλαδή, πρέπει να απαντήσεις σε ένα επαγγελματικό mail, ενημέρωσε ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό.
Ορίστε ζώνες χωρίς κινητά
Μπορεί να είναι το υπνοδωμάτιο σας ή κάποια ώρα μέσα στη μέρα σας κατά την οποία δεν θα χρησιμοποιείτε κινητό και θα βρίσκεται έξω από το δωμάτιο. Τα όρια πρέπει να τεθούν από κοινού. Μπορεί να βοηθήσει να καθιερώσετε μικρές τιμωρίες για την παραβίαση των κανόνων, π.χ. ο πρώτος που πιάσει το κινητό στα χέρια του να πρέπει να πλύνει τα πιάτα.