Αν είσαι fitness lover και παράλληλα περνάς τα διαλείμματα σου στο γυμναστήριο παρακολουθώντας το TikTok, έχεις σίγουρα πέσει πάνω σε βίντεο αγώνων Hyrox. Πρόκειται για εκείνα τα βίντεο που βλέπεις άτομα να τρέχουν, ύστερα να κάνουν κοπηλάτικό, burpees, προβολές και οτιδήποτε άλλο μπορείς να σκεφτείς. Αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι το Hyrox και μια φωνή μέσα σου λέει «μπορώ κι εγώ να το κάνω αυτό!». Σίγουρα μπορείς, αλλά ας δουμε πρώτα τι ακριβώς είναι το Hyrox και πώς μπορείς κι εσύ να ενταχθείς στον κόσμο του.

Τι είναι το Hyrox;

Το Hyrox είναι ένας αγώνας υψηλής έντασης που συνδυάζει διάφορα στοιχεία γυμναστικής σε έναν μόνο αγώνα. Η προπόνηση καθώς και ο αγώνας συνδυάζουν το τρέξιμο, την κωπηλασία και διάφορες ασκήσεις δύναμης, δοκιμάζοντας έτσι και την αντοχή, αλλά και τη δύναμη.

Οι αγώνες χωρίζονται σε 8 διαφορετικές ασκήσεις-σταθμούς, ανάμεσα στις οποίες οι διαγωνιζόμενοι κάνουν 1 χιλιόμετρο τρεξίματος. Οι ασκήσεις είναι: SkiErg, σπρώξιμο ελκύρθρου και έλξη, burpees, κωπηλασία, farmers carry, προβολές με βάρος και τέλος wall balls. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πως απαιτείται και δύναμη και αντοχή για να καταφέρεις να τερματίσεις έναν τέτοιο αγώνα, αλλά και καλή προπόνηση.

Οι αγώνες χωρίζονται σε κατηγορίες, οπότε μπορείς να λάβεις μέρος είτε μόνη σου, είτε σε ζευγάρι.

Διαφέρει το HYROX από το Crossfit;

Αυτή είναι μια απορία που «γεννιέται» βλέποντας βίντεο αγώνων και προπονήσεων Hyrox καθώς οι ασκήσεις είναι πανομοιότυπες. Και οι δύο μορφές άσκησης περιλαμβάνουν προπονήσεις υψηλής έντασης και λειτουργικές κινήσεις, για να δημιουργήσουν μια απαιτητική προπόνηση για όλο το σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ των δύο και πολλοί αθλητές επιλέγουν να λάβουν μέρος και στα δύο αγωνίσματα. Οι βασικές διαφορές μεταξύ των αγώνων CrossFit και Hyrox είναι τρεις!

  1. Αρχικά, διαφέρουν στο αγωνιστικό κομμάτι, καθώς οι αγώνες Hyrox είναι οι ίδιοι σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιούν τις ίδιες αποστάσεις, τις ίδιες ασκήσεις με την ίδια σειρά σε αντίθεση με τους αγώνες CrossFit που αποτελούνται συνήθως από μια ποικιλία ασκήσεων και οι αγωνιζόμενοι δεν γνωρίζουν ποιες θα είναι αυτές μέχρι λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα.
  2. Η δεύτερη διαφορά είναι στις ασκήσεις καθώς στο Hyrox οι ασκήσεις που έχουν επιλεχθεί είναι αρκετά ασφαλείς και απλές στην εκτέλεση τους, γεγονός που επιτρέπει στον αγώνα να είναι προσιτός στον μέσο αθλούμενο. Στο CrossFit οι ασκήσεις συνήθως είναι πιο σύνθετες και προχωρημένες που χρειάζονται πολλή εξάσκηση για να κατακτήσεις την τεχνική.
  3. Και τέλος μια ακόμη διαφορά είναι το τρέξιμο. Το τρέξιμο αποτελεί το μισό μέρος ενός αγώνα Hyrox, κάτι που δεν συναντάται τόσο συχνά σε έναν αγώνα CrossFit. Το τρέξιμο συνολικά 8 χιλιομέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα Hyrox δεν θα είναι εύκολο για πολλούς και μπορεί να αποτελέσει μια νέα πρόκληση για τους αθλητές CrossFit.
@emilyjadefit Best experience of my life. I cant believe we did it! #hyroxmanchester #hyrox #hyroxtraining #gymgirl #hybridtraining ♬ Fantasy X Feel So Close Carter Walsh Mashup – CarterWalsh

Πώς μπορεί να σε ωφελήσει το Hyrox

Όπως προαναφέραμε το Hyrox είναι μια πρόκληση για την αντοχή, τη δύναμη και τη φυσική σου κατάσταση. Ρεαλιστικά οι αγώνες αυτοί απαιτούν χρόνο και αφοσίωση στις προπονήσεις και φυσικά έχουν και πολλά οφέλη.

  • Βελτίωση της αθλητικής απόδοσης: Όλα αυτά μπορούν να μεταφραστούν σε καλύτερες αθλητικές επιδόσεις και στα αθλήματα αντοχής αλλά και δύναμης. Το τρέξιμο σου θα βελτιωθεί, ενώ παράλληλα θα μπορείς να σηκώνεις περισσότερα βάρη
  • Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους: Η προπόνηση Hyrox είναι έντονη και περιλαμβάνει ένα μείγμα αερόβιου, δύναμης και αντοχής. Η προπόνηση για το αγώνισμα μπορεί να βοηθήσει στην καύση πολλών θερμίδων, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την τήρηση ενός θερμιδικού ελλείμματος με αποτέλεσμα την απώλεια λίπους.
  • Οι δραστηριότητες της καθημερινότητας γίνονται πιο εύκολες: Η βελτίωση της δύναμης, της ευλυγισίας και της κινητικότητας συμβάλλουν, επίσης, στις καθημερινές δραστηριότητες, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των κινήσεων και ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους τραυματισμών.
  • Είναι μια νέα πρόκληση: Το Hyrox είναι μια ολοκαίνουργια πρόκληση που πολλοί επισκέπτες του γυμναστηρίου δεν θα έχουν ξαναδοκιμάσει. Εάν είσαι κάποιος που αποδίδει καλύτερα όταν έχει έναν στόχο να φέρει εις πέρας, η εγγραφή σε ένα Hyrox event μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σου προσφέρει κάποια προπονητική ποικιλία και να σε κρατήσει σε εγρήγορση.
  • Γίνεσαι πιο κοινωνική: Ενώ η προπόνηση για το Hyrox μπορεί να είναι δύσκολη, οι εκδηλώσεις είναι πολύ ικανοποιητικές και κοινωνικές. Την ημέρα των αγώνων θα σε ενθαρρύνουν οι θεατές και θα συναγωνίζεσαι άτομα με κοινές ιδέες που μοιράζονται παρόμοιους στόχους με εσένα.

Πώς να ξεκινήσεις προπόνηση για ένα Hyrox event

Σε μερικά γυμναστήρια, περισσότερο τα τύπου CrossFit, μπορείς να βρεις μαθήματα ειδικά για Hyrox. Αν, ωστόσο, δεν μπορείς να βρεις κοντά σου ένα τέτοιο γυμναστήριο μπορείς να κάνεις μόνη σου την προπόνηση αυτή. Υπάρχουν πολλά καθοδηγούμενα προγράμματα στο Διαδίκτυο για όλα τα επίπεδα. Να θυμάσαι πως η εξάσκηση σε κάθε μία από τις λειτουργικές ασκήσεις είναι πολύ σημαντική, αλλά θα θέλεις, επίσης, να τη συμπληρώσεις με προπόνηση δύναμης και αντοχής που θα συμβάλλει στις κύριες κινήσεις.

Το 50% των αγώνων Hyrox είναι τρέξιμο, οπότε μέρος της προπόνησης σου θα πρέπει να είναι τρέξιμο αντοχής. Θυμήσου, θα πρέπει να είσαι σε θέση να τρέχεις ανάμεσα στις άλλες ασκήσεις, οπότε εκτός από τα τρεξίματα μεγαλύτερων αποστάσεων και τις συνεδρίες καρδιοαναπνευστικής προπόνησης, θα πρέπει να εξασκηθείς στην εναλλαγή μεταξύ αυτών των στυλ άσκησης.