Μία από τις σημαντικότερες μορφές αυτοφροντίδας είναι σίγουρα ο ύπνος. Και ενώ υπάρχουν βράδια που ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου και κοιμάσαι χωρίς καμία δυσκολία, άλλα βράδια ξαπλώνεις και οι ώρες περνάνε με εσένα να κοιτάς το κενό. Για τα βράδια αυτά ευτυχώς υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορείς να δοκιμάσεις για να κοιμηθείς ευκολότερα και ποιοτικότερα, από ασκήσεις αναπνοής έως μια διατροφή που προάγει τον καλό ύπνο. Μια άλλη προσέγγιση που ίσως θέλεις να δοκιμάσεις είναι το acupressure ή, αλλιώς, δακτυλοπιέσεις. Πρόκειται για μια τεχνική μασάζ χιλιάδων ετών, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για τα οφέλη για την υγεία σε όλο το σώμα. Και ενώ μπορεί να μην είναι η πρώτη τεχνική που σκέφτεσαι τις στιγμές της αϋπνίας, είναι εύκολα προσβάσιμη, αφού μπορεί να γίνει από την άνεση του κρεβατιού σου.

Τι είναι το acupressure;

Πρόκειται για έναν τύπο εναλλακτικής θεραπείας που προέρχεται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ένα ολιστικό σύστημα ευεξίας που έχει εξελιχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η κύρια βάση αυτής της μεθόδου έγκειται στην πεποίθηση ότι τα σημεία πίεσης επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια που ρέει μέσω του σώματος και να τη χειρίζονται για να θεραπεύσουν μια σειρά από παθήσεις. Κάθε σημείο πίεσης πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για ένα συγκεκριμένο όργανο ή διαδικασία στο σώμα.

Η πίεση είναι παρόμοια με τον βελονισμό και μπορεί να εκτελεστεί από έναν επαγγελματία, συνήθως έναν βελονιστή ή θεραπευτή μασάζ, ή ακόμα και από τον ίδιο σου τον εαυτό στο σπίτι. Ουσιαστικά περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία με ένα δάχτυλο ή αμβλύ εργαλείο, αντί για τις βελόνες βελονισμού.

Πώς βοηθάει το acupressure με τον ύπνο;

Σε βασικό επίπεδο, η εξάσκηση της πίεσης μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρεις μια στιγμή ενσυνειδητότητας και να απομακρύνεις τον εαυτό σου από το άγχος της ημέρας, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να φέρει υπνηλία. Αυτή η χαλαρωτική ποιότητα της πρακτικής είναι ένας σημαντικός λόγος που είναι τόσο αποτελεσματική για τον ύπνο. Στην κινεζική ιατρική, η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται συχνά με το Shen, το οποίο εμείς ονομάζουμε πνεύμα ή μυαλό.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα σύνολο επιστημονικών ερευνών πίσω από το acupressure και τα διάφορα οφέλη του. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί επειδή αυτή η μέθοδος θεραπείας επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τους ορμονικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών που ρυθμίζουν τον ύπνο. Και για αυτό η πρακτική αυτή είναι καλή, γιατί σε αντίθεση με άλλα βοηθήματα ύπνου, όπως η μελατονίνη, δεν προσπαθεί απλά να σου φέρει το αίσθημα του ύπνου, αλλά προσπαθεί να καταπολεμήσει και τα αίτια της αϋπνίας.

Πώς θα εξασκήσεις το acupressure

Το acupressure πιθανότατα θα λειτουργήσει καλύτερα όταν συνδυάζεται με άλλες πρακτικές που προάγουν τον ύπνο, όπως η μείωση του φωτός, το τέντωμα, το διάβασμα κ.ο.κ.

Για μερικούς ανθρώπους μπορεί 15 λεπτά να είναι αρκετά, ενώ για άλλους μπορεί να χρειαστεί μια ώρα, γενικά είναι καλό να πειραματιστείς για να δεις τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα.

Τα βασικά σημεία πάνω στο σώμα σου για το acupressure είναι:

  • Το εσωτερικό του καρπού σου από την έξω πλευρά. Σε αυτήν την περιοχή άσκησε απαλή πίεση με κυκλική ή πάνω-κάτω κίνηση.
  • Τέσσερα δάχτυλα πάνω από το εσωτερικό του αστραγάλου σου, εφάρμοσε βαθιά πίεση κάνοντας μασάζ με κυκλικές ή πάνω-κάτω κινήσεις για τέσσερα έως πέντε δευτερόλεπτα. Εκτός από την καταπολέμηση της αϋπνίας, η προσομοίωση αυτού του σημείου πίεσης μπορεί επίσης να βοηθήσει σε διαταραχές της πυέλου και κράμπες της περιόδου. Μην χρησιμοποιείς αυτό το σημείο πίεσης εάν είσαι έγκυος, καθώς σχετίζεται, επίσης, με την πρόκληση τοκετού.
  • Ψηλά στη μέση της πατούσας σου, ξάπλωσε ανάσκελα με τα γόνατα σου λυγισμένα ώστε να μπορείς να φτάσεις στα πόδια σου με τα χέρια σου. Πάρε το ένα πόδι στο χέρι σου, σπρώξε με τα δάχτυλα σου εκείνο το σημείο, εφάρμοσε σταθερή πίεση και κάνε μασάζ σε αυτό το σημείο για λίγα λεπτά με κυκλικές ή πάνω-κάτω κινήσεις.
  • Στον αυχένα σου, πιο κάτω από τα αυτιά σου. Με τους αντίχειρές σου άσκησε βαθιά και σταθερή πίεση προς το κρανίο σου, χρησιμοποιώντας κυκλικές ή πάνω-κάτω κινήσεις για να κάνεις μασάζ σε αυτήν την περιοχή για τέσσερα έως πέντε δευτερόλεπτα. Ανάπνευσε βαθιά καθώς κάνεις μασάζ στην περιοχή.