Να του ταιριάξω εγώ τα ρούχα ή να διαλέξει μόνο του τι θα βάλει; Να διαβάζει ό,τι θέλει ή μόνο ποιοτικά βιβλία; Οι καλύτερες επιλογές για τα καθημερινά διλήμματα γονέων.  

Μια τυπική μέρα κάθε γονιού περιλαμβάνει μια ατέλειωτη λίστα από αποφάσεις, μεγάλες και μικρές: από το τι θα φάνε τα παιδιά το πρωί μέχρι το τι βιβλίο να τους διαβάσει το βράδυ πριν πέσουν για ύπνο. Συχνά αυτό που είναι καλό γι’ αυτά έρχεται σε αντίθεση με αυτό που τα διασκεδάζει πραγματικά. Και πολλά φορές είναι λογικό να μπαίνουμε στον πειρασμό ως γονείς, να ακολουθήσουμε τον εύκολο δρόμο… 

4 διλήμματα γονέων ζητούν λύση

Να επιμένω στα «ποιοτικά» βιβλία ή να τους αγοράζω τα βιβλία που μου ζητούν, τα οποία θεωρώ ανούσια;

Το καλύτερο είναι να αγοράζουν οι γονείς στα παιδιά τα βιβλία που τους ζητούν, καθώς δεν μπορούν να τους επιβάλλουν τι θα τους αρέσει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προτείνουμε στα παιδιά μας τα βιβλία που θα έπρεπε να διαβάζουν –ανάλογα με την κουλτούρα που θέλουν να αποκτήσουν- και που θεωρούν σωστά για αυτά. Αν δεν είμαστε πιεστικοί, υπάρχει η πιθανότητα να τους περάσουμε το δικό μας μήνυμα και αυτά ίσως να το υιοθετήσουν. Σ’ αυτό θα μπορούσε να συμβάλει ο συνδυασμός και των δύο ‘‘ειδών’’ βιβλίων. Έτσι, τα παιδιά σιγά σιγά θα συνηθίσουν στο «ποιοτικό» –τουλάχιστον για εμάς- είδος και –πού ξέρεις καμιά φορά- μπορεί να τους αρέσει…

Να τα σώσω από μια βέβαιη αποτυχία ή να τα αφήσω να πάθουν και να μάθουν;

Σε ‘‘ανώδυνα’’ θέματα δεν είναι κακό οι γονείς να αφήνουμε τα παιδιά μας να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα, αρκεί, βέβαια, να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκτεθούν σε κινδύνους». Ακόμα δηλαδή και αν βρίσκονται μπροστά σε μια αποτυχία, θα πρέπει υπό όρους να αφήνουμε τα παιδιά μας να δουν τις δυνατότητές τους και μην είμαστε υπερπροστατευτικοί. 

Να τους πω ένα «λευκό» ψέμα για να μην πληγωθούν ή να τους αποκαλύψω την αλήθεια;

Οι ειδικοί συμφωνούν «πάντα πρέπει να λέμε στα παιδιά την αλήθεια». Όμως πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν; Πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά το καθετί με τρόπο εύληπτο ανάλογα με την ηλικία τους. Στην περίπτωση που ξέρουμε ότι κάποια νοήματα τα παιδιά μας δεν είναι σε θέση να τα καταλάβουν, μια λύση είναι να… ξεχάσουμε ηθελημένα να τους πούμε κάποια πράγματα από το να τους πούμε ένα ψέμα. Αυτό θα τα μπερδέψει ακόμη περισσότερο. Ένα ψέμα λοιπόν, έστω και αθώο, κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει το παιδί –ακόμη και πρόσκαιρα-, αλλά αντίθετα θα το αποσυντονίσει. 

γονεϊκά διλήμματα
Jeremy Mcknight / Unsplash

Να τους επιβάλλω να φορούν τα ρούχα που τους έχω ταιριάξει ή να τα αφήνω να ντύνονται μόνα τους;

Είναι σημαντικό οι γονείς να καλλιεργούμε στο παιδί την πρωτοβουλία, με την προϋπόθεση βέβαια να μην καταλήγει σε υπερβολές. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το παιδί να βάλει ένα καλοκαιρινό μπλουζάκι το χειμώνα μόνο και μόνο επειδή του αρέσει για να του δείξουμε ότι παίρνει πρωτοβουλίες. Αντ’ αυτού θα πρέπει να του μάθουμε να ντύνεται ανάλογα με τη στιγμή και την εποχή. Ο πειραματισμός, λοιπόν, είναι θεμιτός, αλλά χωρίς ακρότητες…