Σε μια εποχή, όπου οι γονείς ψάχνονται περισσότερο και οι δεξιότητες των παιδιών καλλιεργούνται με ποικίλλους και πιο ‘out of the box’ τρόπους, η παιδαγωγική μέθοδος Kumon έρχεται να αποτυπώσει την αξία της ολοκληρωμένης καλλιέργειας, της αυτονομίας και της αυτοπεποίθησης του παιδιού, με εργαλείο τα μαθηματικά και έμφαση στις ατομικές κλίσεις, τις οποίες αναδεικνύει και αφυπνίζει.

Στη συγκεκριμένη μέθοδο, η εξάσκηση της μαθηματικής ικανότητας φαίνεται πως αυξάνει σταδιακά το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχει το παιδί προς τον εαυτό του και αποδεδειγμένα βοηθάει ιδιαίτερα τη μαθησιακή του πορεία.

Ποιος ανακάλυψε τη μέθοδο Kumon

Πατέρας της μεθόδου αυτής είναι ο Ιάπωνας Toru Kumon, ο οποίος ήταν καθηγητής μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πίστευε ότι σε κάθε παιδί υπάρχει η αγάπη για μάθηση. Με αυτή την αρχή δημιούργησε φύλλα εργασίας για το γιο του Takeshi, που ήταν τότε –το 1958- στη δευτέρα Δημοτικού.

Ο Takeshi έλυνε καθημερινά μισή ώρα ασκήσεις, τις οποίες ετοίμαζε ο πατέρας του ειδικά γι’ αυτόν. Επαναλάμβανε τις ίδιες ασκήσεις, όσες φορές χρειαζόταν, μέχρι να καταφέρει να τις λύσει σωστά. Μετά από έναν χρόνο εξάσκησης ήταν σε θέση να λύνει εξισώσεις, ενώ στην έκτη Δημοτικού έλυνε ολοκληρώματα.

Από το σπίτι του, λοιπόν, όπου είδε πόσο άνθισε το παιδί του μέσα από τη συγκεκριμένη μέθοδο, θέλησε να συστήσει το Kumon και σε άλλους μαθητές. Αρχικά αναπτύχθηκε αργά, αποκτώντας 63.000 μαθητές τα πρώτα 16 χρόνια, ωστόσο, το 1974, ο Kumon δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο ‘The Secret of Kumon Math’, και από τότε άρχισε η μαζική διάδοση και αναγνώριση του. Τα πρώτα κέντρα ιδρύθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1983, ενώ μέχρι το 1985, παρακολούθησαν τη μέθοδο αυτή πάνω από 1,4 εκατομμύρια μαθητές. Αναπτύσσοντας περισσότερα εκπαιδευτικά θέματα, τα κέντρα Kumon μετονομάστηκαν από ‘Kumon Institute of Mathematics’ σε ‘Kumon Institute of Education’.

Το πρώτο σχολείο που ενσωμάτωσε τη μέθοδο Kumon ήταν το δημοτικό σχολείο Sumiton στην Αλαμπάμα και ενέπνευσε και άλλα σχολεία να υιοθετήσουν τη μέθοδο στο πρόγραμμα σπουδών τους, ενώ από το 2008, το Kumon είχε πάνω από 26.000 κέντρα σε όλο τον κόσμο με πάνω από 4 εκατομμύρια εγγεγραμμένους μαθητές. Το 2012 η Kumon ίδρυσε το Baby Kumon στην Ιαπωνία, ένα πρόγραμμα διδασκαλίας που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 1-2 ετών.

Η Kumon αριθμεί πάνω από 4.000.000 μαθητές

Με σήμα κατατεθέν της μεθόδου Kumon την εξατομίκευση, φαίνεται πως πάνω από 4.000.000 παιδιά σε πάνω από 60 χώρες στον κόσμο έχουν καταφέρει να προσαρμόσουν τη μέθοδο πάνω τους και να αναπτύξουν τη μαθηματική σκέψη σε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων που σαν αποτέλεσμα έχει να φτάσει το κάθε παιδί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Σε έναν κόσμο, από τον οποίο φαίνεται πως πάντα έλειπε ο τρόπος να αξιοποιηθούν οι δεξιότητες και τα ταλέντα, η μέθοδος Kumon οραματίζεται μια κοινωνία πιο καλλιεργημένη στο σύνολο της, αφού ο ενθουσιασμός για τη μάθηση θα οδηγήσει σε ενθουσιασμό για την οπιαδήποτε επίλυση προβλήματος στην επαγγελματική και προσωπική ζωή.

Η μέθοδος Kumon αποτελεί ουσιαστικά μια μέθοδο αυτομάθησης, η οποία απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η εξάσκηση της αριθμητικής ικανότητας εξελίσσει τις δεξιότητες του παιδιού σε κάθε φάσμα της ανάπτυξής του, ενώ πολύ σημαντικό κομμάτι της φιλοσοφίας αυτής της μεθόδου είναι πως το παιδί μαθαίνει να στηρίζεται στις δυνάμεις του και να διαμορφώσει έτσι μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Ενισχύεται ο ενθουσιασμός για μάθηση

Το Kumon εμπλουτίζει τις γνώσεις για μαθηματικά και ανάγνωση που επιταχύνει τη μάθηση του παιδιού, από την ηλικία των τριών ετών μέχρι το γυμνάσιο. Η φιλοσοφία είναι να αναπτύσσει ο μαθητής την κριτική του σκέψη, μέσα από ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα σπουδών που συμπληρώνει τη σχολική μάθηση. Η προσέγγιση είναι απόλυτα εξατομικευμένη και υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένου εκπαιδευτή που χρησιμοποιεί φύλλα εργασίας με έννοιες που συνεχώς εξελίσσονται, επιτρέπεται στα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες αυτομάθησης.

Πώς λειτουργεί το Kumon;

Το Kumon είναι ένα καθημερινό πρόγραμμα. Τα παιδιά αφιερώνουν τριάντα λεπτά ανά θέμα την ημέρα. Δύο μέρες την εβδομάδα, πηγαίνουν στο Kumon Center που έχουν επιλέξει ή παρακολουθούν online μαθήματα. Τις υπόλοιπες πέντε μέρες την εβδομάδα, ολοκληρώνουν τη δουλειά στο σπίτι. Εάν κάποιες από τις απαντήσεις είναι λάθος, τα παιδιά βρίσκουν και διορθώνουν το σφάλμα, ενώ όταν είναι σωστό, παίρνουν 100% στο συγκεκριμένο φύλλο εργασίας.

Κάθε φύλλο εργασίας διδάσκει ένα μάθημα που είναι λίγο πιο προχωρημένο από το προηγούμενο, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά προχωρούν στις έννοιες ομαλά και με αυτοπεποίθηση. Τα μαθήματα των φύλλων εργασίας ομαδοποιούνται σε επίπεδα και καθώς τα παιδιά προχωρούν αυξάνεται η αίσθηση επιμονής, τα κίνητρα και ο ενθουσιασμός τους για μάθηση.

Φαίνεται μάλιστα πως, όσο τα παιδιά προοδεύουν στο Kumon, αναπτύσσουν συνήθειες μελέτης που θα τα  βοηθήσουν να γίνουν ανεξάρτητοι και αυτοδύναμοι νέοι ενήλικες.

Πώς γίνεται η αρχή;

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει ένα παιδί το ταξίδι του Kumon, είναι το ραντεβού του προσανατολισμού, όπου ένας δάσκαλος θα δώσει στο παιδί σας ένα διαγνωστικό τεστ με 20-60 ερωτήσεις, για να μετρήσει τις δεξιότητές του στα μαθηματικά και στην ανάγνωση, ωστόσο οι απαντήσεις του παιδιού θα προσφέρουν και μια ακόμη ανάγνωση για τον εκπαιδευτή, καθώς παρατηρείται η εστίασή του, η ταχύτητα και η γραφή. Ο εκπαιδευτής χρησιμοποιεί αυτήν την αξιολόγηση για να καθορίσει το σημείο εκκίνησης που διασφαλίζει καλύτερα την επιτυχία του παιδιού σας και σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο σχέδιο μαθήματος και μελέτης γύρω από τις ικανότητες, τις ανάγκες και τους στόχους του για τους πρώτους έξι μήνες στο Kumon.

Στην αρχή το επίπεδο για τον εκάστοτε μαθητή είναι εύκολο για  αυτόν, όσο όμως προχωράει η διδασκαλία, οι εκπαιδευτές Kumon αυξάνουν το επίπεδο δυσκολίας για να προκαλέσουν τον μαθητή να παραμείνει σε εγρήγορση, όχι τόσο ψηλά ώστε να τον αποθαρρύνει.

Το Kumon έχει δύο βασικά προγράμματα, τα Kumon Math και Kumon Native Language Programs. Υπάρχουν επίσης μαθήματα Kumon Japanese και Kumon Kokugo για ομιλητές της Ιαπωνικής γλώσσας και ένα Πρόγραμμα Δεξιοτήτων για τη χρήση του μολυβιού για νεότερους μαθητές, αφού όλα τα προγράμματα Kumon βασίζονται στη χρήση του μολυβιού πάνω στο φύλλο εργασίας.

Η αφοσίωση στη μελέτη συμβολίζει την αφοσίωση στην εξέλιξη μας

Σημαντικό κομμάτι της μεθόδου είναι πως τα παιδιά πρέπει να μελετούν μόνα τους 30 λεπτά ανά μάθημα για πέντε ημέρες την εβδομάδα και τις άλλες δύο μέρες να παρακολουθούν το μάθημά τους. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει μέρα όπου τα παιδιά δε θα ασχοληθούν έστω λίγο με τη μελέτη τους.

Έτσι, καταλαβαίνουν πως η διαδικασία εξέλιξης μας δεν σταματάει ποτέ και πως, όσο πιο πιστοί είμαστε σε αυτήν, τόσο πιο εύκολο θα μας γίνεται στην πορεία. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι επαναπαυόμαστε, απλά ότι προσφέρουμε στον εαυτό μας εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στην πορεία της ζωής μας σε κάθε φάσμα που οι δυσκολίες θα μας χτυπούν την πόρτα. Και αυτό είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε άλλη γνώση.