Το ενεργειακό σου δέρμα. Εκεί που εσύ τελειώνεις και ο κόσμος ξεκινά. Ένα «πέπλο» που σε περιβάλλει. Αν και ετυμολογικά, στα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά, αύρα σημαίνει άνεμος, αεράκι, πνοή, εντούτοις μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, αποτέλεσε θέμα συζητήσεων σε διάφορους πνευματικούς κύκλους, για να περιγράψει την εκροή ενέργειας (σε μορφή ακτινοβολίας) γύρω από το σώμα. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν υποστηριχθεί από επιστημονικά στοιχεία, οπότε τοποθετούνται στο πεδίο της ψευδοεπιστήμης.

Ωστόσο, παραμένει ευρέως αποδεκτό πως ως ανθρώπινα όντα έχουμε το δικό μας ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, συχνότητας περίπου 7,8 Hz, δηλαδή εκπέμπουμε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ηλεκτρισμού – όπως όλα τα έμβια όντα.

Σύμφωνα με αρχαία, παραδοσιακά συστήματα ιατρικής, όπως οι Βέδες, η ενέργεια αυτή εκφράζεται σε (7) στρώματα που συνθέτουν την αύρα, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και επηρεάζονται από την κατάσταση της ύπαρξης, της συνείδησης και της υγείας μας. Και ποια είναι αυτά;

Τα (7) στρώματα του αυρικού συστήματος:

  1. Αιθερικό σώμα: Το στρώμα που αντιπροσωπεύει τη φυσική μας υγεία και βρίσκεται πιο κοντά στο σώμα μας.
  2. Συναισθηματικό σώμα: Σε αυτό το επίπεδο αντιστοιχούν τα συναισθήματα. Αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη διάθεση.
  3. Νοητικό σώμα: Η λογική και οι σκέψεις μας. Το τρίτο στρώμα που εκπέμπει το σώμα.
  4. Αστρικό σώμα: Προχωρώντας προς τα έξω, συναντάμε το στρώμα που συνδέεται με την πνευματική υγεία. Εκεί συγκεντρώνεται η ικανότητά μας να αγαπάμε.
  5. Σώμα αιθερικού προτύπου: Οι ψυχικές μας ικανότητες. Έχοντας ένα καθαρό αιθερικό επίπεδο μάς δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την ενέργεια των άλλων και να συνδεθούμε με άτομα που βρίσκονται σε παρόμοιο μήκος κύματος.
  6. Ουράνιο σώμα: Το «κέντρο» αποθήκευσης των ονείρων και της διαίσθησης. Είναι, επίσης, το επίπεδο της φώτισης. Κάποιος με ισχυρό επίπεδο ουράνιας αύρας τείνει να είναι ιδιαίτερα δημιουργικός.
  7. Αιτιατό σώμα: Το τελευταίο στρώμα της αύρας. Εναρμονίζει όλα τα υπόλοιπα στρώματα και μας καθοδηγεί στο μονοπάτι της ζωής.

Εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο, σύμφωνα με την ινδική φιλοσοφία, η αύρα «ταξιδεύει» στο σώμα και συναντάται στα ενεργειακά μας κέντρα που λέγονται τσάκρα (chakras).

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 88.000 τσάκρα, αλλά τα πιο σημαντικά είναι μόλις (7). Κάθε ένα από αυτά έχει ένα διαφορετικό χρώμα και συνδέεται με το αντίστοιχο στρώμα της αύρας μας. Ας τα ανακαλύψουμε!

Τσάκρα της ρίζας

Το τσάκρα της ρίζας δονείται στο κόκκινο χρώμα. Βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής σου στήλης, φιλοξενώντας τα θεμελιώδη ζητήματά σου, όπως το ποι@ είσαι, το σπίτι, την καριέρα, τις εκδηλωτικές δυνάμεις, τη σεξουαλική ενέργεια και τις αξίες σου. Συνδέεται με το αιθερικό σώμα.

Ιερό τσάκρα

Το πορτοκαλί χρώμα σχετίζεται με το ιερό τσάκρα, το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς σου. Περιέχει την αρχική ενέργεια του συναισθηματικού σώματος, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα να προσεγγίζεις άλλους στις σχέσεις και τη σεξουαλική ενέργεια. Αντιστοιχεί στο συναισθηματικό σώμα.

Τσάκρα του ηλιακού πλέγματος

Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος συνδέεται με το κίτρινο και το νοητικό σώμα. Αυτό το τσάκρα βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον αφαλό σου, στο κέντρο του κορμού. Σχετίζεται με την προσωπική σου δύναμη και την αυτοπεποίθησή σου. Είναι ο ορισμός του ποιος είσαι για τον εαυτό σου και τον κόσμο.

Τσάκρα της καρδιάς

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το τσάκρα της καρδιάς έχει να κάνει με την αγάπη, για τους άλλους και τον εαυτό σου. Στεγάζει τη συμπόνια και την ενέργεια της συγχώρεσης. Είναι, επίσης, η πρόσβαση στον θεϊκό νου και τη διαίσθηση. Είναι πράσινο και συνδέεται με το αστρικό σώμα.

Τσάκρα του λαιμού

Το μπλε είναι το χρώμα του τσάκρα του λαιμού. Είναι το μέσο έκφρασής σου, το να είσαι εσύ, να λες αυτό που χρειάζεσαι και να επικοινωνείς με τον εαυτό σου και τους άλλους. Συνδέεται με το σώμα αιθερικού προτύπου.

Τσάκρα του τρίτου ματιού

Το μωβ χρώμα της αύρας είναι το ουράνιο σώμα και σχετίζεται με το τσάκρα του τρίτου ματιού. Βρίσκεται πάνω από τα φυσικά μάτια στο κέντρο του μετώπου. Είναι το όραμά σου για όλα όσα επιθυμείς να δημιουργήσεις, η έδρα της διαίσθησής σου.

Τσάκρα του στέμματος

Οι λευκές αύρες είναι απίστευτα σπάνιες. Το τσάκρα του στέμματος, που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι σου, δονείται σε αυτό το χρώμα. Σε συνδέει με το «όλον», είναι το κέντρο της πνευματικότητας και σχετίζεται με το αιτιατό σώμα.

Είναι η αύρα μία αντανάκλαση του πνευματικού και φυσικού σώματος; Είτε υπάρχει μια αλήθεια που περιμένει να ανακαλυφθεί από την επιστήμη είτε όχι, ας συμφωνήσουμε με τον Albert Einstein πως «τα πάντα είναι ενέργεια». Και αυτή η ενέργεια είναι η πρώτη σου επαφή με το σύμπαν. Ακόμα κι αν είναι αόρατη.