Ευεξία… μια λέξη που ακούς συχνά και που έχεις συνδέσει μεκάτιθετικό. Γνωρίζεις όμως τι ακριβώς σημαίνει ευεξία; Κι αν ναι, γνωρίζεις με ποιο τρόπο μπορείς να την εντάξεις στην καθημερινότητα σου και να την ενισχύσεις, για να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου; Αν νιώθεις πως δεν μπορείς να δώσεις ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Τι είναι ευεξία;

Ευεξία είναι όλες οι υγιεινές συνήθειες που έχεις υιοθετήσει στην καθημερινότητά σου, για να έχεις καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, ώστε όχι μόνο να επιβιώνεις, αλλά και να ζεις. Για να κατανοήσεις τη σημασία της ευεξίας, είναι σημαντικό να καταλάβεις πώς συνδέεται με την υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η υγεία ορίζεται ως μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.

Διάφοροι τομείς του τρόπου ζωής αποτελούν πτυχές της συνολικής ευεξίας. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την κοινωνική σύνδεση, την άσκηση, τη διατροφή, τον ύπνο και την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας. Ο κάθε ένας από αυτούς τους τομείς έχει αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία.

Ενώ λοιπόν η ευεξία είναι μια ατομική επιδίωξη, καθώς εμείς έχουμε την ευθύνη για τις δικές μας επιλογές, συμπεριφορές και τρόπους ζωής επηρεάζεται, επίσης, σημαντικά από το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Πώς θα ενισχύσεις την ευεξία στη ζωή σου

Για να ενισχύσεις την ευεξία στη ζωή σου, είναι σημαντικό να φροντίζεις διάφορους πτυχές της ζωής σου. Φυσικά, οι αλλαγές που θα κάνεις στο δρόμο προς την ευεξία θα πρέπει να γίνονται σιγά-σιγά και όχι να τα πέσεις με τα μούτρα και με άγχος σε μια τέτοια διαδικασία, καθώς μπορεί πολύ γρήγορα να νιώσεις εξουθένωση. Βέβαια πρέπει να θυμάσαι ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Εμείς απλά κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να έχουμε μια καλύτερη ζωή.

Κοινωνική σύνδεση

Το να συνδέεσαι με φίλους και με ανθρώπους που εκτιμάς και σε κάνουν να αισθάνεσαι πληρότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία. Αφιέρωσε 10 μόλις λεπτά από την ημέρα σου για να τηλεφωνήσεις σε ένα άτομο που σκεφτόσουν. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συνδεθείς με τα άτομα που νοιάζεσαι περισσότερο. Είναι σαφώς πολύ σημαντικό να μπορείς να δίνεις την προσοχή σου στα άτομα με τα οποία προσπαθείς να συνδεθείς. Για αυτό, λοιπόν, όταν προσπαθείς να συνδεθείς με ένα άλλο άτομο άσε το κινητό στην άκρη και ζήσε στη στιγμή.

Άσκηση

Η άσκηση είναι γνωστό πως μπορεί να βελτιώσει και τη σωματική και την ψυχική σου υγεία, οπότε αποτελεί φοβερό συνδυασμό για να ενισχύσεις την ευεξία σου. Ακόμη και 20 και 30 λεπτά είναι αρκετά να ξεκινήσεις. Αν είσαι διστακτική προς την άσκηση ξεκίνα αργά εντάσσοντας για αρχή το περπάτημα στην καθημερινότητα σου.

Διατροφή

Όπως η άσκηση έτσι και η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γενική σου υγεία. Γι’αυτό ενσωμάτωσε στη διατροφή σου θρεπτικά τρόφιμα, πλούσια σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Προσπάθησε τα γεύματα σου να είναι πολύχρωμα με φρούτα και λαχανικά, γεμάτα πρωτεΐνη συνοδευόμενα από έναν υδατάνθρακα ολικής άλεσης και φυσικά μια καλή πηγή λιπαρών. Παράλληλα, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να τα αντικαταστήσεις με υγιεινές επιλογές που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου χωρίς συντηρητικά.

Ύπνος

Αχ… ο ύπνος. Πόσο τον αγαπάμε και πόσο τον χρειαζόμαστε! Ο επαρκής και καλός, αδιάκοπος ύπνος μπορεί να είναι το κλειδί για μια ζωή γεμάτη ευεξία. Με μικρούς τρόπους μπορείς να βελτιώσεις τον ύπνο σου. Απόφυγε τις οθόνες λίγες ώρες πριν τον ύπνο και φυσικά την καφεΐνη. Ενέταξε ακόμη και στην πρωινή σου ρουτίνα συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα τα βράδια.

Ενσυνειδητότητα

Οι πρακτικές mindfulness, ο διαλογισμός κ.ο.κ. θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να έχεις ένα καθαρό, υγιές μυαλό, αλλά και μια ζωή με λιγότερο άγχος. Επίσης, εντάσσοντας το mindfulness σε διάφορους τομείς της ζωής σου, όπως η άσκηση και η διατροφή καταφέρνεις να είσαι πιο υγιής και χαρούμενη, λαμβάνοντας όλα τα θετικά που έχουν να σου προσφέρουν οι πρακτικές αυτές.