Αυτή είναι μία ερώτηση που σίγουρα έχεις απαντήσει ήδη αν είσαι από αυτούς που στόλισαν από το Νοέμβριο. Αν, όμως, ανήκεις σε αυτό το σπάνιο πλέον είδος που περιμένει να πλησιάσουμε προς τα Χριστούγεννα για να στολίσει και μάλιστα σκέφτεσαι να αγοράσεις δέντρο, διάβασε όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις διαθέσιμες επιλογές.

Όταν ακούμε για φυσικό δέντρο, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε ότι είναι εγκληματικό το γεγονός ότι κόπηκε μόνο και μόνο για να στολίσει το σπίτι μας και θεωρούμε το ψεύτικο δέντρο μια επιλογή πιο φιλική στο περιβάλλον. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Όλα τα ψεύτικα δέντρα είναι φτιαγμένα από πλαστικά και μεταλλικά στοιχεία, οπότε παρόλο που τα χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά, έρχεται η στιγμή που καταλήγουν σε κάποια χωματερή, με τις συνέπειες που όλοι ξέρουμε ότι έχουν τα υλικά αυτά όταν δεν ανακυκλώνονται. Επίσης, όπως φαντάζεσαι, τα περισσότερα έρχονται από την Κίνα, αυξάνοντας με την κατασκευή και τη μεταφορά τους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Από οικονομική σκοπιά βέβαια και από άποψη ευκολίας, το τεχνητό δέντρο υπερτερεί, αφού δεν χρειάζεται να έχεις αυτό το έξοδο κάθε χρόνο και επίσης δεν απαιτεί ψάξιμο -περνάει τον χρόνο του στο πατάρι ή στην αποθήκη σου. Στα θετικά του να βάλουμε ότι δεν χρειάζεται καθόλου φροντίδα και επίσης μπορείς να το βρεις σε ποικίλες όψεις -από μικροσκοπικό μέχρι τεράστιο, σε ό,τι απόχρωση το θέλεις και ημιστολισμένο, πασπαλισμένο με χρυσόσκονη, χιόνι ή τρέσες.

Τι χριστουγεννιάτικο δέντρο να προτιμήσω;
Felicia Buitenwerf / Unsplash

Μα είναι προτιμότερο το αληθινό δέντρο;

Αρκεί να σκεφτείς ότι, όπως αναφέρεται στο site του National Christmas Tree Association, πρόκειται για ανανεώσιμο, ανακυκλώσιμο, φυσικό προϊόν, που δεν κόβεται από το δάσος όπως νομίζει πολύς κόσμος. Στην Ελλάδα 7 στα 10 φυσικά δέντρα που αγοράζονται προέρχονται από τη Χαλκιδική και συγκεκριμένα από το χωριό Ταξιάρχη. Οι καλλιεργητές τους ασχολούνται κατά αποκλειστικότητα με τα έλατα που προορίζονται γι’ αυτή τη χρήση και τα καλλιεργούν σε εκτάσεις που προηγουμένως ήταν χέρσες. Φροντίζουν μάλιστα να τα αναπληρώνουν με τέτοιο ρυθμό, ώστε σε δέκα χρόνια να έχουν την επόμενη φουρνιά που θα είναι έτοιμη προς πώληση.

Τι χριστουγεννιάτικο δέντρο να προτιμήσω;
Any Lane / Pexels

Όπως καταλαβαίνεις, τα φυσικά Χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι ζωογόνα με διάφορους τρόπους: δίνουν δουλειά σε ανθρώπους, σπίτι σε ζώα και οξυγόνο σε όλους, αφού καθώς μεγαλώνουν, απελευθερώνουν -όπως είναι φυσικό- οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, ενώ απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Ακόμα και κομμένα στο σπίτι μας, μυρίζουν όμορφα και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Και μόλις τελειώσουν οι γιορτές, ανακυκλώνονται και γίνονται λίπασμα. Σε αντίθεση με τα ψεύτικα δέντρα, είναι 100% βιοδιασπώμενα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις με το Δήμο σου, ώστε να το συλλέξει η σχετική υπηρεσία και να δρομολογήσει την “ανακύκλωσή” του.

Μπορεί το τεχνητό δέντρο να αντισταθμίσει τα μειονεκτήματά του από την επανάχρηση;

Για να έχεις μια εικόνα των μεγεθών, ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο παράγει 10 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι ένα φυσικό δέντρο, που μεγάλωσε με βιώσιμο τρόπο και πρόκειται να ανακυκλωθεί, όπως αναφέρεται στο site της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Onetreeplanted. Ο μέσος όρος ζωής των τεχνητών δέντρων είναι, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Καναδικής εταιρείας συμβούλων Εllipsos, 6 χρόνια και για να θεωρηθούν καλύτερη λύση για την κλιματική αλλαγή από τα φυσικά δέντρα θα πρέπει να φτάσουν να χρησιμοποιούνται… 20 χρόνια! Κατά καιρούς βέβαια έχουν γίνει κι άλλες έρευνες που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος αυτός είναι μικρότερος, πχ. μία δεκαετία ή οκταετία. Όμως ποτέ δεν λείπει από την εξίσωση -εκτός από το υλικό- και ο τρόπος απόρριψης του δέντρου μας. Στην τελική πάντως φαίνεται ότι το μέλλον το πλανήτη δεν εξαρτάται από το δέντρο που επιλέγουμε, καθώς το αυτοκίνητό μας για παράδειγμα είναι πολύ πιο επιβαρυντικό.

Τι χριστουγεννιάτικο δέντρο να προτιμήσω;
Denise Johnson / Unsplash

Άρα πού καταλήγουμε;

Μία καλή λύση, σύμφωνα με τη WWF, είναι η αγορά ενός αληθινού δέντρου μέσα σε γλάστρα, ώστε μετά τις γιορτές να μπορέσεις να το φυτέψεις στον κήπο σου ή να το κρατήσεις στο μπαλκόνι. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου δέντρο χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά όπως βιβλία, χαρτόνια ή κλαδιά. Ή να στολίσεις ένα φυτό που ήδη έχεις στο σπίτι σου.

Αν παρόλα αυτά επιμένεις στις παραδοσιακές επιλογές, φέρσου τους με αγάπη. Δύο πράγματα κράτα στο μυαλό σου:

  1. Μην κακομεταχειρίζεσαι το τεχνητό δέντρο σου για να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο
  2. Στην περίπτωση του φυσικού δέντρου, μην το πετάξεις στα σκουπίδια μετά το τέλος των γιορτών!

Καλά Χριστούγεννα!