Το Α και το Ω για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα  είναι φυσικά μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που θα προσφέρει στον οργανισμό όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα μικρόβια των ιώσεων.  Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα παιδιά, τα οποία εκτίθενται συνεχώς σε περιβάλλον ιδιαίτερα «φιλικό» προς τις ιώσεις και τα κρυολογήματα και μάλιστα για αρκετές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Πάμε να δούμε λοιπόν τι χρειάζονται τα παιδιά για γερό ανοσοποιητικό;. 

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών στο ανοσοποιητικό μας, ποιες όμως είναι άλλες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν; Ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζονται τα παιδιά για να χτίσουν την ανοσοποιητική τους άμυνα; Ποιες αλλαγές μπορούν και πρέπει να γίνουν στη διατροφή αλλά και στο καθημερινό τους πρόγραμμα;

Τι χρειάζονται τα παιδιά για γερό ανοσοποιητικό

Mae Mu/ Unsplash

Τι χρειάζονται τα παιδιά για γερό ανοσοποιητικό;

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες

Το στοίχημα με τις πολύτιμες τροφές για το ανοσοποιητικό των παιδιών είναι να βρούμε εκείνες που τα παιδιά θέλουν πραγματικά να φάνε. Και ίσως τελικά να μην είναι και τόσο δύσκολο, αν ξεφύγουμε από την απόλυτη λογική βιταμίνη=φρούτα+λαχανικά. Ας δούμε πως:

Βιταμίνες όπως οι C, B, A, D και E φαίνεται να βοηθούν στην καταπολέμηση ιών και λοιμώξεων.  Εκτός από φρούτα και λαχαναικά όπως είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το σπανάκι και τα φυλλώδη λαχανικά, θα τις βρούμε επίσης: στο ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, τα αβοκάντο και στους ξηρούς καρπούς. 

Το ασβέστιο είναι επίσης πολύτιμο. Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση φυσιολογικών οστών και δοντιών. Πλούσια σε ασβέστιο, εκτός από τα γαλακτοκομικά είναι: το μπρόκολο, το σπανάκι, η ρόκα το kale και το τόφου.

Το μαγνήσιο συμβάλλει στη διατήρηση μιας φυσιολογικής ψυχολογικής λειτουργίας. Μεγάλες πηγές μαγνησίου αποτελούν οι ξηροί καρποί όπως είναι τα αμύγδαλα και τα κάσιους, οι σπόροι όπως είναι τα πασατέμπο, το σουσάμι και οι ηλιόσποροι και οι μπανάνες.

Τι χρειάζονται τα παιδιά για γερό ανοσοποιητικό

Dhanya Purohit/ Unsplash

Οι επεξεργασμένες τροφές δεν βοηθούν

«Δεν τρώει φρούτα, πίνει όμως χυμούς. Δεν είναι ωφέλιμοι οι χυμοί». Η απάντηση μπορεί να είναι ναι,  μόνο αν οι χυμοί είναι φυσικοί και στυμμένοι στο σπίτι. Οι συσκευασμένοι χυμοί είναι συμπυκνωμένοι, με συντηρητικά και με πρόσθετη ζάχαρη και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους φρέσκους χυμούς. Αντί για ένα ποτήρι χυμό, ακόμη και λίγα κομματάκια μήλου ή καρότου μπορούν να προσφέρουν πολλαπλάσια οφέλη.

Νερό ήπιες;

Φαίνεται αυτονόητο πως τα παιδιά πίνουν νερό όμως ίσωςεκπλαγείτε όταν μετρήσετε την μικρή ποσότητα που πίνουν καθημερινά, όταν τελικά ικανοποιούν τη δίψα τους με γάλα ή χυμό. Ένα παγούρι στο σχολείο, μια κανάτα στο σπίτι, και φρένο στην διαρκή κατανάλωση γάλακτος, χυμών και αναψυκτικών, μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει.

Τι χρειάζονται τα παιδιά για γερό ανοσοποιητικό

Nyana Stoica/ Unsplash

Ύπνος ο ευεργετικός

Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν ένα ελαφρύ πρόγραμμα μετά το σχολείο, ειδικά όσο μεγαλώνουν. Τα φορτωμένα προγράμματα, φέρνουν άγχος, βιασύνη και κακή διάθεση, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό. Και ο ύπνος θα πρέπει να είναι τακτικός, και σε σταθερή ώρα για ομαλό βιορυθμό. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται οι οθόνες μετά το βραδινό φαγητό, καθώς έρευνες δείχνουν διάφορα είδη διαταραχών στη δομή και την ποιότητα του ύπνου. 

Βιταμινούχα ροφήματα

Ακόμα κι αν τα παιδιά είναι πρόθυμα πολλές φορές να καταναλώσουν σημαντικές για τον οργανισμό τους τροφές, αξίζει να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με άλλες, εναλλακτικές μορφές βιταμινών, ώστε να μην υστερεί ο οργανισμός τους σε “πολεμικό εξοπλισμό” και βρίσκεται ευάλωτος απέναντι στους αόρατους εχθρούς του χειμώνα. 

Μια ευχάριστη και ακίνδυνη επιλογή είναι τα βιταμινούχα ροφήματα. Τα ροφήματα αυτά είναι μια πλούσια πηγή στοιχείων και μπορείτε να τα βρείτε ακόμη και στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Είναι διαθέσιμα σε απολαυστικές για τα παιδιά γεύσεις και είναι σίγουρο ότι θα γίνουν το αγαπημένο τους ρόφημα. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά ενισχύουν τον οργανισμό τους με τα απαραίτητα στοιχεία όπως είναι το μαγνήσιο και το ασβέστιο αλλά και με πολλές χρήσιμες βιταμίνες που βοηθούν στην θωράκιση του ανοσοποιητικού τους με βιταμίνες Α, C, Ε, Β12 και Β6.

Πάντα υπάρχουν λύσεις για θέματα όπως είναι η προστασία των παιδιών από τις εποχικές γρίπες που κυκλοφορούν και δεν έχουμε παρά να τις χρησιμοποιούμε και να μεγαλώνουμε παιδιά με δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Προτεραιότητα λοιπόν είναι να μυήσουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με την σωστή διατροφή, την άσκηση και την απαραίτητη πρόσληψη βιταμινών.

Ασφαλώς, για τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.

Διάβασε μερικά ακόμα σχετικά θέματα:

Ενίσχυση ανοσοποιητικού: Οι τροφές, οι συμβουλές, οι βιταμίνες

Υπάρχει mindfulness για παιδιά;