Ο έρωτας, ακόμα και ένα καινούριο φλερτ έχει πολλές ομοιότητες με την εμπειρία της χαράς: Νιώθεις πιο ξέγνοιαστη, γελάς και χαμογελάς περισσότερο από ποτέ, όλα είναι πιο ανάλαφρα. Σε αυτή τη φάση, που ονομάζεται αλλιώς και «μήνας του μέλιτος», το να βρίσκεις και να καλλιεργείς τη χαρά συμβαίνει απλά μόνο του. Αλλά τελικά, αυτή η χαρούμενη ατμόσφαιρα μπορεί να αρχίσει να μετατρέπεται σε μια βασική γραμμή ικανοποίησης. Αν και αυτή η αλλαγή σίγουρα δεν είναι καθόλου κακή, αφού η πραγματική οικειότητα αναπτύσσεται σε μεταγενέστερα στάδια μιας σχέσης, τελικά, μπορεί να είναι εύκολο να χάσετε μέρος της κοινής χαράς με τ@ σύντροφό σου, όταν η ενέργεια του «καινούριου» αρχίσει και μειώνεται. Και το να βρίσκεις τη χαρά ξανά και ξανά, δίνοντάς της προτεραιότητα είναι συχνά το «κλειδί» για τη διατήρηση μιας υγιούς και ευτυχισμένης σχέσης.

«Εκτός από την καλλιέργεια της εγγύτητας και της βαθύτερης αίσθησης οικειότητας, η αμοιβαία χαρά σε μια σχέση είναι εκείνη που χτίζει επίσης την ανθεκτικότητα ενός ζευγαριού δίνοντάς τους κάτι θετικό να ανατρέξουν, το οποίο τους επιτρέπει να συνεργάζονται πιο εύκολα στις δύσκολες στιγμές», λέει η Φανή Ζαφειρίδου, συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Η πηγαία χαρά στην αρχή μιας σχέσης έχει τις ρίζες της σε μεγάλο βαθμό στο καινούριο που συμβαίνει και με την πάροδο του χρόνου, η ρουτίνα και η εξοικείωση μπορεί να «σκοτώσουν» αυτή τη χαρά. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε κάτι καλά και μπορούμε να το αναλύσουμε στον εγκέφαλό μας, αυτό καταπνίγει την εμπειρία του. Αρχίζουμε να μειώνουμε τους συντρόφους μας όπως συχνά κάνουμε εκπτώσεις στους εαυτούς μας. Αλλά το να εστιάσεις ξανά σε μια πτυχή τ@ συντρόφου σου που πάντα σου άρεσε μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου μια στιγμή χαράς. Σε φέρνει πίσω σε εκείνη την πρώτη φωνή που σε τράβηξε κοντά τους.

Για το σκοπό αυτό, η ικανότητα να βρίσκεις τη χαρά ξανά και ξανά μέσα στη σχέση σου και να της δίνεις προτεραιότητα είναι μία από τις βέλτιστες πρακτικές για να δώσεις ζωή στη σχέση σου μία θετική χροιά και να τη βοηθήσεις να χτίσει ανθεκτικότητα στον χρόνο.

Δοκίμασε τους παρακάτω τρόπους μαζί με τ@ σύντροφό σου για να πυροδοτήσετε τη χαρά στη σχέση σας:

1. Δημιούργησε την προσωπική σου «δεξαμενή» χαράς

Σε όλες τις σχέσεις, όλα ξεκινούν από τον εαυτό μας. Δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί τονίζουν συχνά πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσεις τα αγαπημένα σου χόμπι και τις στιγμές αυτοφροντίδας σου ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε σχέση, γιατί έτσι «γεμίζεις», ώστε να μπορείς να μοιραστείς. Είναι, λοιπόν, δύσκολο να βρεις χαρά με ένα άλλο άτομο εάν δεν ξέρεις πώς να τη βρεις μόν@ σου. Και όταν και οι δύο άνθρωποι σε μια σχέση μπορούν να βιώσουν χαρά από μόνοι τους, μπορούν να εγκαταλείψουν και τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορεί να είχαν να παίρνουν χαρά αποκλειστικά ο ένας από τον άλλον και, ουσιαστικά, να ετεροπροσδιορίζονται. Για αυτόν τον σκοπό, εστίασε πρώτα στον εαυτό σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσεις τ@ σύντροφό σου, αλλά περισσότερο να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου πρακτικές χαράς και να βρεις ένα πράγμα -είτε είναι ένα τραγούδι, μια ανάμνηση, ένας χορός ή κάτι εντελώς άλλο- που σου θυμίζει ποια είσαι.

2. Δεσμευτείτε σε μια συγκεκριμένη, επαναλαμβανόμενη κοινή εμπειρία

Ως ζευγάρι, ξεκινήστε βρίσκοντας το κοινό σας «χαρούμενο έδαφος». «Ρωτήστε τον εαυτό σας πότε αισθανθήκατε συγχρονισμένοι, ζωντανοί, συνδεδεμένοι, οικείοι και πιο ανάλαφροι ο ένας με τον άλλον; Όλα αυτά είναι σημάδια ότι μοιράζεστε μια χαρούμενη κατάσταση», εξηγεί η ειδικός. Μόλις καταλήξετε σε μερικά πράγματα, επιλέξτε ένα από αυτά και να το προγραμματίσετε.

«Όταν τα ζευγάρια έχουν κάτι που κάνουν μαζί στο οποίο ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν, π.χ. κάθε Κυριακή απόγευμα πηγαίνουν για πεζοπορία, αυτό παίρνει μεγάλο βάρος», λέει η ψυχολόγος. «Δεν χρειάζεται να είναι μία φορά την εβδομάδα. Θα μπορούσε να είναι μια φορά το μήνα, αλλά όπως και να έχει, ας είναι μια απαράβατη συμφωνία», προσθέτει.

Αυτό διασφαλίζει πως ό,τι κι αν συμβεί στη ζωή, οι δυο σας θα έχετε μια κοινή θετική εμπειρία στα «βιβλία».

3. Μην πιέζετε ο ένας τον άλλον να απολαμβάνετε τα ίδια πράγματα

Δηλαδή, μπορείς σίγουρα να προτείνεις στ@ σύντροφό σου να κάνετε μαζί yoga ή να παρακολουθήσει μια συγκεκριμένη σειρά μαζί σου και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συμμετέχει και εκείνος σε αυτό, οπότε θα μοιραστείτε μία στιγμή χαράς. Αλλά —και είναι μεγάλο αλλά — αν ξέρεις ότι κάτι τέτοιο δεν τους αρέσει, θα φέρεις περισσότερη χαρά στη σχέση σου αφήνοντάς τον απλώς έξω από αυτή την εμπειρία. «Το να έχεις μόνη σου πράγματα που σου φέρνουν χαρά είναι εξίσου σημαντικό με το να μοιράζεστε κοινές στιγμές χαράς», επισημαίνει η Φανή Ζαφειρίδου.

Και, στην πραγματικότητα, όταν ο καθένας από εσάς έχει αυτόν τον χρόνο μόνος του για να εξερευνήσει τα ατομικά του ενδιαφέροντα και πάθη, είναι πιο πιθανό να επιστρέψει στο «μαζί» νιώθοντας αναζωογονημένος.

4. Επικοινωνήστε ανοιχτά

Αν και η έλλειψη επικοινωνίας είναι η συχνά αναφερόμενη βασική αιτία πολλών σχεσιακών προβλημάτων, είναι επίσης ένας μεγάλος «κλέφτης» της χαράς σε μια συντροφική σχέση. Το να μην λες αυτό που πρέπει να πεις όταν χρειάζεται να το πεις απλώς γεννά πικρία και δυσαρέσκεια, η οποία σε εμποδίζει να είσαι πλήρως παρούσα. «H επικοινωνία είναι βασικό συστατικό της οικειότητας», τονίζει η ειδικός.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα πράγματα που είναι δύσκολο να πει κανείς. «Αν ο/η σύντροφός σου κάνει κάτι ή μοιράζεται κάτι που σε κάνει να νιώθεις χαρούμενη, πες του το», επισημαίνει η ψυχολόγος. «Δεν μπορούμε να διαβάσουμε το μυαλό κανενός και πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν λεπτές υποδείξεις που φαίνονται προφανείς σε άλλους».

5. Σχεδιάστε ενεργά πράγματα μαζί

Εάν έχετε σχεδιάσει ποτέ συναρπαστικές διακοπές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες νωρίτερα, ξέρετε τη δύναμη της πρόβλεψης για ένα καλό πράγμα που προκαλεί χαρά. Το να σχεδιάσεις κάτι μαζί με τ@ σύντροφό σου σημαίνει απλώς ότι θα μοιραστείς αυτή τη χαρά. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο να σχεδιάζετε το γεύμα που θα φτιάξετε για δείπνο απόψε ή τόσο μεγάλο όσο ένα ονειρεμένο ταξίδι σε ένα νέο μέρος που και οι δύο θέλετε να επισκεφτείτε. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δημιουργώντας ενθουσιασμό και χαρά εν αναμονή της κοινής εμπειρίας, θα ενισχύσετε την ίδια την εμπειρία.

6. Βρείτε ευκαιρίες να αισθανθείτε ξανά παιδιά

Μην το πολυσκέφτεσαι. Απλώς πήγαινε στην κρεβατοκάμαρα, άρπαξε ένα μαξιλάρι και πέταξε το στ@ σύντροφό σου. Ή, τι θα έλεγες για μία συνεδρία… γαργαλητού; Η ιδέα είναι απλώς να αναδείξεις τον φυσικά χαρούμενο εαυτό σου, εκείνον που του αρέσει να γελάει και να παίζει. Δεν είναι ανώριμο. Είναι απαραίτητο.

Η Φανή Ζαφειρίδου είναι συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, www.fanizafeiridou.gr