Τα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον κυριολεκτικά παντού, ακόμη και μέσα στο αίμα μας. Μια ποσότητα προέρχεται από τις συσκευασίες των καταναλωτικών αγαθών, σύμφωνα όμως με πρόσφατες έρευνες μια εξίσου μεγάλη ποσότητα προέρχεται από τα ρούχα μας. Και η αλήθεια είναι πως είναι στο χέρι σου να μειώσεις σημαντικά την ποσότητα αυτή.

Τα περισσότερα ρούχα μας είναι πλέον συνθετικά και πέρα από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος κατά την παραγωγή τους, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά και κατά τη χρήση τους. Η τριβή των συνθετικών ρούχων, ειδικά μέσα στον κάδο του πλυντηρίου, δημιουργεί μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικών ινών, μικρότερων από 5 χιλιοστά. Είναι δε τόσο μικρά που ακόμη και το πιο αποτελεσματικό φίλτρο πλυντηρίου αδυνατεί να τα συγκρατήσει, με αποτέλεσμα να καταλήγουν αργά η γρήγορα στον ωκεανό αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι μικροίνες των συνθετικών ρούχων όπως πχ τα φλις, περιέχουν σαφώς πλαστικό, και έχουν φτιαχτεί ώστε να αντέξουν σχεδόν για πάντα. Και μπορεί το φλις σου να είναι το αγαπημένο σου τις κρύες μέρες του χειμώνα, δεν είναι όμως το αγαπημένο του πλανήτη αλλά ούτε και του οργανισμού συο, καθώς αργά η γρήγορα οι μικροσκοπικές πλαστικές ίνες του θα βρεθούν κυριολεκτικά στο πιάτο σου. 

Τα ακρυλικά υφάσματα απελευθερώνουν 1,5 φορές περισσότερα μικροπλαστικά από τα πολυεστερικά και 5 φορές περισσότερα από τα υφάσματα που περιέχουν πολυεστέρα και βαμβάκι. 

Πώς όμως μπορείς να περιορίσεις τα μικροπλαστικά που παράγουν τα ρούχα σου;

  • Μια καλή αρχή, θα ήταν στο εξής να προτιμάς βαμβακερά και λινά υφάσματα.
  • Προτίμησε να γεμίζεις όσο το δυνατόν περισσότερο τις πλύσεις σου. Πέρα από την προφανή οικονομία στο νερό, στις γεμάτες πλύσεις η τριβή είναι μικρότερη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση μικρότερης ποσότητας μικροπλαστικών.
  • Επίλεξε τα προγράμματα με χαμηλότερη θερμοκρασία και απόφυγε ο στεγνωτήριο, και τα δύο παράγουν μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών.
  • Πλύνε τα ρούχα σου μόνο αν είναι απαραίτητο και όχι απλώς για να φρεσκάρεις.
  • Αν σκοπεύεις να αγοράσεις ένα νέο πλυντήριο προτίμησε κάποιο με ενσωματωμένο φίλτρο μικροπλαστικών.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Βρέθηκαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα
Οι Memorabilia Lovers δεν πουλάνε απλά vintage ρούχα
Fast Fashion: Τα ρούχα που φοράμε κάνουν κακό στο περιβάλλον!