Όταν γεννήθηκε το μωρό μου το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα είναι ότι δεν είχε μαζί της οδηγίες χρήσης. Οδηγίες για το πώς να το κρατήσεις, πώς να το αλλάξεις και κυρίως πώς να το ταϊσεις (συμβουλές θηλασμού). Κυρίως αυτό το τελευταίο με ταλαιπώρησε πολύ, γιατί εντάξει το βάζεις το μωρό στο στήθος αυτό κάνει ότι τρώει, αλλά γρήγορα καταλαβαίνεις (τουλάχιστον στην περίπτωση μου αυτό συνέβη) πως…κοιμάται.

Και εκεί ξεκινά το πανηγύρι της αγωνίας. Θα τα καταφέρω; Θα έχω γάλα; Μήπως δεν θα έχω γάλα; Μήπως θα έχω γάλα από τη μία μεριά και όχι από την άλλη; Θα πονάνε οι θηλές μου για πάντα; Είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνει κάθε νέα μητέρα και έκανα και εγώ.

Σύντομα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο θηλασμός ενώ είναι μία τόσο φυσική λειτουργία για τον άνθρωπο, παρόλα αυτά μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.

Όπως, όμως θα κατάλαβες από τον τίτλο, τελικά κατάφερα να θηλάσω και μάλιστα το έκανα για τρία χρόνια (κάποια στιγμή θα γράψω και πώς σταμάτησα, που είναι μία ακόμα ταλαιπωρία γραμμένη με μικρά γράμματα στο «συμβόλαιο» που υπογράφεις όταν γίνεσαι μητέρα).

Γι αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές πολύτιμες συμβουλές που εμένα με βοήθησαν και πιστεύω θα βοηθήσουν και εσένα αν θέλεις να θηλάσεις.

Έχε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον

Όταν γίνεσαι μητέρα, οι πρώτοι μήνες της νέας σου ζωής συνήθως σε βρίσκουν αρκετά ευάλωτη και αγχωμένη, γι αυτό έχε δίπλα σου ανθρώπους που είναι υποστηρικτικοί. Από τον/την σύντροφό σου μέχρι τους γονείς/πεθερικά. Εξήγησέ τους ότι θέλεις να θηλάσεις και ζήτα τους να είναι στο πλευρό σου. Ο δικός μου σύντροφος μπορώ να πω ότι αν παρήγαγε γάλα θα θήλαζε εκείνος τη μικρή μας – τόσο υπέρμαχος του θηλασμού ήταν. Για να με βοηθήσει να τα καταφέρω βρήκε στο youtube διάφορα βίντεο με οδηγίες θηλασμού και μου έκανε ταχύρρυθμα ώστε να τα καταφέρω.

Ζήτα βοήθεια

Υπάρχουν ομάδες θηλασμού και σύμβουλοι θηλασμού, που σε βοηθούν να τα καταφέρεις, θα σου δείξουν στάσεις θηλασμού, θα σε συμβουλέψουν, θα είναι στο πλευρό σου. Προσωπικά προτείνω το Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος La Leche League Greece. Η La Leche League International (LLLI) που ιδρύθηκε το 1956 στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτει ομάδες σε πάνω από 80 χώρες παγκοσμίως και θεωρείται η μεγαλύτερη και παλαιότερη οργάνωση θηλασμού στον κόσμο που συμβουλεύει από το 1979 τον ΟΗΕ σε θέματα θηλασμού. Οι Σύμβουλοι Θηλασμού της LLL (LLL Leaders) είναι πρώτα απ’ όλα μητέρες με πείρα πάνω στον θηλασμό, που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά μέσα στον Διεθνή Σύνδεσμο για να μπορούν να βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την τέχνη του θηλασμού. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και εκτός από τις μηνιαίες συναντήσεις δέχονται και τηλεφωνήματα από μητέρες.

Μάθε για την Επαφή Δέρμα με Δέρμα

Πριν ακόμα γεννήσεις ενημερώσου για το skin-to-skin, η οποία είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την προαγωγή του αποκλειστικού θηλασμού. Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι μια βιολογικά φυσιολογική πρακτική, κατά την οποία το νεογέννητο μωρό τοποθετείται, γυμνό ή μόνο με την πάνα του, πάνω στη μητέρα του στήθος με στήθος αμέσως μετά τον τοκετό και παραμένει εκεί τουλάχιστον για την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε η μητέρα γέννησε κολπικά είτε με καισαρική τομή και ανεξάρτητα από τον τρόπο σίτισης που έχει αποφασιστεί. Η πρακτική αυτή, υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Πρωτοβουλία για Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη (BFHI), την Ιατρική Ακαδημία Θηλασμού (ΑΒΜ) και την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP).

Περί βοτάνων και τροφών

Θα ακούσεις να σου λένε πιες το τάδε βότανο ή φάε τη δείνα τροφή για να αυξήσεις την παραγωγή σου, ωστόσο τίποτα δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Αν κάτι συνδέεται με την παραγωγή γάλακτος είναι οι συχνοί θηλασμοί. Με απλά λόγια όσο πιο πολύ θηλάζει το μωρό, τόσο πιο πολύ γάλα θα παράγεις. Αυτό που με βοήθησε εμένα να φτιάξω την παραγωγή μου ήταν ένα επαγγελματικό θήλαστρο, το οποίο νοίκιασα, και το χρησιμοποιούσα με πρόγραμμα (ενώ αποθήκευα και το γάλα που έβγαζα, για αργότερα).

Ο θηλασμός δεν έχει ρολόι

Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν υπάρχουν ωράρια και πως μία μητέρα θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τα σημάδια πείνας του μωρού της (ανοίγει το στόμα, κουνάει χέρια-πόδια, κουνάει κεφάλι αριστερά-δεξιά) και να μην περιμένει να φτάσει στο απροχώρητο (κλάμα, νεύρα, κοκκίνισμα). Να ξέρεις πως αν το μωρό φτάσει σε αυτή την κατάσταση πρώτα το ηρεμείς με χάδια και αγκαλιές και μετά το ταϊζεις.

Κάνε συγκοίμηση

Αν υπήρχε fan club της συγκοίμησης θα ήμουν πρόεδρος. Αγάπησα τη συγκοίμηση για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί δεν χρειαζόταν να σηκωθώ από το κρεβάτι μου κατά τη διάρκεια των βραδινών θηλασμών, αφού είχα το μωρό μου δίπλα ή μάλλον στην αγκαλιά μου.