Το «δεν είναι αυτό που νομίζεις» είναι μια φράση που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως απάντηση σε όσους δεν έχουν ημικρανίες αλλά ζούνε μαζί με ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές. «Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος» αναφέρεται στο site του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και εξηγείται: «Είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με κρίσεις κεφαλαλγίας και συνοδών συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν ναυτία, εμετούς, ενόχληση στο φως, στις οσμές και στους ήχους, και επιδείνωση του πόνου με τις κινήσεις».

Η ημικρανία προσβάλλει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προτιμώντας ιδιαίτερα τις γυναίκες 30-50 ετών. Τα νούμερα είναι αμείλικτα και στη χώρα μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, σχεδόν 1 εκατομμύριο Έλληνες έχουν πονοκεφάλους που μειώνουν τη δραστηριότητά τους, προκαλώντας κάθε χρόνο 5.8 εκατομμύρια χαμένες εργατοημέρες και 31 εκατομμύρια εργατοημέρες με μειωμένη απόδοση.

Η ημικρανία βρίσκεται στη λίστα με τα πιο εξουθενωτικά νοσήματα, καταλήγει το παρακάτω βίντεο της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, που συνοψίζει βασικές πληροφορίες για τις ημικρανίες.

Όσοι είμαστε παθόντες, μαθαίνουμε με τον καιρό να διαβάζουμε τα σημάδια που μαρτυρούν ότι από ώρα σε ώρα η ημικρανία μάς επισκέπτεται και, εάν μπορούμε, λαμβάνουμε τα μέτρα μας ώστε τα συμπτώματα να είναι πιο ήπια. Κάποιοι αναζητούμε ένα σκοτεινό δωμάτιο και λίγη ώρα ησυχίας. Άλλοι πίνουμε ροφήματα όπως λεβάντα ή χαμομήλι. Βάζουμε ζεστά ή κρύα επιθέματα στο μέτωπο (ανάλογα με το τι λειτουργεί στον καθένα). Όταν πια ο πόνος είναι αφόρητος, καταλήγουμε στα παυσίπονα. Ουσιαστικά όμως όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή για να περάσει άλλη μια κρίση ημικρανίας, που πιθανώς θα χαλάσει το πρόγραμμα της ημέρας μας και θα μας απομονώσει από φίλους, συναδέλφους και συγγενείς.

Τι μπορούμε να κάνουμε εκτός από υπομονή; Να δοκιμάσουμε τις παρακάτω φυσικές, εναλλακτικές θεραπείες που αποδεικνύονται αποτελεσματικές τόσο στην καταστολή όσο και στην πρόληψη της ημικρανίας.

Ας δούμε τις θεραπείες για την ημικρανία

1. Ομοιοπαθητική ιατρική

Η επίσκεψη σε έναν ομοιοπαθητικό γιατρό ξεκινάει με συζήτηση. Αφού απαντήσεις σε μια μεγάλη λίστα από ερωτήματα που ποικίλουν από το «τι σε οδήγησε εδώ;» μέχρι «τι φαγητά σου αρέσει να τρως;» και «ποια στάση ύπνου σε βολεύει;», ο ομοιοπαθητικός θα σου προτείνει ένα και μόνο σκεύασμα που θα προμηθευτείς από φαρμακείο και θα λαμβάνεις κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Μετά από χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο ομοιοπαθητικός, θα συζητήσεις εκ νέου μαζί του για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος και να σου προτείνει είτε να συνεχίσετε τη θεραπεία με αυτό είτε να αλλάξετε την αγωγή. «Στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε το εκάστοτε πρόβλημα πχ. ημικρανία στο «βιολογικό γίγνεσθαι» του οργανισμού του κάθε ασθενούς έτσι ώστε η παρέμβαση μας να είναι όσο το δυνατόν βαθύτερη και επομένως αποτελεσματικότερη» λέει ο Δημοσθένης Παπαμεθοδίου, ΜD, νευρολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.

θεραπείες για την ημικρανία
Zdenek Machacek / Unsplash

Στην ερώτησή μας αν μπορεί η ομοιοπαθητική να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρές κρίσεις ημικρανίας, η απάντηση του είναι «ναι και όχι μόνο αυτούς, αλλά και τους ασθενείς με όλα τα είδη κεφαλαλγίας, όπως κοινούς πονοκεφάλους, κεφαλαλγίες τάσεως κτλ. Τα τελευταία χρόνια το επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερες έρευνες. Μεταξύ αυτών και η σχετική έρευνα του Ιατρείου Κεφαλαλγίας της Νευρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθήνας Γ. Γεννηματάς». Συγκεκριμένα, πριν από κάποια χρόνια, δόθηκε η δυνατότητα σε πάσχοντες από σοβαρές ημικρανίας να ακολουθήσουν ομοιοπαθητική θεραπεία. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά: Η σοβαρότητα των κρίσεων ημικρανίας των ασθενών μειώθηκε κατά 74%, ενώ η συχνότητά τους περιορίστηκε σε ποσοστό 81%. Για μεγαλύτερη σιγουριά, έγινε και επανέλεγχος των ασθενών ένα χρόνο αργότερα και επιβεβαιώθηκε η σταθεροποίησή της κατάστασής τους.

2. Βελονισμός

Σύμφωνα με το American Migraine Foundation, ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη της ημικρανίας. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι κρίσεις ημικρανίας μειώνονται κατά τουλάχιστον 50% σε πάνω από 59% των ασθενών που κάνουν βελονισμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές που προκαλούνται με τις βελόνες στο κυκλοφορικό σύστημα αλλά και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού. Το καλό με το βελονισμό είναι ότι μπορεί να νιώσεις ανακούφιση από τις πρώτες συνεδρίες. Κι αυτό γιατί ενεργοποιεί μια σειρά από ενδορφίνες που λειτουργούν ως παυσίπονα. Ειδικά αν οι ημικρανίες σου προέρχονται από άγχος ή μυϊκή ένταση, ο βελονισμός -που γίνεται ακόμα και σε κέντρα φυσικοθεραπείας- θα έχει θεαματικά αποτελέσματα.

θεραπείες για την ημικρανία
Antonika Chanel / Unsplash

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός βελονιστής θα ζητήσει το ιστορικό σου και είναι πολύ πιθανό να κάνει και εκτίμηση της κατάστασης εξετάζοντας το σώμα σου. Στη συνέχεια θα σου συστήσει έναν κύκλο συνεδριών (συνήθως είναι 10-12), που ενδεχομένως θα προτείνει να επαναληφθούν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε κάθε συνεδρία, ο βελονιστής θα τοποθετεί πολύ λεπτές αποστειρωμένες βελόνες σε διάφορα σημεία στο σώμα σου (μην εκπλαγείς αν αυτά δεν είναι στο κεφάλι σου!) και θα τις αφαιρεί λίγη ώρα αργότερα. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και δεν είναι απίθανό, ενώ θα πας για τις ημικρανίες, να θεραπεύσεις ταυτόχρονα και κάτι άλλο πχ. ενοχλήσεις στο στομάχι.

3. Διαλογισμός

Όπως στις περισσότερες στρεσογόνες καταστάσεις, έτσι και στην ημικρανία ο διαλογισμός είναι αποτελεσματικός. Η επιβεβαίωση έρχεται από δημοσίευση της ιατρικής σχολής του Harvard: Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει την ένταση του πόνου αλλά και τα δυσάρεστα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με κρίσεις ημικρανίας, περιορίζοντας σταδιακά των αριθμό των κρίσεων αυτών σε μηνιαία βάση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πλέον πολλοί γιατροί όπως νευρολόγοι, ψυχίατροι αλλά και παθολόγοι εντάσσουν στο θεραπευτικό πλάνο τους τεχνικές αναπνοής και διαλογισμού για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους.

θεραπείες για την ημικρανία
Madison Lavern / Unsplash

Ποιες είναι οι οδηγίες που δίνουν; Κάθε μέρα βρες 10 λεπτά και αφιέρωσέ τα σε σένα. Κάθισε αναπαυτικά με ίσια πλάτη σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού. Προσπάθησε να μην αφήσεις εξωτερικά ερεθίσματα να αποσπάσουν την προσοχή σου. Σε αυτό θα σε βοηθήσει η αναπνοή σου. Παρατήρησε πώς γίνεται η εισπνοή και η εκπνοή του αέρα στον οργανισμό σου, ενώ στρέφεις την προσοχή σου στη σταδιακή χαλάρωση των χεριών, των ποδιών, του προσώπου και σταδιακά όλου του σώματός σου. Στην αρχή σίγουρα θα έρχονται σκέψεις στο νου σου. Αρκεί μόνο να παρατηρήσεις ότι συμβαίνει αυτό και σιγά σιγά θα σταματήσει.

Έτσι θα συγκεντρώνεσαι όλο και πιο πολύ σε αυτή την υπέροχη χαλαρωτική διαδικασία που θα σε αναζωογονεί.