Ακούμε πως η σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, coach και coachee είναι μια σχέση θεραπευτική. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Τι είναι μια θεραπευτική σχέση; Είναι μια σχέση που έχει τα απαραίτητα όρια και το δομημένο πλαίσιο προκειμένου ο θεραπευόμενος/ πελάτης/ coachee να νιώθει απόλυτα ασφαλής προκειμένου να διερευνήσει και να εντοπίσει τις δυσκολίες ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να προχωρήσει στην θεραπεία και μετουσίωση αυτών (αν, φυσικά, το επιλέξει). Αυτή η σχέση που αποτελεί θεμέλιο στη θεραπευτική και την εξελικτική διαδικασία του πελάτη μπορεί να αλλάξει ριζικά τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.
Όπως έχει υποστηρίξει ο δημοφιλής Αυστριακός ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Alfred Adler «όλα τα προβλήματα των ανθρώπων είναι προβλήματα των διαπροσωπικών σχέσεων.». Κι Αν δεν θέλουμε να είμαστε απόλυτοι- αν όχι όλα, τότε τα περισσότερα προβλήματα ή τραύματα των ανθρώπων βιώνονται εντός των διαπροσωπικών σχέσεων.
Μπορεί από την παιδική μας ηλικία να γνωρίσαμε μόνο χαοτικές σχέσεις, ασταθείς ή απούσες γονεϊκές σχέσεις κι έτσι να διδαχθήκαμε πως οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι ασφαλείς. Εμείς εντός των σχέσεων δεν είμαστε ασφαλείς. Άθελα μας υιοθετήσαμε πεποιθήσεις σχετικά με το πώς είναι οι σχέσεις με τους ανθρώπους κι αυτές οι πεποιθήσεις μας πλέον καθορίζουν όλες τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Μπορεί να μάθαμε πώς αν είμαστε αυθόρμητοι, τότε θα μας απορρίψουν ή αν είμαστε χαρούμενοι, τότε θα μας επιπλήξουν. Όλα αυτά τα παραδείγματα είναι απόρροιες των διαπροσωπικών σχέσεων. Τα προβλήματα που βιώνουμε στις σχέσεις μας είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που βιώσαμε στις σχέσεις μας κατά το μεγάλωμα μας.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει η νευροπλαστικότητα κι ο εγκέφαλος μας είναι ικανός κι ευέλικτος να δημιουργήσει νέες πραγματικότητες, νέες πεποιθήσεις. Συνεπώς, το τι μάθαμε για το πώς είναι οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι κάτι οριστικό και αμετάκλητο. Μπορεί να αλλάξει αν επιθυμούμε να εργαστούμε σε αυτό.
Και πού έρχεται να παίξει το ρόλο της η θεραπευτική σχέση;
Αν, λοιπόν, τα προβλήματα και τα τραύματα μας συνέβησαν στις διαπροσωπικές μας σχέσεις ή είναι απόρροια αυτών τότε ακριβώς εκεί μπορούν να συμβούν και οι αλλαγές. Η σχέση μεταξύ θεραπευτή/ θεραπευόμενου, coach/ coachee είναι μια θεραπευτική σχέση, μια σχέση που επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου και να νιώθεις ασφαλής όταν είσαι. Σε αυτή τη θεραπευτική σχέση μαθαίνεις πως είναι εντάξει να εκφράζεσαι ελεύθερα, αφιλτράριστα, να είσαι «απόλυτα εσύ» χωρίς να υπάρχει κριτική, ποινή, απόρριψη (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι τα πράγματα σε μια υγιή θεραπευτική σχέση). Εντός της θεραπευτικής σχέσης ξεκινάς να μαθαίνεις από την αρχή τις ανθρώπινες σχέσεις. Αρχίζεις να μαθαίνεις και να οικειοποιείσαι πως υπάρχουν ασφαλείς σχέσεις. Αρχίζεις να βιώνεις αυτές τις ασφαλείς και υγιείς σχέσεις εντός του θεραπευτικού πλαισίου.
Υπάρχει τεράστια ντροπή στο σχετίζεσθε με τους ανθρώπους. Ντρεπόμαστε και φοβόμαστε να είμαστε οι εαυτοί μας, γιατί μπορεί να μας λογόκριναν στο παρελθόν, μπορεί να μας γελοιοποίησαν, μπορεί να μας τιμώρησαν, μπορεί να μας απέρριψαν. Έτσι, φοβόμαστε τόσο πως κάτι τέτοιο μπορεί να ξανά συμβεί με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να νιώθουμε ντροπή για το πως είμαστε, πως νιώθουμε, πως φαινόμαστε. Ντρεπόμαστε που είμαστε απλά οι εαυτοί μας. Κι έτσι, μας κρύβουμε, μας συρρικνώνουμε.
Όμως, όταν κάνουμε αυτό το θαρραλεό άλμα και αποφασίσουμε να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα ξεκινώντας το θεραπευτικό μας ταξίδι, κάτι μαγικό συμβαίνει. Νιώθουμε ότι μας βλέπουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά), ότι μας ακούν αληθινά. Μιλάμε ελεύθερα και εκφραζόμαστε άφοβα κι έτσι μαθαίνουμε πως είμαστε ασφαλείς να είμαστε εμείς. Είμαστε ασφαλείς να είμαστε απόλυτα ελεύθεροι στην ανθρώπινη μας μοναδικότητα. Κι τότε όλα αρχίζουν να αλλάζουν μια για πάντα.
Η θεραπευτική σχέση είναι μια αναγέννηση στο ανθρώπινο σχετίζεσθαι.