Όσα χρόνια κι αν βρίσκεσαι σε μια σχέση πάντα θα σου σκέφτεσαι κατά καιρούς αν αυτή πρόκειται να κρατήσει. Μερικές μέρες είσαι τόσο σίγουρη πως ναι, αυτός είναι ο άνθρωπος της ζωής σου, γιατί το νιώθεις και γιατί στο δείχνει. Ενώ άλλες μέρες οι αμφιβολίες σε τρώνε. Θέλεις να περάσεις το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου με το άτομο που είσαι τώρα; Κι αν ναι μπορείς να είσαι σίγουρη με κάποιο τρόπο ότι και το άλλο άτομο θέλει;

Σύμφωνα με το TikTok, αλλά και με την επιστήμη (ναι, εδώ συμφώνησαν), μπορείς! Αρκεί να κάνεις ένα μικρό τεστ σχέσης. Ο λόγος για το “bird test”, το οποίο εμφανίστηκε πρόσφατα στο TikTok και το hashtag #birdtest μετράει ήδη πάνω από 16 εκατομμύρια προβολές. Το εν λόγω τεστ έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον των ψυχολόγων, καθώς έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας του ψυχολόγου John Gottman, του Ινστιτούτου Gottman, ενός οργανισμού αφιερωμένου στη διερεύνηση των ανθρωπίνων σχέσεων.

Πώς το “bird test” φανερώνει αν θα κρατήσει η σχέση σου

Το τεστ στην πράξη του είναι πολύ απλό. Στην ουσία προϋποθέτει να ενθουσιαστείς για κάτι, έστω και ασήμαντο, με σκοπό να δεις πώς αντιδράει ο/η σύντροφός σου. Για παράδειγμα, αν κοιτάξεις έξω από το παράθυρο και αναφωνήσεις με ενθουσιασμό «ωωω, τι ωραία χρώματα που έχει ο ουρανός», πώς θα αντιδράσει ο/η σύντροφός σου; Ενδιαφέρεται να μάθει τι σου κέντρισε το ενδιαφέρον και σε ενθουσίασε ή σε αγνοεί και συνεχίζει τη δουλειά του; Ή ακόμα χειρότερα… μήπως σου επιτίθεται και απορρίπτει εντελώς τον ενθουσιασμό σου;

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Gottman, ένα από τα πιο αξιόπιστα σημάδια που δείχνουν ότι μια σχέση είναι δυνατή είναι το πώς οι σύντροφοι ανταποκρίνονται σε κάθε προσπάθεια μας για σύνδεση, διεκδικώντας την προσοχή, την επιβεβαίωση, τη στοργή ή οποιαδήποτε άλλη θετική ανταπόκριση τους. Αυτή η ανταπόκριση μπορεί να έρθει με απλούς τρόπους, ένα χαμόγελο ή ένα κλείσιμο του ματιού, αλλά και με πιο σύνθετους τρόπους, όπως ένα αίτημα για συμβουλές σχετικές με τη δουλειά σου ή κάποια βοήθεια μέσα στη μέρα σου.

Συνδέοντας αυτές τις πληροφορίες κατανοούμε πως η αδιαφορία ή η απόρριψη της προσπάθειας σου για σύνδεση, δεν προμηνύει ότι θα κρατήσει αυτή η σχέση. Από την άλλη, ωστόσο, όταν αντιληφθείς το ενδιαφέρον τ@ συντρόφου σου για το μικρό πράγμα που σε συνεπήρε, αποτελεί ένα καλό σημάδι!

Κι αν δεν πετύχει αυτό το τεστ σχέσης;

Αρχικά μην πανικοβληθείς! Το ότι ο/η σύντροφός σου απέτυχε στο τεστ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα κρατήσει η σχέση σας. Βεβαιώσου για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δοκίμασες το τεστ. Μήπως το έκανες ενώ το άλλο άτομο ήταν απασχολημένο; Μήπως ήταν την ώρα που έκανε κάτι σημαντικό και δεν μπορούσε να σου δώσει την απαιτούμενη προσοχή; Τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς.

Επίσης, είναι πιο σημαντικό να βλέπεις πώς ανταποκρίνεται ο/η σύντροφός σου σε σένα με την πάροδο του χρόνου, οπότε μην αρχίσεις να προγραμματίζεις τον χωρισμό σας αν αποτύχει σε ένα τεστ. Δοκίμασε να κάνεις διάφορες απόπειρες σύνδεσης μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και παρατήρησε αν υπάρχει κάποιο σταθερό μοτίβο. Αγνοεί σταθερά τις προσπάθειες σου; Αν ναι, τότε ίσως χρειάζεται να αποδεχτείς ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά σε αυτή τη σχέση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να χωρίσεις, αλλά αρχικά να κάνεις μια συζήτηση και να επικοινωνήσεις τους προβληματισμούς που έχεις για τη σχέση σας.