Είναι 22:30 βράδυ Δευτέρας και scrollάροντας στο TikTok, χαζεύω μέχρι να με πάρει ο ύπνος. Τα συνηθισμένα βίντεο κάνουν την εμφάνισή τους στην οθόνη μου: Ο Matty Healy του 1975 τρώει ωμό κρέας στη σκηνή, εκλαϊκευμένα βίντεο τύπου “heal your gut” γεμάτα ψευδοεπιστήμη, η τελευταία περιοδεία της Taylor Swift κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. μέχρι που φτάνω και σε αυτή τη νέα, ανεπιθύμητη προσθήκη: το PillTok. Γνωρίζεις το PillTok; Θέλεις να μάθεις γι’ αυτή τη μάλλον επικίνδυνη μόδα, που μπαίνει σε χωράφια που καλό είναι να βρίσκονται μόνο οι γιατροί;

Το PillTok είναι ακριβώς αυτό που καταλαβαίνεις, μια «γωνιά» του TikTok που είναι γεμάτη με βίντεο που δείχνουν γυναίκες, οι οποίες έχουν «κόψει» το αντισυλληπτικό χάπι και παροτρύνουν άλλες να κάνουν το ίδιο. Υπάρχουν, λοιπόν, βίντεο με γυναίκες που μιλούν για τα οφέλη της απόρριψης του χαπιού, συχνά μάλιστα θεωρώντας το την καλύτερη απόφαση που έχουν πάρει ποτέ. «Αυτό που ζω αλλάζει τη ζωή μου», λέει μια γυναίκα, που υποστηρίζει ότι έχει κόψει το χάπι για τέσσερις εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, ένας αυτοαποκαλούμενος «coach περιόδου» λέει με δυσοίωνο ύφος σε άλλο βίντεο: «Να τι δεν σου είπε ο γιατρός σου για το χάπι».

@rylielanefitness

Coming off the pill was the best decision for me ? the difference it has made in my life ahead been massive and I am so happy I have made this change! #birthcontrol #hormonalbirthcontrol #thepill

♬ original sound – Rylie ❤️‍? health & mind

Μια νέα ρητορική μίσους

Παντού μέσα στο διαδίκτυο, εγώ – και πολλοί άλλοι άνθρωποι – «τρεφόμαστε» με βίντεο και μια ρητορική του τύπου “το χάπι είναι εξαιρετικά επιβλαβές για το σώμα μας”. «Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία σου», λέει ένας δημιουργός, προτού καταγράψει μια μακρά λίστα παρενεργειών. «Ορμονική σύγχυση όπως ακανόνιστες περίοδοι, σύντομες περίοδοι, βαριές περίοδοι, στειρότητα, πονοκέφαλοι, πεπτικά προβλήματα, Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου κ.ά.». Και κάπως έτσι, γεννήθηκε μια νέα εποχή «μίσους» για το χάπι.

Όπως τόσες πολλές θεωρίες συνωμοσίας στα social media, ο λόγος που εξαπλώνονται είναι επειδή γεννιούνται από ένα μικρό, ελάχιστο ψήγμα λογικής. Ακριβώς αυτό ισχύει και για το PillTok. Παρενέργειες όπως αλλαγές διάθεσης και αύξηση στήθους είναι καλά τεκμηριωμένες, καθώς και ο αυξημένος κίνδυνος θρόμβων αίματος σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το χάπι συνταγογραφείται από γιατρό.

Έτσι, ενώ οι νόμιμες ανησυχίες σχετικά με το αντισυλληπτικό χάπι είναι δικαιολογημένες (στην πραγματικότητα, μας επιτρέπεται να ανησυχούμε για οποιοδήποτε φάρμακο βάζουμε στο σώμα μας), στο TikTok, αυτός ο φόβος έχει μετατραπεί σε έναν τύπο «καμπάνιας» ολιστικής φροντίδας του οργανισμού μας όπου το «φυσικό» είναι πάντα ο «βασιλιάς». Και ενώ οι TikTokers ήταν εκείνοι που αντιδρούσαν πάντα γρήγορα απέναντι στο shaming σώματος ή ομορφιάς, για παράδειγμα, το pill shaming γίνεται η πιο πρόσφατη μόδα στην πλατφόρμα με φαινομενικά ελάχιστο (ή καθόλου) έλεγχο δεδομένων.

Και παρόλο που η κατανάλωση φαρμάκων δεν είναι κάτι για το οποίο χαιρόμαστε, κάποιες γυναίκες δεν έχουν επίσης την πολυτέλεια να το εγκαταλείψουν.

Αντισυλληπτικό χάπι για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή PCOS

Όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε με την ίδια διάγνωση, η θεραπεία για το PCOS είναι αρκετά θολή. Δεν υπάρχει θεραπεία γι’α’ αυτό, αλλά τα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό ως χρήσιμη μακροχρόνια θεραπευτική μέθοδος, καθώς το χάπι (και το υπέροχο κοκτέιλ οιστρογόνου και προγεστίνης) μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονικών ανισορροπιών που προκαλούνται από τη διαταραχή.

Έτσι, η σχέση αφοσίωσης που αναπτύσσεις με το χάπι μπορεί να είναι από τις μεγαλύτερες της ζωής σου. Και αυτό με τη σειρά του, μπορεί να φροντίσει για πολλά, όπως τη μείωση της υπερβολικής τριχοφυΐας, το λαμπερό δέρμα και τα τέλεια λαμπερά μαλλιά και ίσως το πιο σημαντικό από όλα, να σου παρέχει μια ζωή που δεν είναι γεμάτη με εξουθενωτικό πόνο ή ανηχία. Για πολλές γυναίκες, το χάπι δεν είναι απλώς μια ηθελημένη απόφαση, που λαμβάνεται για να τις εμποδίσει από το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά μια απόφαση υγείας που μπορεί να αλλάξει δραστικά την καθημερινότητά τους.

Αντισυλληπτικό χάπι: Εποχή σεξουαλικής ελευθερίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χάπι εγκαινίασε μια εποχή σεξουαλικής ελευθερίας για τις γυναίκες, αλλά μια γρήγορη, άτυπη έρευνα στο γραφείο έδειξε ότι πολλές γυναίκες παίρνουν το χάπι για έναν άλλο βασικό λόγο που δεν είναι η αντισύλληψη. Η ακμή είναι η άλλη μεγάλη υπόθεση, με αρκετές γυναίκες στο γραφείο να λένε ότι άρχισαν το χάπι ως έφηβες για να διαχειριστούν τα δερματικά τους προβλήματα χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες που προκύπτουν από τη λήψη ισχυρότερων φαρμάκων για την ακμή. Άλλες επέλεξαν το χάπι για να αντιμετωπίσουν τα εξουθενωτικά συμπτώματα που εμφανίστηκαν με την περίοδό τους, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας ναυτίας, του πόνου ή των μη φυσιολογικών περιόδων.

Στο δια ταύτα, το θέμα στο οποίο εστιάζουν πολλά από αυτά τα βίντεο που “χτυπούν” το αντισυλληπτικό χάπι υπονοούν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αλλά για κάποιες γυναίκες, δεν υπάρχουν. Πολλοί πιστεύουν ότι το χάπι εξασφαλίζει μια πολυτέλεια, ώστε να μπορείς να επιλέξεις πότε θα γεννήσεις. Ότι οι γυναίκες το χρησιμοποιούν κατά κάποιο τρόπο ως ένα απαραίτητο αξεσουάρ της σεξουαλικής τους ζωής. Αλλά για πολλές, η επιλογή να πάρουν το χάπι δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου επιλογή – είναι αναγκαιότητα.

Έτσι, κάθε φορά που τυχαία πέφτω πάνω σε ένα βίντεο PillTok, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ αν μοιράζονται πραγματικά τη «σκοτεινή πλευρά» του χαπιού από ανησυχία ή μια περίεργη αίσθηση ελιτισμού τους οδηγεί σε τέτοιους επικίνδυνους αφορισμούς. Άλλωστε, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι είναι στο χέρι μας απλώς να μην πάρουμε το χάπι και αυτό είναι όλο.

Σκέψου ότι πολλές γυναίκες, ίσως κι εσύ, κάθε φορά που ανοίγουν το TikTok έρχονται αντιμέτωπες με κάποιον που τους λέει ότι κινδυνεύουν να πάθουν στειρότητα παίρνοντας το χάπι. Ότι το χάπι αλλάζει την προσωπικότητά τους και τις εμποδίζει να γνωρίσουν τον πραγματικό τους εαυτό. Από την άλλη, αυτές οι γυναίκες (έχω στο μυαλό μου μερικές ιστορίες φίλων μου) έχουν προσπαθήσει να το σταματήσουν με αποτέλεσμα άλλες παρενέργειες όπως, άρχισαν να πέφτουν τα μαλλιά τους, ανέπτυξαν κυστική ακμή και κινδύνευσαν να ξανά βρεθούν στην “εποχή” πολυκυστικών ωοθηκών. Στην πραγματικότητα, παλεύουν με το γεγονός ότι νιώθουν ντροπή που αναγκάζονται να πάρουν μια απόφαση για την υγεία τους που δεν είναι καν απόφαση για εκείνες.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το TikTok έχει πάρει αυτοβούλως το ρόλο του δικαστή δίνοντας βαριά ετυμηγορία σε όλες όσες επιλέγουν να πάρουν το αντισυλληπτικό χάπι. Και όλα αυτά, χωρίς καμία τεκμηρίωση, χωρίς τη έγκυρη συμβουλή ενός γιατρού, μιας επιστημονικής ομάδας. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να κρατάμε μάτια και αυτιά ανοιχτά, να μην αφήνουμε περιθώρια στην παραπλάνηση που έρχεται και τρυπώνει εύκολα μέσα από τα social media στο μυαλό μας και πάντα να έχουμε κατά νου ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια απόφαση υγείας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας. Και τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και κάτι που μπορεί να δουλεύει σε σένα μπορεί να μην δουλεύει σε μια άλλη γυναίκα.