Νερό με λεμόνι. Δεν ξέρω αν είναι trend πια -ή, μάλλον, δεν ξέρω πόσο έχει κρατήσει πια αυτό το “trend”-, αφού συνεχίζουμε να το ακούμε καθημερινά, κυρίως ως «τον θαυματουργό συνδυασμό που θα μας κάνει να χάσουμε βάρους γρήγορα και εύκολα» ή ως «την ιδανική λύση για την τέλεια αποτοξίνωση του οργανισμού» ή ως «την καλύτερη θεραπεία για όλα!».

Είναι, όμως, πράγματι ευεργετικός αυτός ο δημοφιλής συνδυασμός;

Ναι! Ας δούμε και σε ποιούς τομείς:

Η πολύτιμη βιταμίνη C

Τα λεμόνια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα απαραίτητο θρεπτικό -και ιδανικό για να ξεκινήσει η μέρα- συστατικό, που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγει την επούλωση των πληγών και βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει τον σίδηρο, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο λοιμώξεων. Η βιταμίνη C, όμως, είναι επίσης σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που υποστηρίζει τη δομή και την ελαστικότητα του δέρματος, κάνοντάς το υγιές και λαμπερό.

Πέψη

Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στα λεμόνια, φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και να βελτιώσουν σημαντικά τις κινήσεις του εντέρου.

Αποτοξίνωση

Το λεμόνι με το νερό αποτελεί δικαίως ένα φυσικό αποτοξινωτικό, λόγω κυρίως της ικανότητάς του να διεγείρει το συκώτι και τα νεφρά, όργανα υπεύθυνα για το φιλτράρισμα των τοξινών του οργανισμού μας.

Απώλεια βάρους

Υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός μπορεί όντως να βοηθήσει σε μια πιο γρήγορη απώλεια βάρους, προάγοντας τον κορεσμό και μειώνοντας την όρεξή μας για φαγητό. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα πρέπει να συνδυάζεται και με έναν υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα.

Ναι, η κατανάλωση νερού με λεμόνι το πρωί μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία, αλλά μόνο όταν καταναλώνεται με μέτρο και ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, – όχι ως θεραπεία για τα πάντα. Και καθώς όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, η κατανάλωση του σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να οδηγήσει και σε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.

Νερό με λεμόνι: Πιθανές, αρνητικές επιπτώσεις

Οδοντική υγεία

Λόγω του ότι το λεμόνι είναι πολύ όξινο, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών, οδηγώντας σε ευαισθησία ή ακόμη και τερηδόνα.

Πεπτικά προβλήματα

Όταν η κατανάλωση νερού με λεμόνι δεν γίνεται με μέτρο, μπορεί να προκαλέσει διάφορα πεπτικά προβλήματα, όπως καούρα, φούσκωμα ή στομαχικές διαταραχές, ειδικά σε όσους έχουν προϋπάρχουσες γαστρεντερικές παθήσεις.

Παρενέργιες σε φάρμακα

Το νερό με λεμόνι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τις αλλεργίες. Γι’αυτό και εάν παίρνουμε φάρμακα θα ήταν καλύτερο να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας πριν αποφασίσουμε να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Κίνδυνος αφυδάτωσης

Πρόκειται, τέλος, για έναν συνδυασμό που έχει έντονη διουρητική δράση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αφυδάτωση. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να πίνουμε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.