Οι σχέσεις, ειδικά στη σημερινή εποχή, είναι αρκετά περίπλοκες και αν αναρωτιέσαι ποιο είναι το κλειδί που τις κάνει να λειτουργούν, θα σου πω πως δεν υπάρχει. Σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μιας σχέσης είναι η επικοινωνία και ο τρόπος διαχείρισης των προβλημάτων.
Πολλοί είναι εκείνοι που όταν υπάρχει ένα πρόβλημα ή τσακωμός, προτιμούν να το λύσουν μέσω μηνυμάτων από το να το συζητήσουν από κοντά. Στα αγγλικά η λέξη “fexting” (fighting over text ) ερμηνεύει τη συνθήκη αυτή, η οποία για πολλούς λειτουργεί και για άλλους όχι. Αν ανήκεις και εσύ στην κατηγορία ανθρώπων που προτιμά να τσακώνεται μέσω μηνυμάτων, αξίζει να γνωρίζεις τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της επιλογής.
Αρχικά ένα από τα θετικά του “fexting” είναι ότι έχεις αρκετό χρόνο να επεξεργαστείς αυτά που νιώθεις και θέλεις να πεις. Αυτό, συνήθως, κάνει τη συζήτηση πιο εποικοδομητική και αποδοτική, καθώς μπορείς να σκεφτείς τον τρόπο προσέγγισης του θέματος και να πεις τα κατάλληλα λόγια με βάση το πρόσωπο που έχεις απέναντί σου. Πάντα να θυμάσαι πως υπάρχει η κατάλληλη στιγμή και ο κατάλληλος τρόπος να επικοινωνήσεις αυτά που θέλεις σε κάποιον.
Επιπλέον, η λύση ενός προβλήματος μέσω μηνυμάτων σε βοηθά να αποφύγεις να πεις λόγια που θα μετανιώσεις, καθώς όταν κάποιος είναι θυμωμένος τείνει να χρησιμοποιεί εκφράσεις που δεν θα έλεγε αν σκεφτόταν λογικά. Τα λόγια που λες πάνω στη στιγμή μπορεί να μην τα εννοείς κάποιες φορές, αλλά ένα είναι σίγουρο: αν πεις κάτι πολύ άσχημο, το άλλο άτομο θα το θυμάται πάντα.
Ωστόσο, το “fexting” έχει και αρνητικά. Η έλλειψη της προσωπικής επαφής, των εκφράσεων του προσώπου, του τόνου της φωνής και της της γλώσσας του σώματος πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις καθώς το άτομο που έχεις στο απέναντι τηλέφωνο μπορεί να παρερμηνεύσει κάτι που γράφεις.
Δύσκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει τις προθέσεις σου και τον τρόπο που λες κάτι μέσω ενός μηνύματος. Επομένως, όταν επιλέγεις τη μέθοδο αυτή για την επίλυση ενός προβλήματος καλό θα ήταν να προσπαθείς να είσαι όσο πιο σαφής και προσεκτικός γίνεται, καθώς σκοπός σου είναι να επιλύσεις το πρόβλημα και όχι να δημιουργήσεις μεγαλύτερο.
Άλλωστε είναι γεγονός πως μία συζήτηση, ή ακόμα και ένας καβγάς είναι πολύ πιο εποικοδομητικός όταν έχεις το άλλο πρόσωπο απέναντί σου, καθώς μπορείς να εξηγήσεις πιο εύκολα ό,τι παρερμηνεύεται.
Αν δεν σε εκφράζει ο παραπάνω τρόπος για την επίλυση ενός προβλήματος ή δεν σε έχει βοηθήσει μέχρι τώρα, υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι να διευθετήσεις ένα πρόβλημα. Μία καλή λύση είναι να βρεις μία ώρα που είναι βολική και για τους δυο σας, ώστε να συζητήσετε εποικοδομητικά χωρίς παρεξηγήσεις.
Επιπλέον, η ψυχοθεραπεία, είτε μόνη σου είτε με τ@ σύντροφό σου βοηθά πάντα όχι μόνο να λύσεις ένα πρόβλημα αλλά και να επικοινωνείς γενικά καλύτερα στη ζωή σου, να βλέπεις ένα θέμα από διαφορετικές οπτικές, να μάθεις να ακούς, αλλά και να διαφωνείς με υγιή τρόπο.
Τέλος, καλό είναι να θυμάσαι πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και μπορεί να μην συμφωνείτε σε όλα τα θέματα. Σε κάθε περίπτωση σου προτείνουνε να αποδεχτείς τη διαφορετικότητά σας και να συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε, καθώς θα γλιτώσετε ενέργεια και τσακωμούς.