Παρακολουθώντας ένα μάθημα yoga, μπορεί να σου έχει συμβεί να σκεφτείς ότι κάνεις μόνο διατάσεις. Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικά είδη yoga και κάποια μπορεί να θυμίζουν πιο έντονα stretching.

Μια νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Cardiology επιβεβαιώνει πως η γιόγκα δεν είναι απλά… διατάσεις. Η έρευνα απέδειξε, μάλιστα, ότι η γιόγκα δεν είναι απλώς διαφορετική, αλλά έχει και πολλά επιπλέον οφέλη που το απλό stretching, προφανώς, δεν τα έχει.

Η έρευνα

Πιο συγκεκριμένα, η τρίμηνη μελέτη διεξήχθη σε μια ομάδα 60 συμμετεχόντων, με υπάρχουσα υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, που θα έπρεπε να κάνουν 30 λεπτά αερόβιας άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια, η μία ομάδα πρόσθεσε 15 λεπτά γιόγκα στο πρόγραμμά της, ενώ η άλλη ομάδα πρόσθεσε διατάσεις.

Οι ερευνητές, προκειμένου να συλλέξουν τα κατάλληλα δεδομένα για την υγεία των συμμετεχόντων, παρακολουθούσαν δείκτες όπως είναι η αρτηριακή πίεση, η μορφολογία του σώματος, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (ένα κοινός δείκτης φλεγμονής), τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων καθώς και ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Μετά από τρεις μήνες, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν έδειξαν ότι και στις δύο ομάδες παρατηρήθηκε μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε ηρεμία, της μέσης αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Αλλά η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 10 mm Hg στην ομάδα της yoga σε σύγκριση με μόνο 4 mm Hg στην ομάδα του stretching.

Ανάλυση των αποτελεσμάτων

Χωρίς να έχουμε καμία πρόθεση να «αδικήσουμε» τo stretching, που αποτελεί πράγματι βασικό συστατικό μιας υγιούς ρουτίνας αποκατάστασης μετά την προπόνηση, τα παραπάνω δεδομένα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα έχει ποικίλα οφέλη. Αυτά μπορεί να έχουν να κάνουν με την εστίασή της στην αναπνοή ή ακόμη και τη σύνδεση νου-σώματος, δεδομένα που τη διαφοροποιούν σημαντικά.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο επικεφαλής ερευνητής Paul Poirier, MD, Ph.D., σε ένα δελτίο τύπου, «η μελέτη μάς δείχνει ότι οι πρακτικές γιόγκα μπορούν να αποτελούν μια πιο υγιεινή προσθήκη στην αερόβια άσκηση σε σχέση με τις απλές διατάσεις».

Αυτή η νέα μελέτη μας δίνει έναν ακόμη καλό λόγο για να ενσωματώσουμε τη γιόγκα στη ζωή μας. Φυσικά, ο καθένας γυμνάζεται με τον δικό του τρόπο, αυτόν που επιθυμεί εκείνος.

Αν, όμως, είσαι ο άνθρωπος που θέλει να αποκομίσει το μέγιστο όφελος το συντομότερο χρονικό διάστημα, θα λέγαμε να προτιμήσεις 15 λεπτά γιόγκα αντί για 15 λεπτά διατάσεις, αφού πρόκειται αποδεδειγμένα για μια πιο αποτελεσματική μέθοδο για την υγεία της καρδιάς, των οστών και των αρθρώσεων.

Με λίγα λόγια, η γιόγκα μάλλον είναι το κλειδί για να παραμείνεις ευέλικτος και δραστήριος σε όλη σου τη ζωή -πόσο μάλλον αν θέλεις συγχρόνως να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις από το άγχος της καθημερινότητας.