Φτάνουμε; Βαρέεεεεθηκα! Πότε θα κάνουμε στάση; Πονάει η κοιλιά μου. Πού είμαστε τώρα; Πεινάω! Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ατάκες που παίζουν σε λούπα όταν ταξιδεύεις με παιδιά ηλικίας 2 έως και -σε ένα καλό σενάριο- 10 ετών. Όση υπομονή κι αν επιστρατεύσεις, για να βγεις αλώβητ@ από αυτά τα ταξίδια χρειάζονται πιο δραστικά μέσα. Μιλήσαμε με παθόντες γονείς και φτιάξαμε μία λίστα με τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές.

1. Προσαρμογή του χρόνου αναχώρησης στο πρόγραμμα των παιδιών

Είναι το πρώτο που θα σου πούνε οι έμπειροι, όταν αρχίζεις να ψάχνεσαι για το πώς θα κάνεις το ταξίδι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο για όλους. Πολλοί θα σου προτείνουν μάλιστα να ταξιδέψεις βράδυ, ώστε τα παιδιά να κοιμούνται σε όλη τη διαδρομή. Φυσικά αυτό δεν είναι εφικτό σε όλες τις διαδρομές ειδικά όταν πρόκειται να συνδυάσετε διαφορετικά μεταφορικά μέσα. Στο μέτρο του δυνατού, όμως, φρόντισε να μην ξεκινήσουν με ενέργεια στο φουλ, ώστε να δουν την εκκίνηση σαν ευκαιρία να χαλαρώσουν και ακόμα καλύτερα να κοιμηθούν. Επίσης καλό είναι να υπολογίσεις και τις ώρες των γευμάτων (ειδικά εάν είναι σταθερές), ώστε να συμπίπτουν με τις μεγάλες στάσεις σας και να μην έχεις έξτρα γκρίνια λόγω πείνας.

2. Ελαστικό χρονοδιάγραμμα

Αυτό που το πλοίο αναχωρούσε στις 12 και εσύ ξεκινούσες από το σπίτι σου στις 10 να το ξεχάσεις. Και οι πιο σύντομες διαδρομές επιμηκύνονται με ένα παιδί στο αυτοκίνητο. Για να μην αγχωθείς, λοιπόν, φρόντισε να έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου. Απλώς σκέψου εκ των προτέρων τρόπους για να περάσει ευχάριστα η αναμονή πριν την επιβίβαση.

3. Παιχνίδια ιδανικά για την περίσταση

Μην αφήσεις στα παιδιά την επιλογή των παιχνιδιών που θα έχουν μαζί τους στη διάρκεια του ταξιδιού, γιατί μάλλον θα καταλήξεις με ένα σάκο γεμάτο πράγματα που δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν στις ειδικές συνθήκες της διαδρομής σας. Αυτά βάλ’ στην μπαγκαζιέρα και διάλεξε εσύ παιχνίδια όπως μαγνητικά, κύβους, μικρές κατασκευές κτλ. που θα τα κρατήσουν απασχολημένα για αρκετή ώρα. Ένα τραπεζάκι ταξιδιού και μία θήκη οργάνωσης -είτε στην πλάτη του μπροστινού καθίσματος είτε πάνω στο μεσαίο κάθισμα- είναι αγορές που δεν θα μετανιώσεις. Το πρώτο θα επιτρέψει στο παιδί ακόμα και να ζωγραφίσει εν κινήσει, ενώ η δεύτερη θα το διευκολύνει να έχει πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεται ανά πάσα στιγμή. Ιδανικά παιχνίδια για το ταξίδι είναι φυσικά κι αυτά που θα παίξετε όλοι μαζί βρίσκοντας για παράδειγμα ονόματα, ζώα, φυτά κτλ. που αρχίζουν από ένα συγκεκριμένο γράμμα ή βάζοντας στο νου σας πράγματα που βλέπετε στη διάρκεια της διαδρομής και αφήνοντας τους άλλους να τα μαντέψουν λέγοντάς τους το χρώμα ή το αρχικό τους γράμμα.

4. Ηχητικά παραμύθια και τραγούδια

Μην εναποθέσεις όλες τις ελπίδες σου στο κινητό ή στο τάμπλετ, γιατί υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ένα μικρό παιδί να ζαλίζεται και να μην μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο. Καλύτερα να προμηθευτείς με βιβλία που διαθέτουν ηχητική αφήγηση και να επιμεληθείς τις μουσικές επιλογές έτσι ώστε, εκτός από τα δικά σου αγαπημένα τραγούδια, να ακούγονται κι εκείνα που θα αναγνωρίσουν και θα τραγουδήσουν τα παιδιά.

5. Διάφορα σνακ

Μην υποτιμάς την αξία του φαγητού. Η γκρίνια των παιδιών (αλλά και η δική μας) προέρχεται πολλές φορές από πείνα ή δίψα. Φρόντισε λοιπόν να έχεις μαζί σου σνακ που θα τα δροσίσουν και θα τα ευχαριστήσουν. Μόνο μην το παρακάνεις με τη ζάχαρη, γιατί θα εκτοξεύσει την ενέργειά τους στα ύψη και θα είναι δύσκολο να μείνουν στη θέση τους χωρίς να εκτονωθούν. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει επίσης και η συσκευασία του φαγητού. Όλοι μας έχουμε δει παιδιά να ασχολούνται με το περιτύλιγμα και να αφήνουν στην άκρη το δώρο. Απλώς βεβαιώσου ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, εάν δεν έχεις διαρκή οπτική επαφή μαζί τους.

6. Προετοιμασία των παιδιών πριν το ταξίδι

Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ότι για να βρεθούν σε έναν προορισμό πρέπει να υποστούν τη διαδικασία του ταξιδιού. Ξεκίνα την προετοιμασία από τη στιγμή που θα επιλέξετε πού θα πάτε. Αν είναι πολύ μικρά, δεν θα έχουν την αίσθηση του χρόνου, όμως θα βοηθήσει να γνωρίζουν πχ. ότι θα είστε αρχικά στο αυτοκίνητο, θα περάσετε από 4 μεγάλες πόλεις και θα κάνετε 5 στάσεις, ενώ μετά θα ανεβείτε στο πλοίο ή στο αεροπλάνο και στη συνέχεια θα φτάσετε στον προορισμό τους. Γενικότερα, βοηθάει πολύ να υπάρχουν ορόσημα στο ταξίδι, ώστε να νιώθουν ότι σιγά-σιγά τα κατακτούν και πλησιάζουν στο τέλος.

7. Μικροεκπλήξεις

Οτιδήποτε σπάσει τη μονοτονία του ταξιδιού θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον τους και θα τα οπλίσει με υπομονή για τη συνέχεια. Μην περιμένεις λοιπόν να χτυπήσει συναγερμός για να βγάλεις τους άσσους από το μανίκι σου. Ένα καινούργιο παιχνιδάκι, μια λιχουδιά, ακόμα και μια στάση εκεί που δεν την περιμένουν θα κάνουν για όλους πιο ευχάριστο το υπόλοιπο της διαδρομής.

8. Άνετα ρούχα και παπούτσια

Αν το παιδί σου όπως το δικό μου έχει εμμονή με το ντύσιμο το πιθανότερο είναι να θέλει να ταξιδέψει με ό,τι πιο άβολο υπάρχει στην ντουλάπα του. Εξήγησέ του από βραδύς ότι τα ρούχα του θα πρέπει να είναι δροσερά και άνετα και τα παπούτσια του να μπαινοβγαίνουν εύκολα για να μπορεί να μένει ξυπόλητο όποτε θέλει. Αν δεις ότι τα λόγια σου δεν πιάνουν τόπο, ενεργοποίησε την επιλογή matchy-matchy βγάζοντας για όλους πχ. μπλε βερμούδα, άσπρη μπλούζα και αθλητικά παπούτσια. Εννοείται ότι θα πρέπει να έχεις μαζί σου αλλαξιά για ώρα ανάγκης, ώστε να μην κάνεις ανασκαφές στις βαλίτσες.

9. Θέση με θέα

Η εναλλαγή των παραστάσεων είναι το μυστικό για να περάσει γρήγορα το ταξίδι. Εξασφάλισε λοιπόν στα παιδιά θέσεις κοντά σε παράθυρο, που θα τους επιτρέψει να έχουν οπτική επαφή με το τοπίο και ενθάρρυνέ τα να συζητήσουν για ό,τι βλέπουν. Εκτός των άλλων με αυτόν τον τρόπο θα νιώθουν ότι πλησιάζουν στον προορισμό τους.

10. Συμφιλιώσου με τα απρόοπτα

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα πράγματα δεν θα κυλήσουν όπως ακριβώς τα έχεις σχεδιάσει. Γι’ αυτό καλό είναι να είσαι προετοιμασμέν@ για ανατροπές. Οπλίσου με υπομονή και ψυχραιμία και να σκέφτεσαι πως ό,τι κι αν συμβεί, ένα ταξίδι είναι… θα περάσει!