Η πανδημία, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει επηρεάσει και αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που φροντίζουμε την επιδερμίδα μας, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά. Και οι εξελίξεις δεν σταματούν εδώ, καθώς στην εξίσωση προστίθεται και η ανάγκη να δράσουμε άμεσα για την προστασία του πλανήτη. Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν είναι πλέον «ψιλά γράμματα» ούτε δυσοίωνες προβλέψεις για το πολύ μακρινό μέλλον. Έχουν αντίκτυπο και αποτυπώνονται στο πώς, εν έτει 2022, προσεγγίζουμε την ομορφιά και, τελικά, τον εαυτό μας.

Η αξία της βιομηχανίας της ομορφιάς το 2021 αποτιμήθηκε στα 449 δισεκατομμύρια ευρώ, ένω πιστεύεται πως θα αγγίξει τα 630 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι προβλέψεις που ξεχωρίζουμε για την ομορφιά και τη φροντίδα της επιδερμίδας το 2022;

Φυσικά συστατικά

Το τοπίο της φυσικής ομορφιάς αναβαθμίζεται και οι καταναλωτές εμβαθύνουν στην προέλευση των συστατικών που έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα τους, αλλά και το πώς αυτά επηρεάζουν το περιβάλλον. Δραστικά, ενεργά συστατικά της φύσης συνδυάζονται με την επιστημονική τεχνογνωσία και παρέχουν αποτέλεσμα που, μέχρι πρότινος, μόνο μία παραδοσιακή, χημική σύνθεση μπορούσε να δώσει στην επιδερμίδα. Είναι ξεκάθαρο πως, πλέον, αναζητούμε τη βιωσιμότητα και την καθαρότητα σε κάθε έκφανσή της.

Διάβασε επίσης: 5 τρόποι να υποστηρίξεις έμπρακτα τη βιώσιμη ομορφιά

Πολυλειτουργικά προϊόντα

Η τάση του skinimalism απλοποίησε την περιποίηση της επιδερμίδας. Τώρα που, ουσιαστικά, έχουμε εγκαταλείψει τις χρονοβόρες ρουτίνες, ήρθε η στιγμή τα πολυχρηστικά προϊόντα να λάβουν την προσοχή που τους αξίζει. Όποιο προϊόν φροντίζει την επιδερμίδα με παραπάνω από έναν τρόπους και, άρα, εξοικονομεί χρόνο μέσα στην καθημερινότητα, είναι must-try. Ορός προσώπου με χρώμα; Είναι μία πραγματικότητα.

Ομορφιά… ζύμωσης

Τα συστατικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως η kombucha, έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό, αλλά τα τρία πιο σημαντικά που αφορούν στην περιποίηση της επιδερμίδας είναι η αυξημένη δραστικότητα, η καλύτερη διείσδυση στο δέρμα και η μακρόχρονη διατήρηση του προϊόντος. Μολονότι, πρόκειται για μία τάση που ξεκίνησε από την Κορέα (όπως συμβαίνει συνήθως), πλέον τα skincare προϊόντα ζύμωσης αποτελούν παγκοσμίως ελκυστικές επιλογές για όσους έχουν στραφεί στη βιώσιμη, φυσική ομορφιά που, όμως, δεν κάνουν εκπτώσεις στην αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους.

Επιδερμίδα και ορμόνες

Ακόμα ένα skincare θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας: οι ορμόνες. Ή, για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς, η επίδραση που έχουν τα οιστρογόνα στην επιδερμίδα. Πολλά brands μελετούν εκτενέστερα το πώς η απώλεια οιστρογόνων, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αποτυπώνεται στην επιδερμίδα και τη γήρανση αυτής. Σύμφωνα με τον Bryan Barron, υπεύθυνο του ερευνητικού κέντρου της εταιρείας Paula’s Choice, «η απώλεια οιστρογόνων επηρεάζει τη σφριγιλότητα, το πάχος και την ενυδάτωση της επιδερμίδας, αλλά και την ικανότητα της να επιδιορθώνει τις βλάβες που προκαλούν οι εξωτερικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες». Πολλά brands εξερευνούν τη χρήση φυτοοιστρογόνων, δηλαδή συστατικά που προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως η σόγια, το λινάρι και το σταφύλι, τα οποία διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

High-tech περιποίηση

Την τελευταία δεκαετία, η ζήτηση συσκευών ομορφιάς προηγμένης τεχνολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι, όπως μάσκες LED και συσκευές καθαρισμού με ραδιοσυχνότητες, αυξάνεται σταθερά. Η πανδημία, σαφώς, ενίσχυσε αυτή την τάση και όπως εξηγεί η Shani Darden, αισθητικός, «η αξιοποίηση αποτελεσματικών συσκευών στο σπίτι σε συνδυασμό με τα κατάλληλα προϊόντα μπορεί, πράγματι, να προλάβει την πρόωρη γήρανση και να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για ακριβές, επεμβατικές θεραπείες στο μέλλον».

Μπλε φως

Μία από τις πολλές αρνητικές επιδράσεις του Covid-19 στην καθημερινότητά μας ήταν και θα είναι η αυξημένη έκθεση στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών (τηλεόραση, κινητό, laptop, κ.λπ.). Το μπλε φως, σημείο των καιρών, επηρεάζει σημαντικά τη δομή και τη λειτουργία της επιδερμίδας, ενώ λέγεται ότι διεισδύει ακόμα βαθύτερα στο δέρμα, σε σύγκριση με τις ακτίνες UV. Το αποτέλεσμα; Πρόωρη γήρανση, ρυτίδες, δυσχρωμίες, οξειδωτικό στρες. Δεν μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, η πρόβλεψη ότι στο μέλλον θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία προϊόντων και θεραπειών με νέα, δραστικά συστατικά, τα οποία θα στοχεύουν τις αρνητικές επιπτώσεις του μπλε φωτός, της ρύπανσης και της ηλιακής ακτινοβολίας.

Απόλυτη διαφάνεια

Η επιθυμία του καταναλωτή για δραστικές φόρμουλες με την έγκριση της επιστήμης, αναπόφευκτα, οδηγεί και στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια από τις εταιρείες. Ο καταναλωτής θέλει να γνωρίζει εάν ένα συστατικό είναι πραγματικά καλό για το δέρμα του, ποια είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη και αν, πράγματι, θα επηρεάσει τη δομή της επιδερμίδας του. Σύμφωνα με τη Jennifer Palmer, αντιπρόεδρο της Estée Lauder στον τομέα ανάπτυξης προϊόντων περιποίησης, «βλέπουμε πως οι καταναλωτές καθοδηγούνται από τα αριθμητικά claims ενός προϊόντος που δείχνουν ότι δουλεύει αποτελεσματικά και γρήγορα. Παράλληλα, αναζητούν υψηλό βαθμό διαφάνειας και επενδύουν στο να μάθουν για τα ενεργά συστατικά και τις προηγμένες τεχνολογίες των συνθέσεων». Η Lisa Payne, senior beauty editor της εταιρείας Stylus που προβλέπει τάσεις, λέει πως «μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, οι πιο σχετικές εξελίξεις θα επικεντρώνονται στη σχέση ανάμεσα στον καταναλωτή και το brand. Αυτή η ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία θα οδηγήσει και σε πιο αποτελεσματικά προϊόντα». Και, βασικά, αυτό είναι το μέλλον της ομορφιάς.

Διάβασε ακόμα: Τα skincare συστατικά που αναζητήσαμε περισσότερο στο Google το 2021