Δεν αντιλέγω, το πεντικιούρ στα ινστιτούτα νυχιών και τα κομμωτήρια έχουν άλλη χάρη στο αποτέλεσμα. Αυτό με την προϋπόθεση ότι έχεις πέσει στα σωστά χέρια που δεν θα παρακόψουν τα πετσάκια σου και δεν θα ξυρίσουν κομμάτια από τις φτέρνες σου! Υπόψιν ότι όταν γίνεται αυτό, μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο όπου βγαίνουν παραπάνω πετσάκια και σου κόβουν παραπάνω…Τι γίνεται όμως όταν:

 1. Δεν έχεις χρόνο να αφιερώσεις για κάτι τέτοιο; 
 2. Δεν βρίσκεις με τίποτα ραντεβού γιατί είναι παραμονή διακοπών, πρωτοχρονιάς ή κάποιας άλλης αργίας;
 3. Δεν έχεις τον κατάλληλο προϋπολογισμό (πάνω κάτω 20€);
 4. Βαριέσαι οικτρά να καθίσεις μία ώρα για όλη την διαδικασία;
 5. Πιάνουν τα χέρια σου και προτιμάς να το κάνεις μόνη σου;

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, μπορεί να σε σώσει το DIY πεντικιούρ στο σπίτι, που αν κάνεις με λίγο μεράκι παραπάνω, δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από το επαγγελματικό. Για αρχή θα χρειαστείς κάποια υλικά τα οποία μπορείς να έχεις διαθέσιμα κάθε φορά που θα εμπνευστείς για μία περιποίηση νυχιών κατ’οίκον:

 • Μία τετράγωνη πλαστική λεκάνη για το νερό μουλιάσματος 
 • Αλάτι θαλασσινό ή κάποια άλατα ειδικά για το μπάνιο
 • Μία πετσέτα προσώπου που θα χρησιμοποιήσεις ως βάση
 • Ξεβαφτικό νυχιών (ιδανικά χωρίς ασετόν σε περίπτωση που ανανεώνεις συχνά το χρώμα, για να μην αφυδατώνονται και ταλαιπωρούνται τα νύχια και τα πετσάκια σου)
 • Βαμβάκι
 • Διαχωριστικό νυχιών
 • Μία λεπτή λίμα για τα νύχια, ένα παχύ buffer για απολέπιση γύρω από τα νύχια κι ένα μαλακό buffer για καθαριότητα πάνω στα νύχια (δες τις διαφορές τους στην παρακάτω φωτογραφία και στο shop the love)
 • Νυχοκόπτη καλής ποιότητας που να κόβει ίσια τα νύχια χωρίς να τα «ανοίγει»
 • Κόφτη για τα πετσάκια (όχι απαραίτητα)
 • Ξυλάκια για τα πετσάκια (απαραίτητα)
 • Ράσπα (όχι απαραίτητα)
 • Οινόπνευμα (πολύ σημαντικό αν ακολουθήσεις όλα τα παρακάτω βήματα!)
 • Βερνίκι βάση
 • Βερνίκι χρώμα
 • Top coat
 • Προαιρετικά ένα υγρό που επιταχύνει το στέγνωμα. Δοκίμασα πρόσφατα τα Drying Drops της Korres που είναι 100% φυσικής προέλευσης κι ενθουσιάστηκα!
 • Λάδι νυχιών (μπορεί να είναι απλό ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας ή κάποιο άλλο λάδι από την κουζίνα σου)

Τα βήματα για να κάνεις πεντικιούρ στο σπίτι

Όταν συγκεντρώσεις όλα τα παραπάνω, είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις το πεντικιούρ στο σπίτι και η όλη διαδικασία δεν θα σου πάρει πάνω από 30’. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και απόλαυσέ το!

 1. Γέμισε τη λεκάνη σου με χλιαρό προς ζεστό νερό, βάζοντας πρώτα τα άλατα για να λιώσουν. Αυτό θα διευκολύνει τόσο το κόψιμο των νυχιών όσο και την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Τα άλατα λειαίνουν την επιδερμίδα, αποτοξινώνουν και ξεκουράζουν γενικά τα πόδια.
 2. Μετά από μόλις 2’ μπορείς να ξεκινήσεις με το ένα πόδι, αφήνοντας το άλλο ακόμα μέσα να μουλιάζει. Αφού το σκουπίσεις με την πετσέτα που έχεις στρώσει ως βάση, το πρώτο που θα κάνεις είναι να κόψεις τα νύχια με τον νυχοκόπτη κι έπειτα να εξομαλύνεις το σχήμα τους με την λεπτή λίμα. Εδώ όλο το μυστικό είναι να κόψεις τα νύχια παράλληλα με το σχήμα της βάσης των νυχιών και να αφήσεις λίγο άσπρο να υπάρχει στα νύχια σου. Το πιο κοινό λάθος στο πεντικιούρ στο σπίτι είναι ότι κόβονται πολύ κοντά τα νύχια. Επίσης φρόντισε να λιμάρεις προς μόνο μία μεριά, για να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς του νυχιού. Αφού τελειώσεις με το ένα πόδι, βάλε το πίσω στη λεκάνη με το νερό και κάνε ακριβώς το ίδιο από την άλλη μεριά.
 3. Το επόμενο στάδιο έχει να κάνει με την διαχείριση στα πετσάκια και τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται γύρω από τα νύχια. Αρχικά, σπρώξε με τα ειδικά ξυλάκια όλα τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται πάνω στα νύχια και στα όριά τους με το δέρμα. Απομάκρυνε τα υπολείμματα στο τέλος βουτώντας το πόδι στο νερό. Σε δεύτερη φάση, πάρε το χοντρό buffer και κάνε με αυτό απολέπιση γύρω από τα νύχια σου, βρέχοντας συχνά το buffer σου μέσα στη λεκάνη. Εστίασε στις γωνίες των νυχιών και τα σημεία που προηγουμένως είχαν νύχι από πάνω τους. Εδώ θέλει λίγη υπομονή για να απολεπίσεις απαλά και αποτελεσματικά το δέρμα γύρω από τα νύχια και όλη την περιοχή. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας βασίζεται σε αυτό το βήμα, γιατί η ωραία εμφάνιση των νυχιών έχει κυρίως να κάνει με το σωστά απολεπισμένο κι ενυδατωμένο γύρω δέρμα. Επίσης, σε αυτό το βήμα, αν οι φτέρνες σου είναι πολύ σκληρές, μπορείς να τις περάσεις με την ράσπα για απολέπιση, πρώτα από την χοντρή πλευρά και στο τέλος από την λεπτή. 
 4. Τώρα έχει σειρά το μαλακό buffer και η επιφάνεια των νυχιών σου που θα καθαρίσεις και θα γυαλίσεις με αυτό. Το μαλακό buffer χρειάζεται να είναι βρεγμένο και καθαρό, οπότε φρόντισε να το βουτάς συχνά μέσα στη λεκάνη σου. Εδώ ο σκοπός είναι να φύγουν υπολείμματα από παλιά βερνίκια και χρώματα πάνω από τα νύχια και να λειανθεί η επιφάνεια προκειμένου να είναι μία τέλεια βάση για το νέο χρώμα. Προσοχή μην το παρακάνεις στο τρίψιμο και τραυματίσεις-χαράξεις τα νύχια σου. 
 5. Κάνε το τελευταίο ξέπλυμα στη λεκάνη και στέγνωσε καλά και τα δύο πόδια. Να επιμείνεις σε όλη την υγρασία που μπορεί να μείνει ανάμεσα στα δάχτυλα αλλά και πάνω στα νύχια.
 6. Ενυδάτωσε όλο το πέλμα με μία κρέμα ποδιών. Αν έχεις χρόνο κάνε μία μάσκα ποδιών όπως αυτές τις υπέροχες κάλτσες-μάσκα που θα βρεις στο παρακάτω Shop The Love.
 7. Αφαίρεσε την λιπαρότητα που έχει μείνει στην επιφάνεια των νυχιών με οινόπνευμα και χαρτί. Το βαμβάκι σε αυτή την φάση το αποφεύγουμε για να μην αφήσει ίνες πάνω στα νύχια, που μπορεί να χαλάσουν το βερνίκι. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό αν κάνεις ενδιάμεση ενυδάτωση στα πόδια σου, γιατί αν μείνουν υπολείμματα από την κρέμα, το βερνίκι και οτιδήποτε άλλο περαστεί από πάνω δεν θα «κολλάει» σωστά στο νύχι και δεν θα στρώσει.
 8. Τα πόδια είναι έτοιμα για το χρώμα. Ήρθε η ώρα να εφαρμόσεις τα διαχωριστικά δαχτύλων.
 9. Πέρασε μία στρώση από το διαφανές βερνίκι βάση. Αυτό θα προστατέψει τα νύχια σου από το χρώμα και ταυτόχρονα θα λειάνει ακόμα περισσότερο την επιφάνεια για να υποδεχθεί το χρώμα.
 10. Αφού στεγνώσει η βάση, πέρνα το βερνίκι με το χρώμα της αρεσκείας σου. Η ποσότητα του υγρού στο πινελάκι ας είναι ελεγχόμενη για να γίνει η πρώτη στρώση όσο πιο καθαρή με ίσιες γραμμές στην βάση των νυχιών. Αν κάνεις κάποια απροσεξία, διόρθωσε το βερνίκι που έχει ξεφύγει με ένα ξυλάκι στο οποίο θα έχεις τυλίξει ένα πολύ λεπτό στρώμα από βαμβάκι εμποτισμένο σε ασετόν. Για αποτελέσματα ακριβείας, τοποθέτησε το πόδι σου κάπου πολύ σταθερά και με άφθονο φως, ενώ το χέρι που περνάει το χρώμα, έχε το σε μία σταθερή βάση και αυτό.
 11. Ήρθε η ώρα για την δεύτερη στρώση χρώματος. Σε αυτό το σημείο κάνε το εξής: αφού έχεις απλώσει το βερνίκι σε όλο το νύχι, τελείωσε την στρώση σου περνώντας οριζόντια το βερνίκι στην κόγχη του νυχιού. Έτσι θα «σφραγίσεις» τα νύχια και το χρώμα για μεγαλύτερη διάρκεια και για να μην φαίνεται το αντιαισθητικό άσπρο στο πάχος των νυχιών.
 12. Η πιο ανέμελη στρώση στο πεντικιούρ είναι εκείνη του top coat. Πέρνα άφοβα από πάνω το τελευταίο χέρι και απόλαυσε το λαμπερό του αποτέλεσμα. Αν έχεις κάποιο top coat που στεγνώνει γρήγορα, ακόμα καλύτερα!
 13. Με έναν δοσομετρητή, στάξε μία δύο σταγόνες λάδι πάνω από κάθε νύχι. Αυτό θα τα προστατέψει από φθορές και γρατζουνιές και θα δώσει έξτρα λάμψη.

Είσαι έτοιμη! Τώρα φρόντισε να δώσεις τον απαραίτητο χρόνο για να στεγνώσει το πεντικιούρ σου. Αφαίρεσε μετά από λίγη ώρα και με προσοχή τα διαχωριστικά δαχτύλων και μείνει με ανοιχτά παπούτσια ή ξυπόλητη μέχρι να στεγνώσει εντελώς το αποτέλεσμα.