Από τις πιο δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες έρχεσαι αντιμέτωπη όσο μεγαλώνεις είναι το να χάνεις άτομα από τη ζωή σου. Όλες αυτές οι φιλίες που τις βλέπεις σιγά σιγά να ξεθωριάζουν, σίγουρα δεν είναι όμορφη κατάσταση για να διαχειριστείς. Πολλές φορές τείνουμε να μένουμε σε σχέσεις που δεν μας ευχαριστούν, γιατί πολύ απλά δεν είναι εύκολο να τις αποχωριστούμε.

Είναι αρκετά σπαρακτικό να περνάς κάτι τέτοιο, αλλά το να ξέρεις πότε να αφήσεις ένα άτομο να φύγει από τη ζωή σου είναι απαραίτητο για να προχωρήσεις μπροστά. Γιατί τελικά, κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν στη ζωή μας για λίγο, ενώ άλλοι μένουν μαζί μας για μια ζωή.

Πώς μπορείς να καταλάβεις όμως ότι μια σχέση έχει τελειώσει;

Η φιλία σας έχει ρίζες στο παρελθόν

Αν γνωρίζεστε πολλά χρόνια και όταν βρίσκεστε οι περισσότερες συζητήσεις σας είναι να αναπολείτε το παρελθόν και τις στιγμές που έχετε ζήσει αυτό σημαίνει ότι είναι το μόνο που σας έχει απομείνει να σας συνδέει.

Η αλήθεια είναι ότι οι υγιείς φιλίες εξελίσσονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Μεγαλώνετε με τους δικούς σας τρόπους, αλλά μεγαλώνετε και μαζί. Χωρίς αυτό, ίσως είναι καιρός να σκεφτείς να προχωρήσεις παρακάτω. Οι αναμνήσεις είναι ωραίες αλλά δεν πρέπει να είναι το μόνο πράγμα γύρω από το οποίο περιστρέφεται μια φιλία.

Δεν έχετε κοινά ενδιαφέροντα

Όσο μεγαλώνουμε ανακαλύπτουμε νέες πτυχές του εαυτού μας και ενδιαφέροντα, τα οποία δε συνάδουν πάντα με εκείνα των φίλων μας. Αλλά πρέπει κάπου να συγκλίνουμε και με αυτούς. Αν βρεθείς σε αυτή την κατάσταση, όπου με μια φίλη ή έναν φίλο δεν έχεις πλέον κανένα κοινό ενδιαφέρον είναι καλύτερο να αποδεχτείς ότι έχετε αλλάξει. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι κάποιος από εσάς έχει άδικο, αλλά δύο άνθρωποι που κινούνται προς εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις κάνουν τη διατήρηση μιας φιλίας πολύ πιο δύσκολη.

Η επικοινωνία έχει μειωθεί

Ένα από τα πρώτα σημάδια για μια φιλία που τελειώνει είναι η δυσκολία να κρατήσεις επαφή. Από τα καθημερινά μηνύματα περνάτε στις κάθε δύο μέρες μετά σε ένα γρήγορο μήνυμα μια φορά το μήνα.

Σε κάποιο βαθμό, η μείωση της επαφής είναι φυσιολογική, καθώς τα προγράμματα μας δεν είναι πάντα ίδια με των φίλων μας. Αλλά όταν μιλάμε, είναι σαν να μην έχει περάσει καθόλου χρόνος.

Αν επίσης νιώθεις ότι δεν καταβάλλετε πλέον ιδιαίτερη προσπάθεια, αυτό δείχνει ότι ίσως η φιλία σταδιακά ξεθωριάζει, ειδικά αν δεν έχεις πια τίποτα ουσιαστικό να συζητήσεις.

Νιώθεις να σε εξαντλεί συναισθηματικά

Όταν βρίσκεσαι με τ@ φίλ@ σου πρέπει να νιώθεις ότι σου δίνει ενέργεια και προσθέτει στη μέρα σου. Αν φεύγεις νιώθοντας εξαντλημένη, γεμάτη αρνητική ενέργεια και μετανιώνεις για τη συνάντηση τότε πρέπει να ξανασκεφτείς τη φιλία αυτή.

Τη συναισθηματική εξάντληση μπορεί να τη βιώνεις κι αν νιώθεις να γίνεσαι η μαμά τ@ φίλ@ διορθώνοντας συνεχώς τον τρόπο ζωής και τις αποφάσεις τ@.

Δεν νιώθεις υποστήριξη

Μπορεί να έχεις μόλις χωρίσει, ή να σε προσέλαβαν στη δουλειά των ονείρων σου, αλλά ο/η φίλ@ δεν είναι πουθενά για να σε στηρίξει. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι χρειάζεται να προχωρήσεις παρακάτω.

Ο λόγος πίσω από αυτό μπορεί να είναι η ζήλια αλλά όλοι αξίζουμε φίλους που θα είναι δίπλα μας στα καλά και στα άσχημα.

Νιώθεις άβολα γύρω τους

Μετράς τα λόγια σου κοντά σε αυτό το άτομο; Μήπως ήταν κάποτε πολύ εύκολο να είσαι κοντά του και τώρα τον νιώθεις περισσότερο σαν έναν ξένο που πρέπει να κάνεις προσπάθεια για να είσαι μαζί του; Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο σημάδι ότι πλέον αυτό το άτομο δεν είναι κατάλληλο για εσένα.

Είναι επικριτικ@

Αλήθεια γιατί μετράς τα λόγια σου; Μήπως φοβάσαι την αντίδραση τ@; Είναι πολύ δύσκολο να δέχεσαι την κριτική κάποιου πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από κάποιον με τον οποίο κάποτε ήσασταν καλοί φίλοι. Κάποιος που σε επικρίνει συνεχώς ή μειώνει την αυτοεκτίμησή σου με κακά σχόλια δεν είναι φίλος. Ίσως να δυσανασχετεί που έχεις προοδεύσει στη ζωή σου. Ίσως ζηλεύει το πόσο πολύ έχεις αλλάξει. Ή ίσως είναι απλά κολλημένος σε αρνητικά, ανώριμα μοτίβα σκέψης και δεν μπορεί να απελευθερωθεί από αυτά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αξίζεις κάτι καλύτερο!

Ψάχνεις να δημιουργήσεις νέες φιλίες

Αν μέχρι στιγμής, τα παραπάνω σημεία έχουν μιλήσει στην ψυχή σου, τότε είναι πιθανό κατά βάθος να αποζητάς νέες, ικανοποιητικές φιλίες. Και αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι η τρέχουσα φιλία δεν σε εξυπηρετεί πια. Ένα κομμάτι σου ξέρει ότι θα υπάρξουν άνθρωποι εκεί έξω με τους οποίους μπορείς να συνδεθείτε σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Φίλοι με τους οποίους έχεις πραγματικά κοινά και μπορείς να είσαι ο εαυτός σου γύρω τους. Αλλά περισσότερο από αυτό, άνθρωποι που θα σε ενθαρρύνουν, θα σε προκαλούν και θα σε εμπνέουν να είσαι ο καλύτερος εαυτός σου.

Σε εμποδίζει στην προσωπική σου ανάπτυξη

Αν αισθάνεσαι ότι αυτό το άτομο εμποδίζει την προσωπική σου ανάπτυξη αντί να την ενθαρρύνει, ήρθε η ώρα να το αφήσεις στο παρελθόν. Ο/η φίλ@ σου μπορεί να μην έχει καν επίγνωση ότι το κάνει αυτό, αλλά αν σε τραβάει πίσω σε παλιούς τρόπους σκέψης ή αρνητικές συνήθειες, αυτή η φιλία δεν αξίζει να συνεχιστεί.