Το περπάτημα αποτελεί μία δραστηριότητα που έχεις μάθει από τον πρώτο κιόλας χρόνο ζωής σου. Τα πρώτα σου βήματα σίγουρα έχουν συνδυαστεί με πολλά μπράβο και εκδηλώσεις θαυμασμού και χαράς από τους γονείς σου, αλλά η απλή αυτή καθημερινή συνήθεια συνδέεται και με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Την τελευταία φορά που πήγες για ένα απλό check up στον γιατρό σου, επισκέφτηκες τον διατροφολόγο σου ή ρώτησες τον γυμναστή σου, σίγουρα αναφέρθηκαν στο περπάτημα.

Παρακάτω σου έχουμε πολλούς καλούς λόγους, για να εντάξεις τη συγκεκριμένη μορφή άσκησης στην καθημερινότητά σου:

  1. Αρχικά το περπάτημα συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους. Μία πρόσφατη έρευνα του Harvard, έδειξε ότι το περπάτημα βοηθάει στο κάψιμο του λίπους, κυρίως στην κοιλιά και είναι η πιο ανώδυνη και ευχάριστη άσκηση για εσένα που θέλεις να χάσεις κιλά.
  2. Επιπλέον, αυτή η μορφή άσκησης μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Μία έρευνα της American Cancer Society, έδειξε πως οι γυναίκες που περπατούν επτά ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού από ότι αυτές που περπατούν τρεις ή λιγότερες ώρες την εβδομάδα.
  3. Το περπάτημα βοηθά, ακόμη, στη μείωση των πόνων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα, ενώ έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τον οργανισμό από την εμφάνιση του πρώτου σταδίου οστεοαρθρίτιδας, όχι μόνο επειδή συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου με σημαντικά οφέλη για τις αρθρώσεις αλλά και επειδή ενδυναμώνει τους μυς, οι οποίοι «συγκρατούν» τα κόκαλα.
  4. Η μορφή αυτή άσκησης έχει και σημαντικά οφέλη για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Το καθημερινό περπάτημα με γρήγορο ρυθμό μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις κατά μεγάλο ποσοστό.
  5. Επιπλέον, είναι μία εξαιρετική μορφή άσκησης για τους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καθώς μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα.
  6. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  7. Ενισχύει την ενέργεια, αυξάνοντας τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα αλλά και ορμονών, όπως η κορτιζόλη.
  8. Επιδρά θετικά και στην ψυχική υγεία καθώς μειώνει το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις.