Τα οφέλη του νερού είναι αδιαμφισβήτητα για τον οργανισμό, αλλά εσύ θυμάσαι να πίνεις αρκετό κάθε μέρα; Αν όχι, συνέχισε επειγόντως να διαβάζεις. Το νερό, βασικό χημικό συστατικό του σώματός μας, αποτελεί το 60%-70% του συνολικού βάρους μας, ενώ κάθε σύστημα του οργανισμού μας βασίζει τη σωστή λειτουργία του σ’ αυτό: το αίμα, οι μύες, οι πνεύμονες αποτελούνται από νερό, όπως και το 85% του εγκεφάλου μας. Όπως καταλαβαίνετε, τα οφέλη του νερού είναι ιδιαίτερα σημαντικά

Τα οφέλη του νερού στον οργανισμό μας:

  • Το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και είναι το μέσο μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών στα ζωτικά μας όργανα. Μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρά μας, αποβάλλει τις τοξίνες και προστατεύει τις αρθρώσεις.
  • Αλλά και η σύσταση των κυττάρων του οργανισμού μας βασίζεται στο νερό, καθώς τους παρέχει τροφή. Η ικανότητά του να διαλύει τόσα πολλά συστατικά, επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, όπως λίπος και μέταλλα.  
  • Εξίσου μεγάλης σημασίας είναι η απομάκρυνση και αποβολή από το σώμα των τοξικών κατάλοιπων μετά το μεταβολισμό της τροφής (π.χ. το ουρικό οξύ, και το άζωτο από τις πρωτεΐνες). Αποβάλλοντας τα κατάλοιπα του οργανισμού, το νερό καθαρίζει τα φίλτρα του, δηλαδή τα νεφρά, περιορίζοντας τις πιθανότητες δημιουργίας πέτρας.
  • Είναι κύριο συστατικό των γαστρικών υγρών, διευκολύνει την πέψη των τροφών και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό τους. Με το νερό μειώνεται η τοξική δράση φαρμάκων, που τυχόν λαμβάνουμε, στο βλεννογόνο του στομάχου. Επιπλέον, διευκολύνει τη λειτουργία της αναπνοής σε περίπτωση κρυολογήματος και περιορίζει τη δύσπνοια.
  • Είναι ο καλύτερος σύμμαχος όσων υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Μερικά ποτήρια το πρωί, αλλά και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Λειτουργεί και ως αντίδοτο στην κατακράτηση των υγρών στο σώμα. Σε μη παθολογικές καταστάσεις, η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται, όσο και αν ακούγεται περίεργο, με ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών.
  • Τέλος, το νερό αυξάνει τις αντοχές μας όταν γυμναζόμαστε, αφού προλαβαίνει την αφυδάτωση, διατηρεί έντονη την καρδιακή λειτουργία και αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες που χάνονται με τον ιδρώτα.
Γνωρίζεις ότι…

Χρειάζεται να πίνουμε νερό, ακόμα και όταν δε διψάμε! Σε γενικές γραμμές, δε θεωρείται καλή ιδέα να περιμένουμε το συναίσθημα της δίψας να δηλώσει την έλλειψη υγρών στον οργανισμό μας, γιατί τότε θα είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.

Τα οφέλη του νερού στην ομορφιά και τη νεότητα

Κατά τη γέννησή μας, το 95% του βάρους μας αντιστοιχεί σε νερό. Μεγαλώνοντας, όμως, το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 70%, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού μας να συγκρατεί, με το πέρασμα των χρόνων, μεγάλες ποσότητες νερού.

Μετά τα 30 χρόνια, το σώμα χάνει ακόμη 10% της περιεκτικότητάς του σε νερό, γεγονός που προκαλεί αφυδάτωση και, κατά συνέπεια, τη γήρανση του δέρματος.

Γνωρίζεις ότι…

Η επιδερμίδα μας αποτελείται κατά 70% από νερό, ενώ τα κύτταρά της εμπεριέχουν φυσικές ουσίες, οι οποίες δεσμεύουν το νερό, δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα κατά της αφυδάτωσης.

Πίνεις αρκετό νερό;

Το δέρμα μας επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες, το στρες, τη θέρμανση,  το air-condition στους εσωτερικούς χώρους κ.τ.λ., με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερο νερό, προκειμένου να αποβάλλει τις τοξίνες που συμβάλλουν στη γήρανση.

Πίνοντας, λοιπόν, τακτικά νερό ενυδατώνουμε το δέρμα μας, διατηρώντας το λείο και απαλό, μαλακώνοντας τις ρυτίδες και βοηθώντας στην πρόληψη των προβλημάτων ακμής.

Γνωρίζεις ότι…

Ειδικοί υπολογίζουν ότι ένας άνδρας (μέσης σωματικής διάπλασης με μέτρια φυσική δραστηριότητα) χρειάζεται περίπου 1,5 λίτρα νερό ημερησίως, ενώ μια γυναίκα γύρω στο 1 λίτρο νερό την ημέρα, ποσότητες που αντιστοιχούν σε 8-9 ποτήρια ημερησίως αντίστοιχα (στις ποσότητες δεν συνυπολογίζονται υγρά όπως: αναψυκτικά, ποτά, αλκοόλ, καφές, τσάι κ.τ.λ.).

Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν τη μισή ποσότητα, ανάλογα και με την ηλικία τους. Οι ποσότητες αυτές αυξάνονται στη διάρκεια των ζεστών μηνών του χρόνου και σε περίπτωση έντονης σωματικής άσκησης.

Επιπλέον, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά έχουν διουρητική δράση. Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από αυτά, θα πρέπει να αυξήσουν και την κατανάλωση νερού.

Εμφιαλωμένο νερό ή νερό της βρύσης;

  • Το εμφιαλωμένο νερό, ανάλογα από την πηγή προέλευσής του, περιέχει διαφορετικά συστατικά που το κάνουν άλλοτε γλυκό, στυφό ή πιο γλυφό. Πάντως, αυτού του τύπου τα νερά, επειδή προέρχονται από κάποια πηγή και πιθανόν να έχουν υποστεί και βελτιώσεις, είναι πάντα καθαρά, έχουν σταθερή σύσταση και γεύση και είναι σωστά φιλτραρισμένα. Όμως, παρόλο που δεν περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και αποστειρωμένα, γι’ αυτό και μπορεί να αναπτύξουν βακτηρίδια, σε περίπτωση που δεν τα καταναλώσουμε πριν από την ημερομηνία λήξης τους, αν δεν τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος, ή σε περίπτωση που τα αφήνουμε ανοιχτά για μέρες έξω από το ψυγείο.
  • Όσο αφορά στο νερό της βρύσης, μπορεί κι αυτό να είναι εξίσου καλό με το εμφιαλωμένο, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο τοπικό δίκτυο. Χρειάζεται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή, αν περάσετε τις διακοπές σας σε κάποια περιοχή, της οποίας το νερό δε θεωρείται ασφαλές, γιατί μπορεί να πάθει κανείς δηλητηρίαση, αν πιει νερό που δε φιλτράρεται καλά ή που περνά μέσα από ακατάλληλο δίκτυο παροχής ή από μολυσμένα εδάφη. 
Γνωρίζεις ότι…

Για να εξασφαλίσεις στο σπίτι σου καθαρό και υγιεινό νερό, χωρίς χρωστικές και μικρομοριακές οργανικές ουσίες, οσμές, αέρια, μέταλλα και χλώριο, η καλύτερη λύση είναι ένα φίλτρο νερού, που κατακρατά όλα τα παραπάνω βλαβερά συστατικά του νερού. Τέτοια φίλτρα θα τα βρεις στα φαρμακεία.